L’autoritat internacional en matèria d’aviació civil ja va descartar fa 12 anys un aeroport a Grau Roig

La Cambra presenta aquest dimecres un estudi fet per una empresa lligada a Airbus que troba tècnicament viable un equipament que tindria un cost d’entre 200 i 400 milions d’euros

-
-
Un expert de l’Organització de l’Aviació Civil Internacional (OACI) va descartar fa pràcticament dotze anys la possibilitat d’ubicar un aeroport al bosc de Moretó, a Grau Roig, el mateix emplaçament sobre el qual ha estat treballant la Cambra de Comerç en col·laboració amb una empresa francesa amb vincles amb Airbus. L’autoritat internacional en matèria d’aviació civil considerava que l’indret es “prestaria malament per l’explotació de vols regulars” per múltiples circumstàncies. Alhora, avisa que els dispositius per garantir la necessària precisió per enfocar l’aterratge i enlairament caldria situar-los a una distància tal que s’haurien de col·locar en territori francès i espanyol, respectivament.

És cert que la tecnologia de què disposaven tant els aparells com els equipaments aeroportuaris no és ara la que hi havia disponible el novembre del 2007, quan es va lliurar l’informe demanat pel Govern d’Andorra sobre la factibilitat d’ubicar al Principat tant un aeroport com un heliport. També és cert que algunes de les qüestions que considerava del tot necessàries d’estudiar al detall l’OACI són factors clau encara ara. Per exemple, la qüestió de la intensitat del vent. Ja que l’OACI avisava que a partir d’una certa intensitat d’aquest vent i depenent de la seva direcció fa inviables els vols. 

Fonts coneixedores del treball encarregat per la Cambra de Comerç tenen clar que l’estudi que es presentarà públicament aquest dimecres no inclou algunes de les anàlisis que l’OACI considerava fonamentals fa 12 anys. Entre altres coses, perquè el cost que tindria un estudi que hagués d’analitzar segons quines dades seria molt més elevat del que ja ho ha estat el treball encarregat per l’ens cameral a NavBlue, l’empresa vinculada a Airbus a partir de tècnics que havien treballat a aquesta darrera empresa. NavBlue es dedica a estudiar solucions tecnològiques per millorar les operacions de vol i la gestió del tràfic aeri. Mai no ha fet cap projecte per construir un aeroport.

Un expert de l’OACI va estudiar el 2007 per encàrrec del Govern cinc ubicacions: el Planell de la Rabassa, el camp de tir, Engolasters, Entor i el bosc de Moretó

No obstant això, l’estudi que presentarà aquest dimecres la Cambra anunciarà que és viable tècnicament construir un aeroport a Grau Roig. La pista seria d’uns 2.500 metres i ja s’ha descartat, almenys per ara, que hi puguin aterrar A330. La infraestructura que es considera viable tindria un cost d’entre 200 i 400 milions d’euros. L’oscil·lació depèn dels equipaments que finalment es pretenguessin construir a redós de l’aeroport. La mateixa Cambra ha filtrat que els estudis d’impacte serien positius. És obvi, però, que l’autoritat nacional en matèria mediambiental, és a dir, el ministeri de Medi Ambient, en cap cas ha estudiat l’impacte que una instal·lació de les característiques d’un aeroport enmig de la muntanya tindria.

El consultor canadenc Normand Taillefer, que en nom de l’OACI va emetre el 2007 l’informe sol·licitat pel Govern d’Andorra, alertava ja llavors que construir qualsevol aeroport al Principat era i és impossible “sense procedir a una profunda transformació del paisatge”. El delegat de l’OACI, en relació a la viabilitat (o no) d’un aeroport a Andorra va estudiar el Planell de la Rabassa, la zona de l’antic camp de tir situat al mateix indret lauredià, Engolasters, Entor i el bosc de Moretó. És aquest darrer el que coincideix plenament amb l’espai fet analitzar per la Cambra de Comerç. Quant a la possible ubicació d’un heliport es va analitzar la Borda Vidal, un espai al Bony de les Neres, al Coll d’Ordino, i un altre indret a Engolasters.


Un dels gràfics que apareixen en un primer esbós de l'estudi encarregat per la Cambra.

 

De forma general i en relació a l’equipament aeronàutic ‘matriu’, el tècnic delegat de l’OACI acabava afirmant que “es recomana que el Govern andorrà persegueixi altres vies més que el desenvolupament d'un aeroport” en una pista a tanta altitud com la que tindria qualsevol dels espais analitzats perquè no hi ha altres llocs on ubicar una pista de dos quilòmetres o, millor encara, de dos quilòmetres i mig de llargada, que és el que cal perquè pugui aterrar una aeronau amb una capacitat prou significativa. 

L’encaix d’un aeroport a l’emplaçament de Grau Roig el considerava l’OACI no impossible però sí del tot inapropiat i complicat, de difícil explotació per a vols regulars, degut a l’altitud de les muntanyes que envolten l’espai i també pels vents. Recordava en l’estudi de fa una dotzena d’anys l’OACI que si no es pot assegurar sí o sí que entre el 80 i el 90% dels vols que es programin realment s’acabin operant, qualsevol aeroport acaba sent un fiasco. I d’aquell estudi s’apunta que és molt complicat garantir aquell alt índex d’operativitat per a una instal·lació aeroportuària que s’instal·li a qualsevol indret del Principat que pugui arribar a acollir una pista de més de dos quilòmetres de llarg.

Comentaris (11)

Trending