Demanen reduir els requisits per la prejubilació dels funcionaris obligats a retirar-se als 60 anys

La plataforma sindical proposa que només els calgui 25 anys de servei per poder demanar aquesta sortida anticipada de l’administració, en lloc dels 30 que marca la proposta feta per Govern via pressupost

Agents de policia vetllant per la seguretat a una manifestació.
Agents de policia vetllant per la seguretat a una manifestació.

Entre les disposicions del pressupost per a l’any 2023 hi ha una que vol permetre els funcionaris recuperar la possibilitat de prejubilar-se fins a cinc anys abans del que els tocaria. Des de la plataforma sindical que representa els diferents col·lectius dels treballadors públics, però, consideren que cal anar més enllà, com a mínim, amb aquells cossos especials que, per llei, han de retirar-se quan compleixen, justament, 60 anys. Entenen que, en aquest cas, per optar al retir anticipat s’haurien de flexibilitzar els requisits: es demana que ho puguin fer amb 25 anys de servei.

Amb l’aprovació de la llei que regulava el pla de pensions de la funció pública, en el seu dia, es va eliminar l’opció de la prejubilació. A tots els treballadors públics els tocaria esperar fins a l’edat oficial de retir: 65 anys en línies generals i 60 en el cas d’alguns cossos especials, com ara bombers o policia. Els darrers temps, però, aquells amb més llarga trajectòria van reclamar que es recuperés aquesta opció, una demanda que Govern, finalment, va acceptar.

L'edifici administratiu de Govern a Prat de la Creu.

Relacionat

Govern accepta la prejubilació amb el 60% del salari dels funcionaris de més llarga trajectòria

I per vehicular-ho va introduir una disposició final al pressupost, la desena, en la qual establia aquesta possibilitat i les condicions. Ho podrien fer cinc anys abans de l’edat oficial. És a dir, als 60 en el cas de l’administració general i de Justícia i 55 per als cossos especials. I se’ls garantiria el 60% de la seva darrera nòmina. Això sí, hi ha dues condicions: la primera, haver consolidat la seva plaça abans de l’1 de juny del 2015. La segona, tenir una trajectòria de 30 anys a l’administració.

La proposta, però, es queda curta en algun punt, a l’entendre de la plataforma sindical. Així ho haurien posat en relleu aquest divendres en una reunió amb representants del Govern. Durant la trobada, haurien fet arribar punts que, al seu entendre, caldria retocar del text de la dita disposició, que modifica la Llei qualificada de creació i de regulació del pla de pensions de la funció pública.

El punt més destacat és el que fa referència als “funcionaris que tinguin l’obligació de jubilar-se als 60 anys”. Es remarca que, en haver de retirar-se abans, poden tenir més complicat complir el requisit dels 30 anys de servei. Per això, es demana que, en aquests casos, només se’ls exigeixi 25. De fet, recorden que així s’havia establert en les normatives derogades un cop es va aprovar la Llei del pla de pensions.

Una imatge de l'edifici administratiu de Prat de la Creu.

Relacionat

Els funcionaris amb més anys a l’administració reclamen poder-se prejubilar amb el 60% del salari

Hi ha altres punts que la plataforma entén que cal millorar en el redactat. El primer, el fet que no es posin negre sobre blanc quins conceptes salarials computen a l’hora de calcular l’import del 60% de la pensió. Són conceptes que perceben els cossos especials i el personal de l’administració de Justícia. També es demana que “es mantingui el dret del funcionari a escollir la modalitat en què vol percebre la prestació”.

La proposta també s’ha fet arribar als membres de la comissió legislativa de Finances i Pressupost del Consell General. I és que, cal recordar, el projecte legislatiu ja es troba a les seves mans. I, si es vol, s’està a temps d’introduir canvi en la disposició, ja que una de les esmenes presentades -en aquest cas des de la majoria- ja toca aquest punt del text. Per tant, sempre hi ha l’opció de transaccionar l’article i introduir els canvis reclamats des dels sindicats. Clar, sempre que es consideri oportú per part dels parlamentaris.

No caldrà esperar gaire temps per veure si això s’accepta o no. El pressupost per al 2023 ha d’estar enllestit en pocs dies, ja que la previsió és que la votació definitiva del text es faci el 31 de gener en la que hauria de ser, tret de gran sorpresa, la darrera sessió parlamentària de la legislatura.

Comentaris (25)

Trending