Tancament parcial del país per mirar de combatre la propagació del coronavirus

Govern clausura escoles, teatres, biblioteques, centres esportius públics, museus i casals d'avis, recomana a les persones de més de 70 anys no sortir de casa, redueix el transport públic i aconsella anul·lar activitats impulsades per entitats privades

Espot, durant la compareixença.
Espot, durant la compareixença.
La confirmació d'un segon cas de coronavirus, el que afecta una dona de 87 anys, per la vida de la qual no es pateix pas i que evoluciona bé de la malaltia altament contagiosa, ha comportat una reacció encadena que encara podria ser major els propers dies. En certa manera, els filtres van fallar i hi ha un perill elevat que la transmissió comunitària del virus sigui una realitat al país. Per aquest motiu, per intentar combatre tant com sigui possible la propagació del coronavirus, s'activa una mena de tancament parcial del país. Una clausura que afecta alguns serveis i activitats, començant per l'Escola andorrana de batxillerat aquest mateix divendres (també el Col·legi María Moliner ho fa) i la resta de centres escolars a partir de dilluns a fins a nova ordre.

La situació derivada del segon diagnòstic positiu de coronavirus ha fet reunir d'urgència la comissió interministerial de seguiment de l'evolució de la malaltia, i el consell de ministres després. I ha portat el cap de Govern, Xavier Espot, a comparèixer acompanyat del titular de Salut, Joan Martínez Benazet. A més, la pràctica totalitat de ministres i secretaris d'Estat han estat presents en una seguida compareixença publica poca abans de la mitjanit de dijous a divendres. A banda de la qüestió de les escoles, el cap de Govern, Xavier Espot ha anunciat el tancament de teatres, biblioteques, museus, casals d'avis i l'anul·lació de totes les activitats esportives o lúdiques organitzades per les administracions.

La professora, filla de la dona que ha donat positiu, i la seva parella, també docent, van viatjar a l'Aneto i allà van estar en contacte amb ciutadans italians

Es recomana, a més, que se suspenguin les organitzades per entitats privades. Si se celebren, esdeveniments lúdics en espais tancats, no hauran de superar una tercera part de l'aforament, com és el cas de les discoteques. Això no afecta bars i restaurants, tot i que es reforçaran les mesures higièniques. També es prohibeixen les visites al centre penitenciari i es recomana als més grans de 70 anys no sortir de casa. Són part del nou paquet de mesures adoptades per l'executiu per mirar de combatre l'expansió del coronavirus al país.

Tot i això, també ha revelat que la dona no seria el focus de la infecció sinó que tot vindria, justament, de la seva filla, la mestra del centre escolar. Ella i la seva parella, també professor, haurien estat uns dies de vacances al Pirineu aragonès i, a l'Aneto, haurien coincidit amb ciutadans italians. Un cop al país, van patir el que tothom va pensar que era una grip. De fet, s'haurien passat una setmana a casa. Llavors, ha admès que "no es van prendre les precaucions" perquè en cap moment es va sospitar que haguessin estat en contacte amb possibles infectats. 

La mare de la mestra va ser ingressada dimarts a l'hospital de Meritxell. Presentava, ha indicat Benazet, "un episodi pneumològic sense cap antecedent  d'haver estat a llocs de risc o en contacte amb malalts". Com que no s'aconseguia tenir un diagnòstic clar, es va optar per fer-li la prova del coronavirus, que ha donat positiu. Però abans d'això, va passar normalment pel servei d'urgències i d'altres àrees de l'hospital. Això ha obligat ja a confinar com a mínim dos metges, un parell d'infermeres i un portalliteres. Però l'enquesta epidemiològica que s'ha encetat aquesta mateixa nit de dijous segurament obligarà a aïllar més persones.

La manca de precaucions reconeguda pel ministeri de Salut, que ja manté professionals sanitaris confinats, suposa ara un elevat risc de transmissió comunitària de la malaltia

Entre altres coses perquè, tal i com ha reconegut el titular de Salut, alguns dels professors eventuals de l'Escola andorrana de batxillerat van acudir al centre alguns dies amb, com a mínim, febrícula. Per tant, caldrà veure l'evolució d'aquests docents i de les persones que han estat en contacte amb ells, especialment els joves que són un vector important de transmissió tot i que l'afectació sobre la joventut normalment no passi de ser lleu. Com ha explicat Martínez Benazet, el segon positiu ha precipitat els esdeveniments, ja que "hi ha molt risc de transmissió comunitària".

El titular de Salut ha explicat que hi ha dos metges en aïllament domiciliari perquè han estat en contacte amb la dona que ha donat positiu. Hauran d’estar 14 dies a l’espera de si presenten o no símptomes. Ha confirmat que a tres persones de l'entorn proper de la dona que ha donat positiu, el fill, la filla i el marit d'aquesta (aquests dos darrers, doncs, els professors que haurien pogut ser l'origen del focus), han estat aïllats per tal de fer-los la prova de Covid-19 i descartar-ne el contagi. 


La comissió de seguiment de l'evolució de la malaltia i el consell de ministres s'han hagut de reunir d'urgència aquesta nit. | SFGA

A banda del tancament de l'escola andorrana de batxillerat i de la resta de centres -a nivell educatiu, també s'anul·la l'esquí escolar i altres activitats extraescolars-, el comitè de seguiment ha adoptat tot un seguit de noves mesures, que se sumen a les ja anunciades el dimecres. Entre elles, la suspensió de tota activitat lúdica organitzada per les administracions públiques i la recomanació que es faci el mateix amb qualsevol que s'impulsi des del sector privat. Si es fa, haurà de ser amb l'aforament notablement reduït. Això, per exemple, s'aplica a les estacions, que hauran de vetllar perquè l'índex d'ocupació de les pistes no sigui excessiu. "En l’estadi en què ens troben, les mesures ponderades no corresponen a un tancament de centres de treball o d’espais a l’aire lliure”, ha assenyalat Espot.

