Replegament general

Ja abans que transcendís que hi havia un segon cas de coronavirus diagnosticat al país i que es tanquen alguns serveis públics, molts centres comercials notaven l’increment de consumLa Federació d’Esquí, la de futbol, el BC Andorra… l’activitat es posposa per mirar de donar les mínimes possibilitats al virus malèfic de poder propagar

Les crides a la calma han sorgit poc efecte. El pànic és el pitjor enemic per afrontar qualsevol crisi. Pandèmica, però també ‘paniquèmica'. I tot i que encara no havia transcendit el segon cas confirmat de coronavirus al país i menys encara tot una relació de mesures que ara ja sí condueixen a una paràlisi per molt que sigui parcial, els centres comercials havien començat a notar un increment del consum. Elevat. Cert que fins i tot el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, deia que els empresaris no temen per una manca d’abastiment. El principal enemic per deixar en no-res aquesta afirmació és la pròpia ciutadania, els seus temors, els seus descontrols i abusos.

Els prestatges de moltes superfícies comercials han evidenciat aquest dijous que el replegament de la ciutadania començava a ser un fet. Acumular, sobretot, productes alimentaris i d’altres, com els gels hidroalcohòlics, que haurien de contribuir a evitar o almenys a minimitzar el contagi. Llaunes en conserva, llegums cuites i envasades, pasta… tot de productes que tenen una vigència, una caducitat més o menys llarga, han volat avui d’alguns hipermercats, d’alguns supermercats. Un dels extrems s’hauria viscut, per exemple, en una botiga d’una coneguda cadena d’establiments de productes alimentaris, càrnics en els seus inicis, de Guissona. A la Massana han fet net.

Cert, però, que es preveu que els camions de mercaderies tornin aquest divendres a abastir les estanteries i tot quedi com si res. O almenys aquestes són les previsions que les restriccions que les autoritats de tota mena i de tots els països estableixen i tornen a establir en funció de canvis imprevisibles al redós d’un virus que ben pocs sabien que existien i ara amenaça de truncar l’economia mundial i la globalització en el qual el món estava immers.


Prestatges pràcticament buits en un establiment de productes alimentaris de la Massana.

El millor es quedar-se a casa sempre que es pugui, ha vingut a dir en roda de premsa el cap de Govern, Xavier Espot, com diuen centenars de dirigents d’arreu. Però abans que Espot ho verbalitzés després del segon diagnòstic positiu i la cadena de decisions que l’han seguit, la ciutadania, entesa de forma global, ja ho havia entès. Diverses federacions (la de futbol, la d’esquí) han suspès les seves activitats. Ni lliga nacional ni competicions a l’exterior. Els equips de la base del BC Andorra també deixen d’entrenar-se…

Hi ha empreses que ha ja han decidit que des d’aquest mateix divendres els treballadors treballen des de casa. La banca, per exemple, ja té un bon grapat de persones fent teletreball. Sobretot, aquelles persones que poden ser més fràgils, com els més veterans de la casa, les dones embarassades o les persones que ja han sofert alguna patologia prèviament. I més plans de contingència laboral que s’esperen en les properes hores. Dilluns el replegament, de ben segur, encara serà més general. Ni Constitució ni històries. Tots a casa.

Espot, durant la compareixença.

Relacionat

Tancament parcial del país per mirar de combatre la propagació del coronavirus
L'escola andorrana de batxillerat.

Relacionat

El segon positiu per coronarivus fa tancar totes les escoles del país
Un instant de la reunió.

Relacionat

La CEA vol que qui sigui confinat o aïllat pel coronavirus cobri la baixa per accident laboral
-

Relacionat

Les estacions d'esquí es mantindran obertes intensificant les mesures de prevenció per evitar contagis
Jordi Gallardo, durant la compareixença davant els mitjans.

Relacionat

El Govern recomana a les empreses teletreball i donar vacances per lluitar contra el coronavirus

Comentaris

Trending