La culminació de la unió esquiable de Pal-Arinsal dependrà dels resultats de les temporades vinents

El director general d’Ensisa, David Hidalgo, remarca que ja s’ha fet un primer pas important amb el nou telecadira, però que cal acabar de definir un projecte que avançarà en funció del comportament de les pròximes campanyes de neu i, també, del que marqui el pla de viabilitat encarregat per SETAP365

El nou telecadira desembragable Port Negre d'Arinsal.
El nou telecadira desembragable Port Negre d'Arinsal. Grandvalira

SETAP 365 ha iniciat aquest hivern les actuacions que, amb el temps, han de permetre aconseguir una vella aspiració de les pistes d’esquí massanenques: la unió esquiable real dels dominis de Pal i Arinsal. De moment, s’ha posat una primera pedra en forma del nou telecadira de Port Negre, ja en marxa. Amb el temps, però, s’han de fer més actuacions. Ara bé, el director general, David Hidalgo, avisa que s’anirà avançant sempre, en funció, de com vagin els resultats de la societat i, lògicament, seguint el que marqui el pla de viabilitat que s’ha encarregat.

“La idea del projecte d’unió esquiable tothom la té al cap, però ara s’ha de baixar a la superfície. Veure en quin temps es pot fer, amb quin impacte, amb més remuntadors o menys. Si parles amb cinc persones diferents, et donaran cinc opcions”, comenta el màxim responsable de l’entitat que aplega els dominis de Canillo i la Massana. De moment, apunta, ja s’ha fet el primer pas. “El que era evident és que si tenies un remuntador al Port Negre que trigava quinze minuts. Calia estar equipats amb un d’última generació i ja ho estem”, indica.

Ara, però, encara cal fer-ne més, sempre, però, conscient que el ritme ha de tenir els seus condicionants. “També necessitem temporades bones perquè això s’ha de finançar”, ha apuntat Hidalgo, que deixa clar que, això sí, la voluntat és ferma. “Sabem on volem arribar i ara hem de veure quins seran els ‘timings’”, comenta, tot advertint que “és un projecte important i necessita un temps de maduració”. L’altre condicionant, lògicament, serà el que vagi marcant el pla de viabilitat que s’ha encarregat per determinar si és factible tirar-lo endavant tenint en compte els efectes que tingui el canvi climàtic sobre el país. Lògicament, si aquest és negatiu, el projecte s’aturarà.

El màxim responsable de SETAP 365 confirma que el cost estimat se situa entorn els 30 milions d’euros. Ara bé, avisa que “això té fases; no faràs la tercera si no tens la primera consolidada”. I ell mateix remarca que això dependrà de la marxa de les estacions. “Si enganxes tres anys de bona neu i un moment econòmic bo, això s’accelera; si encadenes tres de dolents, tocarà esperar fins que la demanda ho justifiqui, perquè això no és automàtic. No fas la inversió i l’endemà ja tens 10.000 esquiadors fent cua sinó que requereix una comercialització i una estratègia”, explica Hidalgo.

Ara bé, lògicament el desig seria fer-ho amb una certa celeritat. O, com a mínim, que la propera temporada hi hagi “una pista”. Això, però, anirà en funció de com es decideixin les inversions.

Un esforç de despesa que, en el marc de SETAP, es destina de forma important a Pal i Arinsal. Hidalgo, però, defensa que això no vol dir pas que es deixi enrere Canillo. Al contrari. “Enguany hem invertit a Ensisa 11,5 milions”, afirma. I, a més, posa en relleu que cal entendre que hi ha un “canvi de paradigma”. En el nou, “Canillo és propietari de la Massana i la Massana, de Canillo. És un hòlding. Ara han de pensar que són propietaris de dues estacions. Tots estem al mateix vaixell”.

Comentaris (3)

Trending