Administració

El PS recorda que la tasca arbitral està reconeguda com a activitat econòmica i demana a Espot que destitueixi Chato

El titular de Presidència i Economia assegura que no disposa de nous elements per variar la seva posició respecte el secretari d’Estat i li manté integra la seva confiança

Salustià Chato i Jordi Gallardo fent campanya electoral.. ARXIU / LIBERALS
Salustià Chato i Jordi Gallardo fent campanya electoral. | ARXIU / LIBERALS

T. S.

El Partit Socialdemòcrata (PS) ha recordat aquest dijous que la normativa andorrana en matèria d’activitats econòmiques, tant al 2004 com al 2019, inclou la tasca arbitral dins de la classificació, amb la qual cosa s’ha de considerar una activitat professional. En aquest sentit, i en el marc de la polèmica que envolta el secretari d’Estat d’Economia, Salustià Chato, i les remuneracions percebudes de la FAF, els socialdemòcrates han reclamat al ministre de Presidència, Jordi Gallardo, que destitueixi al seu número 2.

El PS ha fet públic un comunicat en què, des de la “prudència” contradiu les manifestacions fetes els darrers dies tant per Gallardo com pel ministre portaveu, Eric Jover, i explica que “atenint-nos als articles 2 i 5 de la Llei 31/2018 de relacions laborals sembla clar que Chato efectuava una activitat incompatible amb la seva condició de funcionari, un treball remunerat (art. 75 de la Llei 1/2019 de la Funció Pública) i, per tant, no existeixen arguments per a donar-li una altra consideració diferent” i recorden que “l’'activitat arbitral’ és una activitat econòmica plenament reconeguda i classificada en el nostre ordenament legal (Decret de Govern de la Classificació nacional d'ocupacions, 27-10-2004 el Decret del 14-8-2019 pel qual s'aprova la Classificació d'activitats econòmiques d'Andorra 2019)”.

Per tot això, els socialdemòcrates afirmen que “accions com aquestes, tant les dutes a terme per Chato com les posteriors justificacions per part de tot un Govern en boca dels dos ministres amb més responsabilitat, embruten la reputació i la credibilitat dels governants i fan un flac favor a la democràcia” i en conseqüència asseguren tenir “l'obligació de denunciar i d'exigir una rectificació immediata, clara i contundent per part del cap de Govern, que no deixi cap mena de dubte quant al seu compromís envers la legalitat vigent al Principat d'Andorra i, com a acció que rescabali l'equilibri i la legalitat, decreti la destitució immediata d'aquelles persones que no són dignes d'ocupar llocs de responsabilitat en l'executiu del país”.

Sobre aquesta qüestió per ara no s’ha pronunciat Xavier Espot però sí que ho ha tornat a fer el ministre de Presidència tot recordant que Chato ja ha contactat amb el departament de Tributs pe regularitzar la seva situació impositiva i que, respecte d’altres consideracions, no té cap més informació que la que tenia dimarts quan va mostrar la seva plena confiança en el secretari d’Estat. No obstant, ha deixat clar Gallardo, això no vol dir que els departaments corresponents estiguin fent la feina necessària per recopilar els detalls que permetin aclarir què vol dir activitat professional en el sentit que ho recull la Llei de Funció Pública. Mentrestant, el ministre ha assegurat que manté íntegra la confiança en Chato tot i admetent que ningú té el càrrec garantit, “ni jo mateix”, i que també pot acabar sent -ho ha dit com un escenari hipotètic, no pas com una realitat plausible o imminent- que el secretari d’Estat, que va posar el càrrec a disposició dimarts, el que acabi fent és dimitir de forma irrevocable.

Comentaris

J
Ja ho havia deixat de fer... En qualsevol cas, nomes dir que pel Salus, l'arbitratge i sobretot, formar als arbitres, era una passió, no una ocupació. A partir d'aqui, que la masa decideixi. Hi ha tantes coses per millorar al pais, que jo no sabria per on donar el primer pas.
En resposta a J
Maria
10.

Doncs si li agrada tant fer d'arbitre que no cobri i vagi de manera voluntària: si no es pot no es pot i el reglament és per a tothom no només per als quatre pringats que cotitzem i paguem el IRPF.

  • 6
  • 0
antonio
9.

el gobierno lo que tendria que hacer es poner a la calle a todos los funcionarios que trabajan fuera de gobierno , pues le estan quitando el trabajo a gente que realmente lo necesita.

  • 4
  • 0
El Muñeco Gallardo
Això és molt fàcil.
Si al dia d'avui, la llei no canvia el seu redactat.
L'esport desapareix d'Andorra. El que li ha passat a Salus, li podia o pot passar a qualsevol funcionari de l'Administració. No entraré en que si esta bé o està malament.

Molts d'aquests funcionaris que no són pocs, reben diners de diferents diciplinas esportives a Andorra, no només del futbol. I els necessitem els agradi o no a la gent.

Llavors que regularitzin la seva situació que pagen Cass i IRPF i que es canviï la llei d'una pu .. vegada.
"Punt i pilota"
En resposta a El Muñeco Gallardo
Lo bandoler de Llorts
8.

El propi Govern emparant l'economia submergida. Ara estan cagadets tots perquè això ha sortit a la llum! No s'ha de modificar cap llei, estem parlant de remuneracions per treball que, com és legal i just, es declaren a la CASS i es tenen en compte per l'IRPF. No és tant complicat: altra cosa és voler-ho fer.

  • 4
  • 0
Francesc
7.

Gallardo dimissió!

  • 6
  • 1
Joan
6.

La Secretària d'Estat de la funció pública era del PS i activista sindical. Està d'acord amb el seu ex-partit?..O ara mana la seva situació personal ?

  • 18
  • 5

Comenta aquest article