Andorra Telecom renuncia a ‘The Cloud’

Algunes de les ofertes presentades per construir l’edifici arribaven pràcticament a duplicar el màxim que l’administració s’havia fixat

-
-

Andorra Telecom renuncia a ‘The Cloud’. L’edifici que havia de ser punta de llança de no sé sap quantes coses i que hores d’ara ni tan sols tenia contingut no es farà. L’operadora plantejarà en les properes setmanes com reconduir el projecte i què fer en l’espai que havia ocupat l’antiga caserna dels bombers, que es va enderrocar per fer-hi el singular i futurista immoble. La raó oficial pel qual formalment se suspèn el projecte és la inviabilitat econòmica. La proposta més barata per construir l’estructura i la façana era dotze milions més cara del que havia previst l’administració.

L’anunci oficial de la suspensió del projecte ha estat rebut majoritàriament amb estupefacció, malestar i riotes en diversos àmbits socials, polítics i econòmics del país. Algunes de les empreses que s’havien presentat al concurs per realitzar l’obra consideren que més enllà de la qüestió econòmica, ja hi havia una decisió política presa per no tirar endavant un edifici que com més temps va passar menys viable es veia. Ja no econòmicament, també com a projecte. De fet, Andorra Telecom fa unes setmanes va anunciar que a final d’any començaria a cercar futurs ocupants per a l’immoble.

La companyia considera “un acte de responsabilitat” la decisió de suspendre el projecte, demanar explicacions als tècnics i repensar què fer a l’espai de l’avinguda Meritxell

Dijous de la setmana passada, després d’una pròrroga de quinze dies, es va cloure el termini per a la presentació d’ofertes. Damunt la taula d’Andorra Telecom hi havia quatre propostes (Copsa, Pidesa, Progec i la UTE formada per Locubsa i Cevalls). Els sobres amb les propostes es van obrir aquest dimarts a les 6 de la tarda. “Després de l’obertura de pliques es va fer un intercanvi d’opinions i es va comentar tot plegat als membres del consell d’administració”, ha explicat el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal.

L’òrgan principal de presa de decisions de l’operadora de telecomunicacions s’ha reunit de forma extraordinària aquest matí i, després, Nadal ha anunciat “la suspensió del projecte per un acte de responsabilitat” ja que, ha assegurat, la companyia no pot abordar un projecte que ara es calcula que podria arribar a costar 55 milions quan el pla de negoci establert per Andorra Telecom fixava el màxim assumible en 39,5 milions. Andorra Telecom haurà de replantejar properament què fa en l’indret que ha quedat lliure. Però el ‘The Cloud’ com estava projectat segur que ja no serà.

La proposta més barata era dotze milions més cara del màxim estimat per la promotora d’una obra que les empreses creuen que s’ajorna també per una qüestió d’ordre polític

Les ofertes presentades estan molt per sobre de les estimacions fetes per l’administració. D’aquí que Jordi Nadal hagi explicat que Andorra Telecom ja ha demanat explicacions tant a l’arquitecte com a la propietat delegada -els tècnics amb qui l’operadora havia confiat la seva representació davant el projecte- per saber com es pot justificar una desviació pressupostària tan notable. Finalment, la companyia havia establert el cost de la tercera fase del projecte, consistent en la construcció dels fonaments, tota l’estructura i la façana, en 28,7 milions d’euros.

Però la proposta més barata, que segons ha sabut l’Altaveu era la presentada per la UTE formada per Cevalls i Locubsa, ja era dotze milions més cara. En xifres rodones, aquesta fase hauria costat segons les ofertes presentades entre 40 i 60 milions, cosa que ha fet disparar les alarmes i ha portat Andorra Telecom a deixar sense efecte el projecte, una decisió que les empreses consideren que té una part de rerefons polític mot important.

-

Relacionat

La calculadora del sector de la construcció treu fum amb ‘The Cloud’
-

Relacionat

La indefinició del ‘The Cloud’ obliga Govern a allargar el termini per fer ofertes i a avisar l'empresariat del cost

Comentaris (1)

Trending