El romànic andorrà com a clau de volta

Un llibre, que formarà part de l’Enciclopèdia d’aquest art a la península Ibèrica, recopilarà tots els monuments del Principat, en un volum que sortirà publicat a finals del 2025

“Serà la clau de volta d’una obra magna i impossible”. Així ha qualificat el màxim responsable de l’Enciclopèdia del romànic a la península Ibèrica’, José Manuel Pérez, el conveni tancat amb el Govern que permetrà que tot el patrimoni andorrà formi part de la col·lecció. Els seus impulsors esperen que, a finals del 2025, es pugui publicar en tres idiomes -català, castellà i francès- el volum dedicat al Principat. Per a la ministra de Cultura, Mònica Bonell, “un pas decisiu” en l’objectiu de difondre aquest patrimoni.

L’acord s’ha volgut tancar, justament, en un lloc simbòlic, com és l’església de Santa Coloma, una de les joies del romànic andorrà. Amb la rúbrica, Govern es compromet a facilitar tots els estudis històrics i altra documentació que sigui necessària sobre els edificis d’aquest estil existents al país. “Tenim uns 30 testimonis”, ha recordat Bonell. Tots ells, s’acabaran reunint en un volum que, si res es torça, es publicarà a finals del 2025. I ho farà en tres idiomes: castellà, català i francès. El conveni també indica que serà Andorra qui s’encarregui de les respectives traduccions.

La ministra de Cultura ha recordat que un dels objectius de la política a nivell de patrimoni cultura és “la seva divulgació tant a dins com a fora del país”. I, en aquesta fita, s’entén que l’acord pot suposar un abans i un després perquè “l’Enciclopèdia és una obra referent”.

I és que l’obra acabarà conformant un total de 67 volums amb tot el romànic existent a la península Ibèrica. Va començar per Palència, d’on és José Manuel Pérez, el seu impulsor juntament amb la Fundació Ramón Areces. I “a poc a poc” s’ha anat configurant un treball immens del qual, assegura, “Andorra serà la cirereta del pastís o el capitell de Notre Dame; la clau de volta”.

“Serà un homenatge a Andorra, a la seva gent i al seu art”, ha assegurat el responsable de comunicació de la Fundació Ramón Areces, Manuel Azcona. Ara, però, cal fer la part gruixuda del treball. La investigació de tot el romànic del Principat, per poder fer el volum tindrà lloc durant els pròxims mesos.

“El petit és molt bonic. El que destaco d’Andorra és que és art al paisatge. Hi trobes escultura, pintura, música... Tot en mig de la natura”, ha explicat Pérez. També ha recordat que el romànic “està a tots els pobles d’Europa; és el primer punt de la realitat europea”.

A L’ESPERA DELS FRESCOS

Justament, a aquest estil pertanyen ‘El bes de Judes’ i ‘La flagel·lació’, els dos frescos de l’església de Sant Esteve comprats pel Govern en una operació clau de recuperació de patrimoni. S’està encara a l’espera de rebre el vistiplau de les autoritats catalanes i espanyoles per al seu trasllat al país. A l’espai Columba, de fet, ja està tot preparat. “Ja hem adequat les instal·lacions per poder-los exposar”, ha explicat Bonell.

Per tant, de seguida que arribin al país, en pocs dies es podran visitar. La ministra ha refermat la voluntat d’establir alguna mesura que permeti els residents poder-los veure de forma gratuïta. Per això, es treballa a disposar un dia setmanal d’entrada de franc a les dependències museístiques.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending