Un Sant Jordi amb més novetats que mai

(CATÀLEG INTERACTIU) Les editorials del Principat posen èmfasi en el ‘boom’ literari dels últims anys i mostren les seves estrenes en una època amb un alt creixement de l’autoedició

La diada de Sant Jordi està a tocar i des de l’Altaveu us proposem una sèrie de novetats que posen en relleu el gran moment pel qual passa la literatura andorrana. En especial, les editorials del país destaquen un creixement en la producció de llibres, així com l’augment d’autors de referència i, en conseqüència, de lectors que confien en aquestes obres relacionades amb el Principat. A continuació us brindem el catàleg del 2024 amb les estrenes més importants per aquesta nova edició de gran efervescència:

“En l’àmbit editorial són uns anys bastant bons. És evident que hi ha un ‘boom’ en la producció literària. Tenim més gent escrivint, més editorials i, per tant, més activitat al voltant del llibre”, confessa el responsable de les editorials Anem Editors i Medusa, Oliver Vergés, sobre el moment pel qual passa el sector en una època en què les noves tecnologies continuen substituint al que antigament ha estat el llibre de mà.

Però passats ja uns anys de colonització, el lector ha demostrat que vol tornar al seu format tradicional. Especialment a Andorra, ja que són dies frenètics per les editorials: “Ho valorem en positiu, és un bon moment per al llibre al Principat”, explica Vergés, destacant les sis novetats que estrenen amb Anem, tres d’elles amb molt d’èxit. “Els més sol·licitats són ‘Amunt i avall’ de Gabriel Fernández, ‘Com un berenar a Montalarí’ de Josep Marsal i ‘L’antic país antic’ de Quim Valera, que estem creuant els dits perquè ens arribi el dimarts, ja que ens hem quedat sense existències”, assegura l’editor.

Vergés, que també gestiona part de Medusa Editora, vol reivindicar una altra de les obres de referència per aquest pròxim dimarts. ‘Cossos estranys’, de l’escaldenca Eva Arasa. Un volum que dona importància a molts temes que silenciem i que val la pena exposar-los en un gènere nou per a l’escriptora, fins ara establerta en la poesia i els relats. Però la varietat coparà una edició de Sant Jordi que també tindrà reculls històrics molt interessants com la crònica ‘Olor de sofre’​​​​​​​, de la Roser Porta, o ‘Llegendes d’Andorra’, d’Àlvar Valls i Roser Carol, un repàs més extens del passat començant per la fundació de Carlemany.

Des de Marinada Edicions, una altra de les editorials de referència al país, destaquen la novel·la Primeres Persones, de la Montse Guiu, d’entre la multitud d’obres. “És important tenir contrincants literaris. Però nosaltres volem fidelitzar noms ja coneguts, com podria ser el de la Montse, que estrena la novel·la ‘Primeres persones’ i serà a diverses parròquies del país per signar els seus llibres”, assegura Joan Ramon Marina, satisfet amb la labor de Marinada en la gestió d’expectatives i la creació del producte en si mateix.

“Hi ha títols en cartera molt bons, això suposa més opcions per triar. Nosaltres optem per treure els més necessaris, optant per la qualitat i amb diferents sorpreses pel lector. Donem molta importància als materials, el disseny, la coberta... Anem a favor de la marca Andorra”, s’ha sincerat, explicant que han optat per guardar-se alguna estrena per ser el pròxim setembre a la Setmana del Llibre de Barcelona i a la fira d’Organyà: “S’ha de sobreviure tot l’any, no només per Sant Jordi. Des del nostre punt de vista creiem que els llibres han de perdurar”.

L’únic contratemps amb què es poden trobar aquestes cases és l’augment de l’autoedició, que asseguren que cada cop està més consolidat. “No és cap problema, però des d’una editorial pensem que el llibre ha de ser tractat com a professional”, asseguren des d’Anem, destacant que “en una editorial hi ha molta feina darrere, passa per uns criteris que fan de filtre, paguem impostos... Però ho veiem com a part del ‘boom’ i és un fenomen existent també als països fronterers”.

“No es tracta de vendre perquè sí, sinó de tenir un amor per la cultura i la literatura. En aquest sentit, l’autoedició evita el consell dels professionals abans de la publicació, una qüestió a la qual donem molta importància”, remarquen a Marinada Edicions, mostrant el seu respecte cap a la llibertat individual. Com és habitual, aquest dimarts la plaça del Poble s’emplenarà de llibres i roses per celebrar un Sant Jordi on, durant la fira (de 10h a 20h), hi haurà temps per les signatures, un espectacle de teatre per als infants, el Nascuts per llegir i una actuació musical.

Comentaris (1)

Trending