Cal Cintet llueix nou ‘look’

Després de més de dos anys d’intervenció arquitectònica, la retirada de les lones que l’han cobert fins ara permeten veure l’edifici de la plaça Príncep Benlloch en tot el seu renovat esplendor

Han calgut més de dos anys d’intervenció i treballs d’arquitectura i construcció fina per dotar un dels casalots per excel·lència de la plaça Príncep Benlloch, la plaça del comú d’Andorra la Vella, d’una renovada imatge seguint, no pas fil per randa però sí amb força cura, l’estil original d’un immoble que data del 1843 i que feia més de dues dècades que no se sotmetia a cap rentat de cara. La nova imatge de Cal Cintet, el nou ‘look’, no és ara un rentat de cara. És una reconstrucció en tota regla.

La retirada de les lones que han cobert l’edifici que va tenir una connotació comercial durant dècades, igual com altres immobles de la zona, permet visualitzar la nova imatge d’un edifici que guanya plantes i balcons, manté uns baixos sense els porxos originals i reforça el cimbori o galeria que corona la construcció. Tot tractat amb finesa i una bona dosi de dedicació per part del despatx d’arquitectura Orteu Riba, que són els qui han dirigit les operacions.

“Per a nosaltres, com a despatx d’arquitectura del país, l’arribada d’aquest repte al nostre estudi va generar molta il·lusió, ja que no tots els dies pots treballar amb edificis tan emblemàtics com aquest. Un edifici, que encara i que no formi part de l’inventari de patrimoni d’Andorra, compta amb una façana amb presència històrica innegable en unes de les places més emblemàtiques del país”, expliquen els arquitectes en el seu lloc web.

cal cintet
Una imatge de Cal Cintet moltes dècades enrere.

Aquest casalot històric, que forma un conjunt d’excel·lència al centre d’Andorra la Vella amb casa Guillemó, casa Molines, cal Sabater, casa Rossell i cal Coletes, va ser el primer centre comercial de referència al Principat a cavall dels segles XIX i XX. El cimbori, ara enderrocat i tornat a construir, seria, era vaja, la joia de la corona, la corona en tota regla, d’un immoble que ara té una planta més (dos per tres) i una balconada suplementària, passant de quatre a cinc. Les plantes primera i tercera seran destinades a habitatge.

La planta baixa i la segona planta tindran ocupants de luxe. De fet, la segona ja està més o menys operativa. Acull un dels nous notaris exercents al Principat. Jordi Junyer és qui s’hi estableix després de passar per un despatx de Prada Ramon. I la planta baixa acollirà un dels restaurants de referència del país. Can Manel deixa Ciutat de Valls per guanyar presència al centre d’Andorra la Vella. Carles Flinch és l’artista dels fogons d’un establiment que ara durà el seu nom tot i que conservarà la denominació de Can Manel com a cognom.

La planta baixa i la segona planta tindran ocupants de luxe. De fet, la segona ja està més o menys operativa. Acull un dels nous notaris exercents al Principat. Jordi Junyer és qui s’hi estableix. I la planta baixa acollirà un dels restaurants de referència del país: Can Manel

Durant tot aquest mes de juny, encara al carrer Mestre Xavier Plana, Can Manel ofereix el menú de comiat. A partir del juliol, ha explicat un dels xefs de més requesta del país, es trasllada a la nova ubicació, que encara s’ha d’acabar d’adobar. Però molt poc li falta. Vaja, traslladar la maquinària. Posar la cuina a lloc i ben ajustada per poder donar forma als millors plats. Quatre dècades després, Can Manel canvia de lloc per guanyar en realçament.

Com l’ha guanyat, en el seu conjunt, Cal Cintet. Sobre arquitectura, els autors intel·lectuals de la renovació, expliquen que “l’element més característic  d’aquest projecte es sense cap dubte el cimbori, una singular galeria que corona l’edificació. En el projecte, aquesta galeria (mantenint el seu aspecte exterior), ha passat a formar part d’un dels habitatges, proporcionant una singularitat excepcional degut al joc de dobles alçades, emfatitzant les relacions dels usuaris a l’interior de l’habitatge,  generant visuals creuades a través de l’espai”.

I encara hi afegeix que “l’element de cimbori, actua alhora com a element Bioclimàtic, un gran captador solar orientat a sud que permet reduir considerablement les demandes de calefacció i refrigeració de l’habitatge gràcies a l’estudi en detall d’aquest element”. En fi, un element d’innovació i optimització, paraules del segle XXI per a un edifici del segle XIX que, mantenint l’esperit de llavors, es readapta per al dia d’avui. Esplendorós.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.