Els divendres i de 5 a 6 de la tarda és quan més actuen els bombers

El agents del cos de salvament i extinció d’incendis van dur a terme prop de 5.800 intervencions operatives l’any passat, gairebé les mateixes que el 2017; això sí, destaca l’increment de rescats

Comentaris

-
-
Els bombers duen a terme una mitjana de 20 intervencions diàries. Aquesta és la xifra que hi va haver el 2018, que es repeteix respecte de l’any anterior. Per dies, els divendres és quan més sortides protagonitzen els agents del cos de salvament i extinció d’incendis, que tenen en la franja horària que va de les 5 a les 6 de la tarda tota una referència, ja que és quan més sol·licitats estan.

El cos va fer l’any passat passat un total de 5.792 intervencions operatives, a les quals cal sumar-lis un total de més de 1.700 pràctiques. Amb pràctiques o sense, el nombre d’actuacions dels bombers van ser l’any passat molt similars a les hagudes durant el 2017, amb un increment molt poc rellevant. De fet, les dades fetes públiques aquest dijous són pràcticament un calc respecte les de l’any anterior. 

Probablement, l’únic element més rellevant és l’increment experimentat i ja anunciat quant als rescats de muntanya. L’augment experimentat el 2018 respecte el 2017 és del 22%, passat de 122 rescats fa dos anys a 149 l’any passat. També cal destacar, per novedós, el número de trucades d’emergència que rep el cos. Aquesta dada és la primera vegada que es recull. El 112 va rebre 4.875 trucades durant l’any passat i 19.990 es van canalitzar al 118.

Les actuacions de naturalesa sanitària són, de llarg, les que més duen a terme els especialistes del cos, que actua especialment a Andorra la Vella i el Pas de la Casa

A nivell estadístic, i igualment com es pot dir que de 5 a 6 de la matinada és quan menys feina, per norma, tenen els bombers, igual com els dimarts és quan menys activitat hi ha i, en canvi, els mesos de gener i desembre és quan més intervencions s’acumulen, també es pot advertir que el cos rep tres trucades d’emergència cada hora, per un total, per tant, de 68 trucades al dia de mitjana.

El parc central de Santa Coloma és el que experimenta, com és lògic i normal, un nivell d’activitat més elevat. Les dues parròquies on els bombers han d’actuar més són Andorra la Vella i Encamp. La primera sembla lògica, la segona si no s’hi para compte potser no s’acaba d’advertir, però és fàcil la justificació. Encamp inclou el Pas de la Casa i totes les actuacions de naturalesa sanitària que es donen al Pas les assumeixen, sigui el que sigui, els bombers. A la resta del país s’activa en no poques ocasions el SUM.

Les intervencions sanitàries, justament, són les més reiterades seguides de les assistències tècniques, els salvaments i els incendis. Què és un incendi, per norma general, no presenta cap dubte. Per salvaments s’entenen accidents de trànsit, rescats de muntanya, rescat d’animals, ascensors encallat… I com a assistències tècniques cal advertir els condicionaments de calçades, els riscos naturals, les obertures de porta, les fuites de fluids o actuacions preventives per evitar, per exemple, que abelles o vespes niuïn en algun lloc.

El que sí que és clar és que en els darrers vuit anys, el nombre d’intervencions globals s’han multiplicat per tres en un cos que avui per avui té 47 vehicles en el seu parc mòbil i ocupa un total de 134 persones, setze de les quals incloses en l’administració general atès que la seva activitat té un caràcter eminentment administratiu. La resta, 118, són els estrictament uniformats. Els bombers de veritat, per dir-ho d’alguna manera.

Etiquetes

Comentaris

Trending