Coques sigui com sigui, amb o sense reserva

Les pastisseries confien en una bona campanya de Sant Joan, malgrat que en la majoria de casos han hagut d’incrementar lleugerament el preu: “la gent el que vol és celebrar el dia”

Aquest divendres arriba un altre dels dies àlgids per a les pastisseries del país. S’espera que sigui la jornada on la venda de coques, ja a bon ritme, es dispari. Els establiments es mostren optimistes vistos els encàrrecs que ja tenen i confiant també en el client sense reserva. Pel que fa als preus, s’ha buscat la fórmula per no pujar-los o, com a mínim, no fer-ho en excés. I el que tenen clar és que la gent vol coca i, per tant, malgrat aquest increment no s’hi renuncia.

“Ja en tenim uns quants encàrrecs”, apunta l’Ana, responsable d’Art i Pa, que posa en relleu que “encara queden els que ens han d’arribar aquesta tarda i, sobretot, el que es vendrà demà”. I aquest divendres, assegura, “es compraran a punta pala per part de gent que no ha reservat”.

Situació similar es viu a l’Ane du Pain, a Encamp. La seva propietària, la Cecilia, somriu quan comenta que “tenim un munt d’encàrrecs”. Per això, “preveiem una bona campanya i més demà que vindrà gent sense haver reservat”.

Fins i tot hi ha pastisseries que aposten de forma clara per les noves tecnologies. És el cas de Youcakes, a Escaldes. El seu propietari, Alexis Estopiñán, destaca que “la gent les pot mirar a la web i triar”. A banda, treu pit de donar la possibilitat de “personalitzar al gust de cada client”. I apunta que “estem venent igual que l’any passat o fins i tot més”. I, en gran part, gràcies a encàrrec  per internet.

Justament, reservar-les via xarxa, en el cas de la botiga escaldenca, és la fórmula d’esquivar un increment de preu que, en certa forma, ha estat necessari veient que els ingredients han patit l’efecte de la inflació. “Hem hagut de pujar una mica, sincerament”, indica Estopiñan. Per això, explica que “si es compra per internet, t’acaba sortint més barata”. El mínim, indica, són uns 25 euros per una coca per entre quatre i sis persones.

“Hem intentat incrementar el mínim”, comenten des de l’Art i Pa. Asseguren, també, que la gent no es mira excessivament el cost. “Es vol coca i punt. N’hi ha molts que ni demanen quan fan una comanda, almenys per les que jo he agafat”, indica.

Coca Ane du Pain.
El propietari d'Ane du Pain amb una de les seves coques.

Similar sensació té la Cecilia. A la seva pastisseria, Ane du Pain, “no ens ho demanen”. Al final, entén que “la gent el que vol és celebrar Sant Joan”. També apunta que “a nivell general, no hem apujat gaire els preus; gairebé cap producte i tampoc ho hem fet ara”. Assegura que “hem preferit guanyar una mica menys i acompanyar el fet que tots estem amb problemes econòmics i no estem per gastar molts diners”.

Amb el pas del temps, l’assortiment de coques s’ha disparat de forma important. N’hi ha gairebé per a tots els gustos. Ara, segons els pastissers consultats, les favorites són les de llardons amb farciment, sigui crema, nata o trufa. També tira molt la xocolata, especialment entre els més petits. I sempre hi ha espai per a les novetats: “Ja estem fent campanya per Sant Pere i presentarem una de gerds amb xocolata”, avança Estopiñan.

WhatsApp Image 2023 06 22 at 17.28.42

Etiquetes

Comentaris

Trending