Carburants i alimentació situen l’IPC en el nivell més alt dels darrers 14 anys

La dada al març va enfilar-se fins al 4,9%, una dècima més que la que s’havia donat en l’indicador avançat i això a l’espera que de l’impacte, ja a l’abril de la ‘tarifada’ en la llum

Productes d'alimentació exposats a un supermercat.
Productes d'alimentació exposats a un supermercat. ARXIU

No és cap sorpresa. Els preus estan desbocats, especialment per culpa de l’esclat a finals de febrer de la guerra a Ucraïna. I això s’ha traduït en una forta pujada de la inflació. Al març, es va disparar fins a 2,5 punts, el que situa la interanual en el 4,9%. Bona part de culpa la té l’evolució del preu dels carburants, però també impacten de forma forta l’alça dels aliments. No es donava una xifra tan elevada en l’IPC des de l’agost del 2008.

Estadística ha donat a conèixer aquest dijous la dada definitiva de la inflació al març. I és encara superior a la que havia donat com a xifra avançada ara fa uns dies: un 4,9% interanual. La mensual també suposa un increment molt elevat, del 2,5%. Es confirma, doncs, l’espiral inflacionista dels darrers temps, agreujada amb el conflicte desfermat arran de la invasió de Rússia a Ucraïna.

El desbocament dels preus dels carburants arran de la guerra a Ucraïna i la pujada dels aliments se sumen a l’impacte, habitual al març, del final de les rebaixes, i a la recuperació dels viatges organitzats un cop superats els pitjors estadis de la pandèmia

Un dels principals culpables són els carburants que, cal recordar, repercuteix en dos grups claus com són l’habitatge -per la calefacció- i el transport. Els productes petroliers, que ja el febrer registraven una pujada del 34,3%, al març han continuat enfilant-se, fins al 48%. Per acabar d’adobar la situació, també s’incrementa de forma important el cost dels productes frescos (+5,6%).

I això suposa que, analitzant l’evolució interanual, tres grups que suposen una considerable influència sobre la dada final de l’IPC hagin viscut fortes pujades. El transport, un 12,8%; l’alimentació, un 5%. I l’habitatge, un 4,1%. A banda, l’esbarjo i la cultura també veu incrementats els preus, especialment pels viatges organitzats, que l’any passat vivia una forta caiguda, justament, per les restriccions provocades per la pandèmia. I tampoc es pot oblidar que pel vestit i el calçat, ja tradicionalment, sol ser un mes inflacionista pel final de les rebaixes i l’arribada dels productes d’estiu.

De fet, a diferència del que sol passar cada mes, les dades de març apunten que tots i cadascun dels grups de l’IPC registren tendència a l’alça. Més o menys forta, però la pujada de preus és la tònica general en tots els àmbits. En definitiva, una tempesta perfecta que situa la dada de la inflació en un 4,9%. Cal remuntar-se a l’agost del 2008 per trobar una xifra més elevada: llavors era del 5,2%. I, a banda, tot fa pensar que la tendència seguirà a l’abril, sobretot perquè és ara quan s’ha de comprovar l’impacte que tindrà la ‘tarifada’ en l’electricitat.

Si aquesta xifra es compara amb la registrada als països del voltant, es comprova que es troba lleugerament per sobre de la de França, que ha estat del 4,5%, encara amb dades de l’indicador avançat. En canvi, és força inferior a la d’Espanya, on freguen els dos dígits: 9,8%.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending