La CEA vol que qui sigui confinat o aïllat pel coronavirus cobri la baixa per accident laboral

La patronal demana poder donar vacances sense l’avís legal de 15 dies si la situació empitjora i que es plantegi una línia de crèdit per a les empreses que travessin dificultats financeres

Un instant de la reunió.
Un instant de la reunió.

La Confederació Empresarial (CEA) ha fet arribar al Govern una sèrie de propostes per minimitzar l’impacte, tant econòmic com sanitari, que pot tenir la crisi del coronavirus. Entre elles,  que aquelles persones que siguin confinades o aïllades sigui per sospita de patir Covid-19 o sigui directament perquè es pateix la malaltia, se’ls concedeixi la baixa per accident laboral, amb condicions més favorable que l’atur per malaltia comuna La patronal també demana poder donar vacances als treballadors sense el preavís legal de quinze dies o una línia de crèdits per aquelles empreses més afectades financeres més per la situació.

Aquestes, i altres, són les propostes que s’han fet arribar a Govern durant lar reunió mantinguda pels màxims responsables de l’entitat amb el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo. Ho han fet mitjançant un document consensuat les darreres hores amb diversos sectors que fan part de l’associació empresarial i que divideix les mesures en tres blocs, totes elles, segons s’ha indicat des de la CEA, “destinades sobretot, a minimitzar l’impacte econòmic que la pandèmia del Covid-19 pugui tenir sobre l’economia nacional”.

I entre elles, en un primer bloc, es vol que es consideri que tota persona que pateixi el coronavirus o bé hagi d’estar en quarantena perquè hagi estat en contacte amb un infectat tingui accés a la prestació per malaltia o accident laboral. Així, podrà cobrar la prestació des del primer dia que, a més, serà superior a la que percebria si fos per un atur per malaltia comuna. En aquest cas, es cobra el 53% del sou des del quart dia; en el primer, el 66% des del primer moment.

 

Es vol potenciar el teletreball i, si no és possible, torns de grups d'empleats tancats per minimitzar el risc de contagis

També es vol que les empreses puguin, en cas que es declari una situació d’emergència, donar la meitat de les vacances a la plantilla sense haver de concedir el permís de quinze dies que marca la Llei de relacions laborals. Així també es vol que la totalitat dels dies recuperables que es puguin avançar fins a un any.

La CEA també posa en relleu que si la situació es complica, una possibilitat per reduir risc de contagis és implantar torns de treball amb grups tancats de treballadors. Així, si un d’ells pateix el coronavirus, només caldrà aïllar als companys del mateix grup, sense afectar la resta de plantilla. Això, però, podria suposar que es facin jornades de menys hores i la patronal entén que s’ha de donar la possibilitat que aquestes es puguin recuperar en un futur sense que, llavors, siguin considerades hores extraordinàries.

L’entitat també aborda la possibilitat que, com ha succeït a Espanya, s’hagin de tancar els centres escolars. En aquest cas, es demana que “si els infants tenen dues persones que s’ocupen d’ells, es pugui prioritzar que es quedi a la residència familiar la persona que pugui fer teletreball, i en el cas que cap de les dues tingui aquesta opció, que sigui una responsabilitat compartida al 50%”. Justament, la CEA entén que, en la mesura del possible, s’hauria de fomentar que es pugui fer la feina des de casa.

Si la crisi s’allarga, la patronal reclama l’establiment d’un pla de crèdits tous per a aquelles empreses que travessin dificultats derivades de la situació, a l’estil de la que en el seu dia es va aplicar després de la intervenció de BPA. A banda, entenen que caldria aplicar ajornaments o fraccionaments, i fins i tot, en funció de la gravetat, la condonació de l’IGI, d’impostos comunals i de cotitzacions socials.

Comentaris (5)

Trending