Un gegantó anomenat Canòlich

L'acte d'obertura dels mundials de triatló ha estat ple d'anecdòtes amb un cònsol anomenat Mayoral, dues banderes absents, Naturlandia i Sant Julià de Loira

Comentaris

La cerimònia inaugural dels campionats del món d'hivern de triatló i de biatló ha comptat amb la participació de l'Esbart Lauredià, els gegantons, i la Coral Rocafort que ha interpretat l'himne nacional. Ha estat un acte ric en anecdòtes començant per l'absència de dues banderes i acabant pel canvi de sexe dels gegantons. El Rei Moro s'ha convertit en Canòlich i la Dama Blanca ha estat batejada com Júlia.

Que es presenti al cònsol major de Sant Julià de Lòria com Mayoral no és nou. Ja ha passat durant la Fira de Santa Llúcia a la mateixa plaça de la Germandat que ha acollit aquest dijous l'acte d'obertura dels mundials de triatló i de duatló que tenen lloc fins diumenge a Naturland. Menys habitual és que faltin dues banderes, les de Tunísia i la d'Egipte a la desfilada inaugural.

Sort que el representant d'Egipte, assegut entre el públic s'ha aixecat i ha exhibit una bufanda amb els colors de la bandera del seu país. No deixa de ser curiós que països sense tradició d'esports d'hivern participen en aquests campionats del món. També hi ha representants de Rússia però amb la bandera de la seva federació de triatló.

Rússia, com a país, no pot participar en cap competició internacional des del 2019 i durant quatre anys. No pot disputar els Jocs de Pequín que s'inauguren aquest divendres  ni el Mundial de Futbol de Qatar que es farà a la tardor, després de la decisió de l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) per manipular dades de laboratori. El Comitè Executiu de l'AMA va adoptar aquesta decisió de manera unànime, segons un portaveu de l'organisme, després de concloure que Moscou hauria  eliminar arxius vinculats a proves de dopatge amb resultats positius que podrien haver ajudat a identificar els responsables d'haver-se dopat. 

Els discursos s'han anat alternant amb les actuacions de l'Esbart Laurèdia i el seu 'Ball del Porrer', un de les peces més destacades del seu repertori i que és història de Sant Julià de Lòria. Era el primer que es ballava la tarda del diumenge de Carnestoltes a la parròquia. Aquest personatge curiós n’era el capdanser, anava armat amb una porra i vestia un abric llarg i ample de color verdós cordat amb grossíssims botons vermells i verds.

El vestit no ha canviat i els gegantons, que han actuat a continuació, tampoc si no fos perquè se'ls ha presentat, des de l'escenari com el Canòlich i la Júlia, cosa que ha provocat un murmuri entre els assistents i que no ha anat a més en un acte on també s'ha escoltat "Sant Julià de Loira" -un altre clàssic de la fira de Santa Llùcia- o "Naturlandia", i alguna frase en anglès que recordava aquell "My taylor is rich" del mètode Assimil.  Tot i que sempre pot quedar el dubte sobre si un sastre s'ha pogut enriquir amb la seva professió, l'única certesa és que la tarda a la plaça de la Germandat ha estat rica però en anecdòtes.



 

 

Comentaris

Trending