Experts que van participar a l’inici en els càlculs del cost de ‘The Cloud’ ja van avisar que es pretenia fer curt

Alguns dels professionals que va arribar a treballar en la definició de la despesa del projecte i que va acabar sent apartat ja havia advertit que l’estructura sola podia suposar entre 35 i 40 milions

-
-

Experts que van participar en els càlculs dels costos que suposaria la construcció de ‘The Cloud’ en l’inici del projecte ja van advertir que la despesa del projecte suposaria molt més del que sempre es va voler transmetre públicament. De fet, les magnituds que barallaven professionals que van ser apartats del projecte justament perquè diferien d’altres tècnics i responsables de la iniciativa en el cost de la mateixa treballaven amb xifres que són molt properes al que haurien suposat, com a mínim, d’haver adjudicat la proposta de fonamentació i estructura.

Una vegada resolt el concurs d’idees convocat per Andorra Telecom el 2014 i triat com a guanyador el projecte que formalment liderava l’arquitecte andorrà Gerard Arias -amb el suport d’altres professionals i especialment del barceloní Josep Miàs, que encara avui publicita en la seva web corporativa el projecte de ‘The Cloud’ com si del seu despatx n’hagués sortit-, es va treballar, entre moltes altres coses, en la definició dels costos. Ja fa molts mesos, anys, que alguns dels participants en aquells treballs que acabarien sent apartats dels mateixos van advertir que la xifra que es facilitava públicament, de l’ordre dels 35 milions, suposaria sols la despesa necessària per construir l’estructura. I que calia afegir una vintena de milions més per ‘omplir’ tot l’edifici futurista. I singular. D’això no n’hi havia cap dubte.

Fent cas omís a les advertències per alguns dels membres inicials de l’equip -les fonts consultades no ha pogut confirmar en quin règim laboral o si es tractava d’un consultor extern estaria l’expert que hauria advertit d’un cost que voltava els 60 milions-, es va anar avançant en el projecte, especialment amb el llavors ministre Jordi Alcobé al capdavant. Després de la dimissió d’aquest i l’assumpció d’Andorra Telecom per part del titular d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, la proposta va patir una frenada, un bloqueig que només la intervenció directa del cap de Govern, Toni Martí, va aconseguir desencallar. Això sí, Torres Falcó va posar sostres econòmics al projecte.

Però abans que estiguessin definits els costos i abans, també, que es tingués clar el contingut de l’edifici, perquè ‘The Cloud’ ha estat sempre un núvol i molt fum i mai no ha tingut una destinació clara més enllà d’acollir la seu comercial d’Andorra Telecom, ja es van tirar dos immobles de la zona -l’antiga caserna dels bombers i les pròpies instal·lacions de l’operadora de telecomunicacions, que ara s’està de lloguer en un local de Prat de la Creu a tocar de la Rotonda-. L’enderroc d’aquells edificis sense tenir clar el desenvolupament del projecte va suposar una de les moltes fractures que hi ha hagut al grup parlamentari demòcrata, i entre el grup i el Govern, malgrat que ben poca cosa n’ha transcendit.

L’enderroc de l’antiga caserna i de la seu comercial d’Andorra Telecom abans de tenir definit què es pretenia i com ’s’ompliria' el singular edifici va ser censurat per part del grup demòcrata

De fet, una part important dels parlamentaris demòcrates es van mostrar contraris als enderrocs sense tenir definit el projecte de ‘The Cloud’. I la definició ni hi era ni ara ja no se la pot esperar. Però el Govern, com ha fet en diverses ocasions per no dir sempre aquests darrers anys, va imposar el seu corró. I es van anar donant passos a cegues fins que el 17 de juliol es va decidir renunciar al projecte vistes les ofertes presentades per les quatre empreses o grups d’empreses que van decidir concórrer al concurs per fer-se càrrec de la fonamentació i la construcció de l’estructura. En xifres rodones, les ofertes rebudes anaven de 40 a 60 milions d’euros i, per tant, en el millor dels casos, ja eren allò que feia temps, anys, en l’inici de tot plegat, hi havia hagut professionals que ja havien advertit el Govern i Andorra Telecom.

De fet, si les ‘amenaces’ que al seu dia el ministre d’Ordenament Territorial va fer -no fa gaire més de dos mesos- als empresaris de la construcció que ajustessin els pressupostos si no volien veure com s’acabava convocant un concurs internacional no s’han complert és perquè la companyia parapública i l’executiva saben què hi ha perfectament. De fet, bona part dels treballs que pressupostaven les empreses andorranes en les seves propostes ja haurien hagut d’haver estat subcontractades a empreses estrangeres.

Tot plegat s’hauria de poder acabar de comprovar si la companyia i l’executiu aporten formalment tota la documentació relativa al projecte. Des del concurs d’idees fins a l’anunci de la renúncia a tirar endavant ‘The Cloud’. Diverses formacions polítiques han sol·licitat tota aquesta informació i durant la inauguració de les obres de millora i embelliment de l’avinguda Meritxell, el 3 d’agost, el cap de Govern, Toni Martí, va declinar avançar res sobre l’anàlisi del fiasco atès que es volia complir amb les demandes parlamentàries i respectar suposadament els adversaris polítics que havien sol·licitat les dades. 

“S’hi podran fregar les mans”, han assegurat fonts coneixedores del dossier. Els partits -el cas del PS per exemple- volen saber fins i tot si la renúncia porta algun cost associat. És a dir, si el Govern o Andorra Telecom s’havien compromès a quelcom, el que sia, que obligui a fer alguna despesa, la que sia també, tot i abandonar ‘The Cloud’. No seria la primera vegada que refusar un projecte ja mig embastat costa diners. Molts diners. Frank Gehry prou que ho sap. I molts dels actuals dirigents socialdemòcrates, governants quan es van haver d’afrontar les factures-per-no-res del prestigiós arquitecte a qui se li havia encomanat un edifici emblemàtic que acollís un arxiu, també.

-

Relacionat

El projecte que hagi de substituir ‘The Cloud’ ja no es farà fins la propera legislatura
\'The Cloud\' passa del ministre del \'sí, segur\' al ministre del \'no ho sé pas\'

Relacionat

El PS exigeix saber fins l’últim cèntim d’euro què ha costat el fallit projecte ‘The Cloud’
-

Relacionat

La urbanització de l’espai deixat per ‘The Cloud’ topa amb un altre problema: la planta soterrada no enderrocada
-

Relacionat

Les explicacions dels tècnics sobre la desviació de ‘The Cloud’ no convencen Andorra Telecom
El cap de Govern, Toni Martí, elogia les virtuts de mossèn Ramon en presència d'alguns dels estadants d'AINA, en la tradicional visita governamental a la casa de colònies de Canillo.

Relacionat

Martí ja admet que alguns dels projectes legislatius en curs es poden quedar al calaix i reconeix errors a ‘The Cloud’
-

Relacionat

De ‘The Cloud’ a ‘The Clown’: de la riota al malestar i la preocupació
\'The Cloud\' passa del ministre del \'sí, segur\' al ministre del \'no ho sé pas\'

Relacionat

L’oposició treu foc pels queixals amb ‘The Cloud’, denuncia la improvisació del Govern i reclama dimissions
-

Relacionat

El sector de la construcció tenia clar que el projecte ‘The Cloud’ era inassumible pel preu que pretenia Govern
-

Relacionat

Govern admet “una decepció molt gran” pel ‘The Cloud’ però no es fa responsable de cap error
-

Relacionat

Andorra Telecom renuncia a ‘The Cloud’

Comentaris (1)

Trending