Es tanquen esplais, biblioteques, museus i casals d'avis. De fet, i pensant en el col·lectiu de padrins, un dels més exposats a la malatia, es fa la recomanació a aquells majors de 70 anys que es quedin a casa i no surtin al carrer si no és absolutament imprescindible. També es restringiran les visites als centres de dia i sociosanitaris. Així mateix es recomana que la població no vagi als gimnasos i a les piscines, tot i que no s'obliga al seu tancament. En el cas, però, de les administracions públiques, especialment els comuns, que són titulars d'aquest tipus d'instal·lacions ja n'han anunciat la seva clausura. A partir de dilluns, el transport públic funcionarà al 30% de la seva capacitat per ampliar la distància entre els passatgers i les concessionàries hauran d'extremar les mesures higièniques. 

Aquestes mateixes mesures ja s'haurien exposat als treballadors de l'administració pública que treballen de cara al públic, una situació que és aconsellable que se segueixi també en l'àmbit privat. Al 30% de la seva capacitat haurien de funcionar les discoteques, en considerar-se espais d'oci, lúdics, en canvi la mesura no afecta ni bars ni restaurants ni hotels, per exemple. Tampoc tindrà incidència en l'activitat judicial perquè si se suspenen un mes els judicis, ha dit Espot, després costaria molt de recuperar aquest temps. En canvi, al centre penitenciari es prohibeixen els vis-a-vis i les visites als presos, que sols podran rebre els seus advocats per garantir el dret constitucional a la defensa. També està previst que a partir de dilluns (hi ha algunes activitats que es mantindran aquests dos o tres propers dies a mig gas per poder donar un marge de maniobra a la ciutadania per reorganitzar-se) les autoritats sanitàries reprogramin les proves i intervencions que es puguin ajornar i que representen un major risc de contagi.

El tancament de fronteres no està, per ara, sobre la taula però no es descarta "si la cosa empitjora molt"

Espot ha apel·lat a la calma, a no caure en l'alarmisme i al sentiment de solidaritat que caracteritza als andorrans: "Vindran moment certament difícils i on caldrà prendre decisions complicades, però és l'obligació dels polítics confiar en les autoritats sanitàries". El màxim responsable de l'executiu ha confirmat que, a banda de les mesures sanitàries adoptades aquest dijous, s'analitzaran les mesures de caràcter econòmic i social que seran necessàries per acompanyar a la població en aquests moments. Dilluns es faran més reunions amb diferents actors del país per estudiar-les.

El cap de Govern ha apuntat que “si la cosa empitjora molt, no descartem tancar fronteres”, però assegura que “ara seria absolutament desproporcionat perquè produiria efectes molt perjudicials per a la nostra economia i la societat”. De fet, ha manifestat, "qui ens ha assessorat des del punt de vista tècnic ho troba, per ara, una mesura desproporcionada". No obstant això, segons algunes fonts, els responsables d'estacions d'esquí que han mantingut avui una trobada amb representants ministerials sí que haurien posat sobre la taula que si s'havien de tancar els camps de neu, calia per tant clausurar tot el país. De moment, les estacions obriran però sense poder superar el 30% de la seva capacitat màxima, una situació que vista la caiguda de reserves, Espot ha donat per fet que malauradament no serà un inconvenient.

Preguntat per la situació dels temporers, ha opinat que “tenen un contracte amb una vigència i estan emparats per la Llei de relacions laborals”. Per tant, afirma que “s’hauran d’honorar els compromisos com si hi hagués hagut una mala temporada d’esquí”. Es dóna el cas que arran de la crisi sanitària mundial, aquest dijous era un dels darrers dies, sinó el darrer, que els ciutadans de països de l'Amèrica Llatina, per exemple, tenien la possibilitat de poder retornar als seus llocs d'origen. Per tant, deixar-los sense feina podria comportar un greu problema social. Tots els actors polítics, econòmics i socials són conscients d'aquesta circumstància.Llistat de noves mesures adoptades

  • Tancament de l'Escola andorrana de batxillerat ja aquest divendres (el Col·legi María Moliner també ho fa) i, a partir de dilluns, de tots els centres educatius, des d'escoles bressol als universitaris.
  • Suspensió de qualsevol activitat lúdica organitzada per les administracions públiques i recomanació de fer-ho també amb les privades.
  • Les autoritats sanitàries reprogramaran les proves i intervencions que es puguin ajornar i que representen un major risc de contagi
  • S'aconsella a les persones de més de 70 anys no sortir de casa si no és absolutament imprescindible.
  • Tancament d'esplais, teatres, museus, biblioteques i casals d'avis públics. Els establiments privats podran obrir per a un terç del seu aforament.
  • Suspensió de visites, tret de les dels advocats, al centre penitenciari.
  • Es recomana no anar a gimnasos, piscines o centres esportius, però no es tanquen.
  • Es restringeixen encara més les visites als centres de dia i als centres sociosanitaris.
  • El transport públic funcionarà però amb un 30% de la seva capacitat i les concessionàries hauran d'extremar les mesures higièniques.

 

Etiquetes

Comentaris (22)

Trending