El comerç al detall punxa durant el primer semestre del 2018

Les empreses enquestades manifesten una preocupació per la manca de mà d'obra qualificada, especialment en els sectors de la construcció i l'hosteleria

Comentaris

-
-
La Cambra de Comerç d'Andorra ha presentat aquest matí l'enquesta de conjuntura del primer semestre de l'any, en què hi ha participat 396 empreses. En aquesta es mostra com el comerç al detall experimenta una caiguda dels nivells d'activitat. Mentre que el turisme i la construcció són els sectors que representen un impuls per l'economia tot i que és "una millora molt limitada" traduïda per exemple, en l'augment dels negocis o l'obra executada en construcció. Les expectatives dels empresaris andorrans "són de moderació del ritme de millora de l'activitat durant el segon semestre de l'any".

El comerç ha presentat els pitjors resultats dels últims tres anys, i la Cambra exposa que "els consumidors estan canviant la manera d'interactuar, i els comerços la manera de vendre". Motiu pel qual, el sector ha d'afrontar nous canvis perquè el paradigma en què actuava ha quedat modificat. En aquest sentit, s'aposta perquè durant el primer trimestre del 2019 es posi en marxa un segell de qualitat, que serveixi perquè "els establiments millorin l'excel·lència en el tracte al client, l'experiència de compra i la qualitat del producte".

Un altre dels problemes més importants que reflecteix l'estudi és que un 47% de les empreses enquestades tenen dificultats per trobar mà d'obra qualificada, sobretot en els sectors de l'hoteleria i la construcció. En aquesta línia, la Cambra de Comerç manté que treballen juntament amb el Servei d'Ocupació per oferir cursos específics "per capacitar el personal en alguns oficis en què es detecten necessitats formatives". Alhora que demana al Ministeri d'Educació que es "desenvolupin nous cicles formatius per a la capacitació de joves del país en les professions amb més demanda".

El president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, manté que cal un "desenvolupament de les infraestructures de transport que ajudin al desenclavament territorial" com l'aposta per un aeroport en territori nacional. L'entitat preveu presentar durant el primer trimestre de 2019 un estudi de la viabilitat d'aquesta infraestructura. Així com, treballar amb representants territorials França i Espanya per analitzar diversos projectes relacionats amb connexions ferroviàries.

Etiquetes

Comentaris

Trending