Les vendes de tabac el primer trimestre de l’any es mantenen estables en relació amb el 2023

Els comerciants es mostren “satisfets” tenint en compte la temporada d’hivern “justeta” i afronten els propers mesos amb incertesa davant possibles canvis legislatius que els afectin

Tabac en un centre comercial del país.
Tabac en un centre comercial del país. Toni Solanelles

Les vendes de tabac entre el gener i el març s’han mantingut pràcticament als mateixos nivells que el primer trimestre del 2023. Així ho constaten des de la Unió de Comerciants Andorrans de Tabac (UCAT), que tot i així es mostren “satisfets” per les dades tenint en compte que la manca de neu ha condicionat la temporada d’hivern i ha comportat una menor presència de turistes.

El president de l’UCAT, Raül Calvo, constata que “no hem tingut pràcticament variació” quant a les dades registrades, una situació que contrasta amb una certa tendència a la baixa que s’havia anat detectant els últims anys. Amb tot, afirma que “no és una mala notícia” que es mantinguin les vendes tenint en compte que la temporada d’hivern ha estat “justeta”.

I és que tal com ha exposat moltes vegades, al Principat les vendes de tabac estan totalment condicionades per l’arribada de turistes, ja que suposen el volum més important, comparat amb el consum intern que té un pes molt inferior. De la mateixa manera reconeix que la tendència difícilment anirà a l’alça, perquè és un mercat que arreu va a la baixa.

I com encaren els mesos vinents? “Amb molta incertesa perquè es preveuen certs canvis legislatius al país que ens poden afectar en quant a la limitació de vendes”, reconeix. En canvi, no preocupen tant les mesures anunciades recentment a Espanya per lluitar contra el tabaquisme. “Quan les limitacions venen de fora ens va bé, perquè aquí la dinàmica de vendes és la mateixa”, explica. A més, a hores d’ara al Principat encara es poden trobar productes que fora d’aquí ja no es comercialitzen, per tant, “l’objectiu és poder tenir un ventall de productes que sigui més ampli que el de França o Espanya”.

Amb tot, són conscients que tard o d’hora també hi haurà canvis al país en aquest aspecte. Mesures de l’Organització Mundial de la Salut que de mica en mica s’aniran adoptant, com ja s’ha fet fins ara. “Si mires cap on va el negoci, és clar que d’aquí a 30 anys no tindrà res a veure amb que tenim avui”, manifesta.

Comentaris

Trending