Diana Torra Burgues Vocal d’Ad.Hoc

“Per qui fem el país, pels turistes o pels que viuen aquí?”

Diana Torra Burgues va néixer el 1979 a la Massana i és la vocal del moviment Ad.Hoc. Va estudiar biologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i després es va anar formant al món del pilates i el ioga. Des de petita ha estat conscienciada amb la cura del medi ambient i la protecció de la natura.

Diana Torra, vocal d'Ad.Hoc
Diana Torra, vocal d'Ad.Hoc

El coronavirus s’ha emportat moltes coses, però també n’han sorgit de noves. Alguns han aprofitat el confinament per reflexionar i prendre acció. És el cas d’Ad.Hoc, un moviment de reflexió ciutadania que busca conscienciar la ciutadana i complementar la feina dels càrrecs institucionals.

Com sorgeix Ad.Hoc, com us coneixeu i com decidiu portar endavant el projecte?

Durant el confinament, Claude Benet va fer una consulta a través de change.org per conscienciar als andorrans respecte al model de país que volíem i el resultat va ser prop de 1.800 firmes a favor d’una Andorra amb més consum local, més protecció del medi ambient i una construcció més sostenible. A partir d’aquí, ens vam anar posant en contacte i vam fer una primera reunió fa un mes i cada cop hi ha més gent a darrere recolzant-nos.

Perquè Ad Hoc?

Dintre del moviment hi ha una persona que es dedica al món del màrqueting i li van demanar que fes una proposta. És un joc de paraules: Ad representa a Andorra i Ad Hoc vol dir què és adequat fer ara, per tant vam pensar que era ideal per nosaltres.

“Si volem ser un país turístic hem de protegir els nostres hàbitats i saber que és el nostre punt fort”

Punts elementals per respectar els recursos naturals d’Andorra

Què és el que ens agrada d’Andorra? Pregunta-li a qui vulguis. Què es busca aquí? Quin és el punt fort? La natura. I no tenim vergonya. Per qui fem el país, pels turistes o pels que viuen aquí? Estem fent unes inversions faraòniques d’espectacles i edificis. A qui ens vendrem per sostenir tot això? Si volem seguir sent un país turístic, hem de crear mesures de protecció pels nostres hàbitats i saber que és el nostre punt fort, sancionar de forma contundent els excessos i abusos i fomentar una gestió respectuosa del medi ambient.

Quina és l’alternativa al model de construcció dels últims anys de Govern?

Nosaltres som un moviment de reflexió, no un partit polític ni un programa electoral. Volem que la ciutadania tingui veu i vot. Els últims temps s’estan fent infraestructures molt poc sostenibles i que estan canviant l’estètica del Principat. Aquest model no està pensat pels residents, sinó per la gent de fora. Trobar un lloguer assequible ara mateix és un gran problema. Volem aquest tipus de construcció? