Interrogants Kobon

La FAF assegura que annexarà amb el ‘transfer’ del jugador ivorià la retirada definitiva de la llicència però que dependrà de la lliga on vagi que se li apliqui la sancióL’ex-davanter de l’UE Engordany va ser detingut fa aproximadament un any per una conducta indeguda de naturalesa sexual i llavors ‘es va fer passar’ per un turista

Si la Justícia no hi diu el contrari, el fins fa unes setmanes jugador de l’UE Engordany Junior Kobon no tornarà a jugar en el futbol andorrà. De fet, fins i tot li costarà poder continuar vivint al Principat, almenys els propers anys. No està clar, però, que la retirada definitiva de la llicència federativa decretada pel comitè de competició de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) sigui d’aplicació si Kobon intenta jugar en algun altre país. De fet, entre juristes esportius no hi ha coincidència.

En tot cas, el primer de tot que cal deixar clar és que la sanció imposada pel cop de peu que Kobon va donar al cap del jugador de l’Atlètic Escaldes Richy Hurtado no és definitiva. El comitè de competició va imposar una triple sanció: la retirada definitiva de la llicència federativa per la puntada brutal que hauria pogut fer realment moltíssim mal al futbolista de l’Atlètic escladenc; quatre partits de sanció per agredir un altre rival en la tangana posterior; i quatre partits més per fer el mateix amb un altre adversari en la mateixa batussa.

La decisió és recurrible davant el comitè d’apel·lació i tot fa pensar que el jugador l’ivorià ho farà. En funció de quina sigui la decisió d’aquest organisme d’apel·lació encara es pot recórrer a la comissió jurídica esportiva i a la Justícia ordinària. La sanció que dictaminen els organismes de naturalesa esportiva, la FAF l’annexarà en el ‘transfer’ del futbolista. Així ho han assegurat fonts oficials de l’ens federatiu.

El ‘transfer’ és el passaport futbolístic del jugador. Allò que necessita per poder anar a jugar a una altra lliga, a un altre país. En principi, la resta de federacions apliquen aquelles sancions que provenen de la federació d’origen. Les mateixes fonts de la FAF consultades han explicat que serà una qüestió discrecional de la federació on es vulgui acreditar Kobon si aquesta és la voluntat. I, fins i tot, que el jugador podria allí on vulgui recórrer la decisió andorrana.

El futbolista de ben segur que recorrerà la sanció inicial al comitè d’apel·lació, i posteriorment pot acudir a la comissió jurídico-esportiva i a la Justícia ordinària

Fonts jurídiques consultades han assegurat que no hi ha pràcticament cap dubte que els vuit partits de sanció per l’agressió a dos rivals no hi ha dubte que, de confirmar-se, de ben segur s’aplicaran, es respectaran, arreu. Però la sanció de per vida… Primer, que s’ha de confirmar i, segon, admeten les fonts, que és una sanció “que ja no es porta” si es té en compte que “seria comparable a la cadena perpètua” que s’ha anat abolint gairebé arreu.

Les fonts consultades han reconegut que l’agressió a Hurtado va ser brutal, i que hauria pogut causar un dany letal al jugador de l’Atlètic d’Escaldes. Però sortosament la repercussió va ser una altra, molt inferior, i que els articles aplicats per imposar la retirada definitiva potser no són els més oportuns, sinó que l’agressió i el temps de baixa que suposarà a Hurtado encaixa més amb altres preceptes del reglament disciplinari de la FAF que comportarien a Kobon entre una temporada i dues d’aturada. 

Aquesta darrera sanció sí que seria més assumible a nivell universal. Hi ha el dubte, a més, si més enllà d’annexar-la al ‘transfer’, la FAF no hauria d’activar la FIFA per tal que convalidi la retirada de per vida a nivell mundial. És un dels dubtes jurídics que existeix. Del que no hi ha dubte, asseguren les fonts, és que la voluntat dels organismes disciplinaris futbolístics andorrans és que el davanter ivorià no torni a jugar al Principat.

Qüestions administratives

Cal veure, a més, si Junior Kobon podria mantenir la residència al país vist que fins ara vivia a Andorra de manera il·legal. De fet, la direcció del cos de policia ha proposat una expulsió per un termini de cinc anys per a l’ivorià. Kobon ja hauria recorregut aquesta proposta i és ara el torn del ministeri d’Interior de confirmar-la o no. A nivell futbolístic, la FAF considera correcte la paperassa de Junior per poder jugar a l’UE Engordany. Estava com a jugador fronterer, que en el cas del futbol permet viure a 350 quilòmetres del Principat. Cada equip pot disposar de quatre jugadors en aquesta condició.

Però era clar que Kobon no complia aquests requisits. De fet, quan arran de l’aldarull ocasionat en el partit entre l’Atlètic d’Escalde i l’UE Engordany el jugador va ser detingut, llavors la policia va descobrir que no era la primera vegada que Junior Kobon acabava arrestat pel cos d’ordre andorrà. En efecte, aproximadament un any abans, Kobon va ser detingut al Pas de la Casa acusat d’un comportament indegut de naturalesa sexual. Llavors el jugador en cap cas va dir que era futbolista i, de fet, es va identificar com a turista.

La policia va fer l’atestat corresponent, va prendre les declaracions corresponents, i ella mateixa va alliberar el jugador tot passant el dossier corresponent a la Batllia per tal que adoptés les decisions que cregués escaients si és que considerava que s’havia d’anar més enllà. No consta que tingués la situació cap repercussió judicial contràriament a la condemna condicional per la cossa al cap del 23 de febrer. Però òbviament aquest arrest també ‘pesa’ alhora de fer una proposta d’expulsió. Més perquè, almenys a nivell d’immigració, queda clar que l’home feia temps que corria pel país sense tenir la paperassa degudament regularitzada.

'Richy' Hurtado va patir important ferides a la cara.

Relacionat

‘Richy’ Hurtado considera “justa” la sanció rebuda per Kobon
Junior, l'autor de l'agressió, durant un partit anterior.

Relacionat

Retiren de per vida la llicència federativa a Junior Kobon pel cop de peu al cap d’un rival
Junior Kobon el dia que va ser presentat amb la samarreta de l'UE Engordany procedent de l'FC Ordino.

Relacionat

Proposta de cinc anys d’expulsió pel futbolista que va donar un cop de peu al cap d’un rival
Junior Kobon celebrant un gol amb la samarreta de l'UE Engordany.

Relacionat

El comitè de competició de la FAF avalua inhabilitar de per vida Junior Kobon
David Rodrigo, durant la compareixença davant els mitjans.

Relacionat

Junior haurà de complir sanció esportiva a Andorra o a qualsevol altra lliga on vulgui jugar
El davanter ivorià durant un partit amb l'UE Engordany, que l'ha acomiadat.

Relacionat

Condemna de vuit mesos de presó condicional a Junior Kobon pel cop de peu al cap del rival
Junior Kobon el dia que va ser presentat amb la samarreta de l'UE Engordany procedent de l'FC Ordino.

Relacionat

La situació al país del futbolista que en va agredir un altre era totalment il·legal
'Richy' Hurtado va patir important ferides a la cara.

Relacionat

“Vull un càstig exemplar; que a ningú li pugui tornar a passar el que m’ha succeït a mi”
Richy, amb un dels títols aconseguits en la seva carrera.

Relacionat

Donen d’alta ‘Richy’ Hurtado després de l’agressió soferta en el derbi escaldenc
Junior, l'autor de l'agressió, durant un partit anterior.

Relacionat

Detingut un futbolista després d’una brutal agressió a un rival en un partit de la Lliga Multisegur

Comentaris

Trending