La majoria es queda sola defensant la llei d’estacions

El PS s’ha abstingut i Terceravia hi ha votat en contra, tot lamentant que el text “s’ha fet “seguint les instruccions del sector” i sense tenir en compte els ciutadans

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo Liberals d'Andorra

La llei d’estacions de muntanya ha estat aprovada pel Consell General. El text, però, només ha rebut el suport dels grups de la majoria. Des de l’oposició, s’ha optat per no donar-hi suport. Des del PS, malgrat considerar positiu que es modernitza el marc jurídic i s’ordenen les activitats a la natura, hi ha redactats que no acaben de convèncer. Des de Terceravia, en canvi, s’ha estat més crític. El conseller general Oliver Alís ha denunciat que el projecte legislatiu s’ha acabat fent “seguint les instruccions del sector” i “sense tenir en compte els ciutadans”.

Per tant, la llei només ha obtingut els vots favorables de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos. Des del Govern, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha defensat que el text “garanteix els drets i deures tant d’usuaris com d’empreses” amb “un equilibri que dona resposta a tots els col·lectius implicats”. Al seu entendre, “resol conflictes llargament exposats, malgrat que potser no amb plena satisfacció per a cada part, però sí en conjunt”. Per això, ha afirmat que “es fa més competitiu el nostre sector de la neu”.

Des de la majoria, la demòcrata Sandra Codina ha justificat el text, posant en relleu alguns dels canvis introduïts via esmena, com el reforç de l’esquí com a esport nacional i, sobretot, el fet d’assegurar que es pugui practicar des de les escoles. També ha destacat que es fa possible “l’harmonització de les activitats a la muntanya” però també una bona formació dels treballadors i disposar d’unes instal·lacions en bones condicions.

Esquiadors al sector de Soldeu de Grandvalira.

Relacionat

Limitacions a l’obligatorietat del forfet per accedir a les estacions

En canvi, des de Terceravia s’ha estat molt crític amb la llei. Oliver Alís ha retret les formes -el fet que s’hagués tramitat per la via d’urgència- però també el fons d’un text que “no s’aguanta”. De fet, ha lamentat que “s’han posat a disposició del sector, seguint les seves instruccions, sense tenir en compte ni tan sols les seves pròpies consideracions com a ciutadans”. De fet, ha acusat Govern de tenir “la voluntat de vetar la muntanya”. També ha atacat el canvi de consideració de la carretera d’Arcalís, que via esmena de la majoria ha passat a ser via secundària. “Calia haver parlat abans amb els comuns”, ha indicat.

Més suau ha estat Pere López. El PS no ha donat suport al text i ha optat per l’abstenció. Per un costat hi veuen aspectes positius, com el fet que “és necessari perquè tanca un mandat de la Llei de l’esport i perquè suposa una ordenació de les activitats als dominis esquiables” i que serveix “per modernitzar i adaptar el marc jurídic del sector. En canvi, però, hi ha “redactats finals d’alguns temes que considerem importants, com és el dret de pas o el dels aparcaments diferents dels que havíem plantejat, que pensàvem que era més unívoc i millor”.

CANVIS A LA LLEI DEL SAIG I UNINIMITAT AMB JOVENTUT I CIBERSEGURETAT

En la sessió també s’ha modificat la Llei del saig, que permetrà segons es defensa des del Govern i els grups que han donat suport al text, “agilitzar” la tasca dels executors privats de sentències. Terceravia ha votat en contra, bàsicament pel fet que no s’hagin acceptat les propostes per fer més ràpids els procediments de desnonament, alguns dels quals, ha denunciat Joan Carles Camp, s’allarguen “fins a dos o tres anys”.

Logotip oficial de la Cambra de Saigs.

Relacionat

Govern limitarà via reglament els embargaments de salaris o similars que facin els saigs

Finalment, sí que hi ha hagut unanimitat en els dos darrers punts de l’ordre del dia. En primer terme, s’ha votat favorablement la Llei de mesures per a la seguretat a les xarxes i dels sistemes d’informació. Grups i Govern han coincidit en la necessitat de prendre la iniciativa per protegir els sistemes essencials de l’Estat. El text, però, s’ha tirat endavant sense els canvis que es volien fer a la regulació sobre seguretat pública i que haguessin permès l’executiu tallar internet i censurar mitjans de comunicació en cas d’estats d’alarma o d’emergència.

Govern, de moment, no podrà 'capar' l'accés a Internet.

Relacionat

Els grups parlamentaris frustren la intenció de ‘capar’ Internet amb la llei de ciberseguretat

També hi ha hagut consens a l’hora de prendre en consideració la proposició de llei del Fòrum Nacional de la Joventut. Era un text tramitat conjuntament per tots els grups. De fet, s’ha renunciat a presentar esmenes i, per tant, automàticament ha estat aprovat.

Representants de les forces parlamentàries ensenyen la nova llei amb dos membres del Fòrum.

Relacionat

El Fòrum de la Joventut creix en nombre de membres i en pressupost

Comentaris

Trending