Turisme

Dels comptes de la vella al Big Data

La curiosa multiplicació del preu del forfet per set ha estat substituïda pel rastreig dels telèfons mòbils i de les targetes de crèdit

La tecnologia entra en servei per saber amb precisió la despesa del turista

La ministra de Turisme, Verònica Casals.. SFGA/C. ESTEVE
La ministra de Turisme, Verònica Casals. | SFGA/C. ESTEVE

B. N.

La ministra de Turisme, Verònica Canals, ha anunciat que s'ha tancat un acord amb Visa, la qual facilita a Andorra Turisme dades sobre l'ús de les targetes de crèdit, què gasten i quina quantitat. L'objectiu és tenir indicadors de país i "filar més prim" per nacionalitats a l'hora de plantejar l'estratègia turística. És un salt considerable si és té en compte que fins no s'havien utilitzat mètodes científics. Tot el contrari.

"Saben més els turistes més coses de nosaltres que nosaltres d'ells" deia recentment el director d'un domini esquiable. Poc a poc es van coneixent els hàbits dels visitants d'Andorra tot i que hi ha un àmbit que ha quedat una mica de banda: la despesa del turista. Durant molts anys s'ha aplicat l'operació ideada per un dels grans impulsors del turisme i de l'esquí al país, el qual multiplicava el preu del forfet per set. Així si el preu del forfet era de 30 euros, el visitant en gastava 210 en altres conceptes com el menjar, l'allotjament o les compres. Mai es va saber el motiu de la multiplicació per set. Si era per les parròquies del país o per alguna simbologia numèrica. 

En altres països, les dades estan molt ben detallades. Així, els turistes van fer una despesa total a Catalunya de 1.653 milions d'euros al mes d’abril del 2019, xifra que suposa un increment del 9,3% respecte al mateix mes de l'any anterior. La despesa mitjana per persona va ser de 986 euros i augmenta un 2,4% interanual, i la despesa mitjana diària per persona va ser de 197 euros i creix un 4,6%. A Espanya, la despesa declarada pels turistes estrangers va ascendir a 7.095 milions d'euros, un 7,2% més que el mateix mes de 2018. La despesa per persona i viatge va augmentar un 1,3% i la despesa mitjana diària per persona va créixer un 6,3%. A Andorra sabem el número de turistes, visitants, excursionistes, les entrades de vehicles i fins i tot el motiu de la visita. La despesa és una altra història.

Gràcies al rastreig dels telèfons mòbils dels visitants es pot tenir informació sobre l'experiència de la seva estada

La setmana passada, la ministra de Turisme Verònica Canals va explicar que per per portar més persones al país i de més qualitat s'ha d'apostar per projectes com el Big Data, que estan treballant conjuntament Andorra Turisme i Actua Tech. Gràcies al rastreig dels telèfons mòbils dels visitants es pot tenir informació sobre l'experiència de la seva estada. I més des que s'ha tancat l'acord amb l'empresa Visa, la qual facilita a Andorra Turisme dades sobre l'ús de les targetes de crèdit, què gasten i quina quantitat. L'objectiu és tenir indicadors de país i "filar més prim" per nacionalitats, va subratllar la ministra, a l'hora de plantejar l'estratègia turística. El Big Data o dades massives, és el nom que reben els conjunts de dades, els procediments i les aplicacions informàtiques, que, pel seu volum, la seva naturalesa diversa i la velocitat a què han de ser processades, ultrapassen la capacitat dels sistemes informàtics habituals. El processament de dades massives s'utilitza per tal de detectar patrons dins seu, podent fer així prediccions vàlides per a la presa de decisions

Abans sempre sortien bé els comptes de la vella. Sumant per aquí, restant per allà, fins i tot al dividir o multiplicar, el resultat sempre quadrava. Ara, no n'hi ha prou.

Comentaris

Big Fake
6.

Gràcies al rastreig dels telèfons mòbils dels visitants es pot tenir informació sobre l'experiència de la seva estada

  • 0
  • 0
Jordi
5.

Molta alta tecnologia: Big Data i acord amb VISA està molt be. Després ja sabrem processar aquestes dades? Contractarem a l'empresa del germà del Martí per fer el manteniment del Big Data?

  • 0
  • 1
Jordi
4.

Com ens va fer-nos els grans

  • 2
  • 0
Tot per la Butchaca
3.
Big data jajajaj quin fart de riure... que fa aquesta ministra Liberal! Ministra Liberal quin fart de riure. Aquí al únic que li va be es al Tot per la meva Butchaca... que ha aplicat accions de promoció del Peis dignes del millor manual de màrqueting dels anys 80. Això si el seu salari no es dels anys 80. Però la ministra Liberal... quin fart de riure... ministra Liberal, es va perdre la campanya electoral i els atacs del Gallardo i el Costa cap al Tot per la meva Butchaca, ja que ha decidit mantenir lo com ha gran Guru del Turisme Mundial... Tot podria provocar un fart de riure, però el que provoca es que tenim un país de turisme Lowcost.... Tot Plegat una vergonya
  • 1
  • 1
Hans
2.

Big brother is watching you

  • 5
  • 0

Comenta aquest article