Desmantellen a Marbella un entramat societari que enviava diners a Andorra en helicòpter

Comentaris

Desmantellen a Marbella un entramat societari que enviava diners a Andorra en helicòpter
Desmantellen a Marbella un entramat societari que enviava diners a Andorra en helicòpter

Part dels ingressos en efectiu que una entramat societari radicat a Marbella assolia s’enviaven a Andorra, probablement en helicòpter, per tal d’evitar d’aquesta manera pagar impostos a l’Estat espanyol. De forma igual que al Principat els investigadors de la guàrdia civil i de l’agència tributària espanyola que han participat en la denominada ‘operació Malaspina’ s’hauria procedit amb Suïssa i Gibraltar. En el marc de la causa s’han detingut cinc persones de nacionalitats espanyola i romanesa. I set més estan en situació d’investigades. El que fins fa poc es coneixia com a imputades.

L’operació s’ha desenvolupat en diverses localitats de Màlaga, Cadis i Madrid. I la guàrdia civil i l’agència tributària han desarticulat un entramat societari que hauria ocultat guanys superiors als 10.000.000 €, amb la consegüent defraudació, pendent de quantificar, dels impostos corresponents durant els últims quatre anys. S'han confiscat 550.100 euros en efectiu i localitzat béns valorats en més de 50 milions d’euros. Fonts properes a l’operatiu han assegurat que és molt probable que es demani la cooperació de les autoritats judicials andorranes per mirar de saber on han anat a parar els diners que probablement volaven en helicòpter.

Les actuacions es van iniciar el 2013, com a conseqüència d'un expedient d'investigació dels òrgans d'inspecció de l'agència tributària mitjançant el qual es va tenir coneixement de l'activitat il·lícita que podria estar realitzant-se de forma sistemàtica a través d'un grup empresarial establert principalment en la localitat malaguenya de Marbella. Durant la investigació, els membres dde tots dos organismes van poder comprovar com, fent ús d'una sofisticada enginyeria societària, es conformava un entramat dissenyat amb la finalitat d'ocultar a Hisenda els guanys obtinguts pel citat grup empresarial.

Després d'analitzar pels investigadors multitud d'informació de diverses fonts -destacant l'anàlisi per part de l'agència tributària dels moviments existents en més de dos centenars comptes bancaris- es van detectar ingressos superiors als declarats que sobrepassarien els 10.000.000 euros en el període de quatre anys, el que feia pressuposar un notable volum de frau per l'impagament dels diversos tributs que gravessin aquests ingressos.

Entramat societari

En les investigacions s'ha constatat que l'entramat societari ha estat configurat amb la necessària participació d'assessors que, mitjançant l'ús d'enginyeria societària, van aconseguir formar un entramat tipus ‘holding’ -conegut amb el nom de La Pesquera- en què hi ha més de 70 societats, entre les quals es troben tant les que realment presten un servei d'hostaleria o donen servei als principals negocis, com una infinitat de societats interposades -administrades per testaferros que també han estat detinguts o es troben en situació d’investigats- que brindaven opacitat a les anteriors i confluïen en diverses societats establertes a Gibraltar.

En el marc de l’operació s’han practicat diversos registres, tots practicats a l’Estat espanyol i en diversos dels establiments i seus de l'entramat, així com en una assessoria fiscal de Marbella, que hauria realitzat serveis per grup empresarial investigat i en el qual es va trobar important documentació que acredita l'existència de les matrius societàries en Gibraltar així com la d'una comptabilitat “B". Així mateix, es van registrar dues caixes de seguretat de sengles entitats bancàries espanyoles on es van intervenir 500.000 euros.

Gran part de la documentació d'interès va ser recollida en les oficines centrals del grup societari, on els intervinents -agents de la guàrdia civil, membres de la unitat d'auditoria informàtica de l'agència tributària i personal de la dependència regional d'inspecció financera d'aquest organisme - van confiscar, a més, diversos dispositius electrònics i ordinadors que estan sent objecte d'anàlisi, no descartant-se que de l'esmentat estudi s'obtinguin noves dades que permetin estendre la investigació per aquest o altres delictes.

També s'han decomissat més de mig centenar de vehicles, prop d'un centenar de propietats immobiliàries per valor de 50.000.000 euros i s'ha procedit a l'embargament i bloqueig de comptes bancaris i actius financers. Amb aquesta operació es dóna per desmantellat un important entramat societari opac creat a fi de donar aparença de legalitat als fons defraudats a la hisenda espanyola.

Comentaris

Trending