Les empreses admeten preocupació per l’increment de costos i la inflació

L’enquesta de conjuntura de la Cambra de Comerç constata que es manté un creixement econòmic sòlid, tot i que a un ritme inferior dels anys anteriors, i que la majoria de negocis han hagut de traslladar als seus preus l’augment de despesa

Mas i Rossell, durant la presentació de l'enquesta de conjuntura.
Mas i Rossell, durant la presentació de l'enquesta de conjuntura.

L’evolució dels negocis va ser positiva durant els darrers mesos de l’any passat, dinàmica que es veu a tots els sectors, tot i que amb especial força a la construcció. Així ho revela l’enquesta de conjuntura impulsada des de la Cambra de Comerç que, però, també alerta de diferents factors que poden esdevenir complicacions en el futur immediat. Entre ells, l’increment de costos i la inflació. En el primer cas, 8 de cada 10 empreses admeten que els afecta de forma significativa, en especial aquelles amb menys treballadors. Malgrat tot, es confia en el fet que, durant el 2024, es mantindrà el creixement econòmic, tot i que menys intens.

Així ho han explicat els màxims responsables de la Cambra, el president Josep Maria Mas i la directora, Sol Rossell. Les enquestes que s’han fet als associats revelen que “la marxa dels negocis evoluciona positivament però amb diferències en el grau d’intensitat”. En aquest sentit, la construcció segueix sent el més dinàmic, malgrat “alguns signes d’alentiment al mercat immobiliari i l’increment dels tipus d’interès”. En canvi, el comerç minorista, malgrat que les sensacions no són negatives, sí que reflecteix un menor entusiasme que, en part, s’atribueix al fet que “el consumidor prioritza més la despesa en serveis com ara viatges que no pas en la compra de béns”.

Pel que fa a l’hoteleria, durant el 2023 també va mantenir una dinàmica positiva potent el 2023. Així, la gran majoria d’establiments parlen d’un increment de la facturació notable, tot i que aquest no és tan fort com el registrat el 2022. Per últim, a la indústria les xifres són positives, però més moderades.

De cara al 2024, s’espera “creixement econòmic”, però “a un ritme inferior condicionat per la pèrdua d’impuls dels països veïns”, novament amb més optimisme a la construcció que no pas al comerç minorista o l’hoteleria

Mas ha apuntat que, de cara al 2024, s’espera “creixement econòmic”, però “a un ritme inferior condicionat per la pèrdua d’impuls dels països veïns”, novament amb més optimisme a la construcció que no pas al comerç minorista o l’hoteleria. Ara bé, les enquestes també alerten d’una preocupació important per certs aspectes que dificulten la marxa dels negocis. Un, l’augment global de costos, convertit, dades a la mà, en la gran inquietud per als empresaris del Principat. L’altre, la inflació. En una escala d’1 a 5, el sondeig indica que, en el primer cas, la mitjana de totes les empreses consultades se situa en un 3,88; en el segon, en el 3,81.

Altres detalls que generen neguit, segons l’enquesta, són l’evolució de les vendes i la dificultat per aconseguir clients (3,43), les dificultats per contractar treballadors (3,4) i l’augment dels tipus d’interès, amb el conseqüent enduriment de les condicions per accedir al finançament (3,08).

Pel que fa a l’augment de costos, quatre de cada cinc empreses manifesten que és un fet que perjudica tant la marxa del negoci com l’evolució futura. I és especialment important en aquelles empreses més petites, les que tenen entre 1 i 5 treballadors. Entre aquestes, un 13% asseguren tenir dificultats per pagar els seus proveïdors i un 11% reconeixen que veuen en risc la supervivència a curt termini.

També es constata que aquest increment de costos, en la gran majoria de casos, ha acabat repercutint en el preu que els negocis cobren als seus clients, sigui per productes o per serveis. Gairebé set de cada deu admeten haver hagut de traslladar, ni que sigui parcialment, aquest augment de despesa als clients i un 11% més avança que preveu fer-ho.

I això, apunten, pot suposar una pèrdua de competitivitat. Segons sis de cada deu empreses, l’efecte combinat de l’increment de costos i la inflació fa que quedin en inferioritat de condicions davant negocis d’altres països. Això es dona especialment en el sector de l’hoteleria, el comerç, la construcció i les activitats turístiques.

Pel que fa als tipus de costos, els més preocupants, segons l’enquesta, són l’encariment dels subministraments i productes, assenyalat pel 63% de les empreses. En segona posició, un 56,3% dels sondejats apunten a les despeses laborals i, ja en tercera, un de cada quatre negocis posa en relleu la dificultat que els suposa haver d’afrontar el lloguer del seu local. En aquest darrer punt, un de cada deu empresaris afirma que la renda se li ha incrementat en el darrer any per sobre la inflació.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending