Classicand o el repte de crear una marca ‘amb passió’ i que faci soroll

(AMB VÍDEO) El tribut de la cantant malaguenya Pasión Vega als temes musicals que han acompanyat les pel·lícules de Pedro Almodóvar posa en marxa la segona edició del festival de música clàssica amb l’objectiu de consolidar-se però sense la pressió que el futur depengui de l’afluència de públic

Pasión Vega acompanyada de piano, bateria, contrabaix i violoncel o violí.
Pasión Vega acompanyada de piano, bateria, contrabaix i violoncel o violí. Toni Solanelles

El tribut de la cantant malaguenya Pasión Vega a la música usada per Pedro Almodóvar en les seves pel·lícules ha posat en marxa aquest vespre en els jardins de Radio Andorra la segona edició del festival Classicand. El repte majúscul és crear una marca que identifiqui un certamen de música clàssica i pugui esdevenir un producte cultural però, alhora, turístic. Un objectiu més immediat és consolidar el festival, que ho podrà fer sense la pressió que la seva continuïtat depengui de l’afluència de públic. 

Així ho ha assegurat la ministra de Cultura, Mònica Bonell, just abans que s’hagi alçat el ‘no-teló’ de ‘Pasión Almodóvar’. Bonell i el director gerent d’Andorra Turisme, un dels partners del Classicand, Betim Budzaku, han fet pronòstics sobre el certamen. N’han lloat les virtuts tot exposant, també, quines són les necessitats, allò que en certa manera se li demana. La titular ministerial ha parlat d’una doble oportunitat. Permet “a tots els ciutadans del país de gaudir de cantants de molta qualitat” i “contribueix a l’objectiu de desestacionalitzar” l’oferta turística i facilitar que vinguin “turistes fora de temporada i coneguin el nostre patrimoni”.

En efecte, tots els muntatges del festival es fan en llocs poc o molt emblemàtics del país. I majoritàriament a l’aire lliure, amb la qual cosa, com han remarcat Bonell i Budzaku, el temps també és un factor que juga. Vaja, que Pasión Vega ha aparegut amb un vestit de tirants i si ja durant els assajos a les 5 de la tarda deia que tenia fred, la fresca de les 9 del vespre es deixava notar. La cantant s’ha mostrat entusiasmada de poder ser per primer cop a Andorra, “entre muntanyes”. I ha destacat l’escenografia creada pel director del Classicand, Joan Anton Rechi. 

I també ha fet una crida a l’escalf del públic per aplacar-li així el fred. Tot plegat just després d’haver entonat el primer tema, un ‘Quizás, quizás, quizás’ escrita pel cubà Osvaldo Farrés el 1947 i que Almodóvar utilitzaria 57 anys després (2004) en el film ‘La mala educación’. La ‘platea’ del jardí de Radio Andorra estava aquest vespre lleugerament per sobre de la mitjana del 70% d’aforament venut que té el festival. Ple del tot no estava. I es tractava molt majoritàriament de públic local lligat a institucions que d’una manera o altra estan en l’òrbita del festival.

CONTINUÏTAT

La ministra i el director gerent d’Andorra Turisme han coincidit en la necessitat que Classicand es consolidi. “És un festival que necessita que es consolidi i aquest és un objectiu a mitjà o llarg termini”, ha ressaltat una Bonell que ha reconegut que per a la continuïtat del certamen “no és determinant l’afluència de públic”. Budzaku ha explicat que “estem contents” del programa que s’ha configurat per la segona edició i que esperen que hi hagi “una mica més de distribució d’entrades” de les que hi ha fins ara consignades. 

“És un festival que necessita que es consolidi i aquest és un objectiu a mitjà o llarg termini” afirma Mònica Bonell i, per tant, “no és determinant l’afluència de públic”

 El director gerent d’Andorra Turisme ha remarcat l’objectiu de “crear una marca que faci soroll” per tal que sigui més fàcil “comunicar a fora”. D’aquí que s’hagin “eliminat” altres certàmens que tenien probablement una vocació més estrictament local i s’aposti per anar donant vida i forma al Classicand. Betim Budzaku ha indicat que una cosa és portar el Cirque du Soleil i que en dos anys hi hagi prou elements, prou força, com per poder comunicar el producte que no pas crear un festival de música clàssica des de zero, tenint en compte, ja d’entrada, que “el nínxol de públic és molt menor”.

El màxim responsable de l’agència de promoció turística del país ha ressaltat també, però, que cal “donar valor” al fet que Classicand també pretén ser un projecte “de cultura nacional” i que des d’aquest punt de vista és “un privilegi” poder programar el que proposa el festival dirigit per Rechi. També ha recordat Budzaku que un festival de música ha de gaudir d’un “punt d’exclusivitat” per intentar atraure públic i cal mirar de disposar d’artistes que no actuïn en poc temps a dues o tres hores d’Andorra.

Joan Antoni Rechi el dia de la presentació del festival.

Relacionat

ClàssicAnd té un 70% de les entrades venudes a dos dies de l’inici

En aquesta exclusivitat hi ha cops que “és més important l’obra” que no pas l’instrumentista o cantant. David Guetta és ell i les seves coses. Una recopilació de temes de pel·lícula el pot executar manera brillant Pasión Vega. Però l’important és el concepte, ha vingut a dir Budzaku, enllaçant així amb una altra qüestió que s’ha plantejat a la ministra. I és que ‘Pasión Almodóvar’ és un muntatge produït pel Classicand. És a dir, s’ha dissenyat especialment pel festival andorrà. I després anirà a Peralada. “Aquesta ha estat una oportunitat que ha sorgit”, ha reconegut Bonell. La titular ministerial ha indicat que ha estat la direcció que va trobar aquest punt d’interès, de compartir, i que això serveix “per abaratir costos”.

IMG 3848
Pasión Vega en un moment de la seva interpretació.

La ministra de Cultura ha explicat que el mateix escenari que lluïa aquest vespre a Radio Andorra serà el que anirà a Peralada. Per tant, no és el mateix construir per a un festival que fer-ho per a dos. “Aquesta és una idea que ha sortit aquest any i que, si surt bé, en els posteriors anys es pot mirar d’aprofundir-hi”. “En la música clàssica hi ha sinergies possibles”, ha destacat Budzaku, que ha recordat, per això, que “nosaltres som molt júniors” i és la primera vegada que es produeix un espectacle. Ara bé, “Rechi és un dels professionals més ben exportats fora d’Andorra, i per tant també és un punt diferenciador”

En fi, que Classicand té ara per ara llarga vida perquè els que hi han de garantir les garrofes hi creuen. I tenen clar que la criatura necessita aliment del bo i durant un temps per fer-se gran. Aliment, i passió. Com la d’Almodóvar en el cinema i la de Pasión Vega sobre l’escenari. Per molt que el maig d’Encamp no tingui la mateixa temperatura que el maig al costat de la platja de la Malagueta. 

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending