Els funcionaris amb més anys a l’administració reclamen poder-se prejubilar amb el 60% del salari

Els canvis legals que hi ha hagut a través de la creació al seu dia del nou pla de pensions per als treballadors públics va comportar una retallada de la nòmina inicialment prevista per aquells que complint les condicions decidissin plegar cinc anys abans de l’edat de retir obligatori

Una imatge de l'edifici administratiu de Prat de la Creu.
Una imatge de l'edifici administratiu de Prat de la Creu. Toni Solanelles

Un centenar de funcionaris o potser alguns més han signat una carta recentment lliurada a la ministra de Funció Pública, Trini Marín, en què es demana que es torni a situar en un 60% el percentatge salarial a percebre si es prejubilen. Els canvis legals que hi ha hagut els darrers anys en matèria de funció pública i de pensions a l’administració va fer que el percentatge esmentat es reduís fins al 50%. Els funcionaris amb més llarga trajectòria a l’administració central denuncien els perjudicis que els suposen els canvis establerts.

La disposició final tercera de la llei 29/2022 de modificació de la Funció Pública recentment aprovada ja demana a Govern que en un termini màxim de 6 mesos es modifiqui la llei 23/2014 del pla de pensions per tal que els funcionaris que van accedir a l’administració abans del 2015 es puguin jubilar de manera voluntària cinc anys abans de l’edat de jubilació obligatòria si acrediten 30 anys de servei. El que cal és definir el percentatge, que inicialment hauria de ser del 50% i que els implicats reclamen que sigui el 60%.

De fet, al Govern s’estava debatent incloure aquesta modificació a través del projecte de llei del pressupost, via disposició addicional. Fonts parlamentàries, però, han assegurat que el més probable és que això quedi aturat atès que primer es vol fer un càlcul exhaustiu i clar en relació amb la sostenibilitat de les pensions i, per tant, hores d’ara no es pot assegurar la viabilitat de permetre una prejubilació equivalent al 60% de la remuneració.

Sia com vulgui, en la seva carta els funcionaris demandants recorden que les disposicions que contenia la llei de la Funció Pública en la seva versió de l’any 2000 establia que “els plans de jubilació voluntària en cap cas podran establir condicions menys favorables”. I remarquen en la missiva que “no ha estat així”. Per tant, malgrat que els funcionaris indiquen que haurien de recuperar fins i tot condicions millors que eren les establertes quan alguns d’ells van arribar a l’administració, “considerem just que s’incrementi la jubilació voluntària al 60% del salari mensual brut percebut en el moment d’iniciar-se el període de jubilació voluntària”.

Aquesta remuneració, a l’entendre dels funcionaris, hauria de comprendre “els conceptes salarials previstos a partir dels 60 anys i de manera vitalícia, en tretze pagaments anuals, i continuar percebent aquest percentatge en arribar a l’edat de 65 anys, amb deducció prèvia de la prestació de jubilació a càrrec de la CASS”. Escriuen també els peticionaris, fent referència a diverses disposicions, que “la percepció del pla de pensions, si existeix, no comporta cap reducció de la prestació a càrrec del Govern”.

LA MOTIVACIÓ DE LA DEMANDA

Els impulsors de la petició a Funció Pública fixen quatre punts que, al seu parer, justifiquen com a “raonable” la petició d’incrementar del 50% al 60% la jubilació voluntària, atès els perjudicis que els ocasiona la legislació del 2014. El primer motiu és que “provoca la pèrdua d’algunes condicions adquirides amb una antiguitat de més de 25 anys i dificulta poder compensar-les en un pla de jubilació creat l’any 2014”. Després diuen que “ens trobem en una sutuació de jubilació voluntària obligada obtenint com a màxim un 58% del salari sense poder assolir el 60% a 65 anys, tal com se’ns va fer entendre en el moment del canvi del 70% al 60% en arribar a la jubilació obligatòria”.

Els demandants també afirmen que les condicions establertes en la llei del 2014 “ens priva de la possibilitat de demanar una prolongació de la vida laboral al Govern”. Finalment deixen clar que malgrat no saber a quanta gent pot implicar la demanda que fan, consideren que el nombre de funcionaris que es podrien trobar en la situació que descriuen i, per tant, s’haurien de beneficiar de la mesura que demanen “és molt reduït”.

Comentaris (20)

Trending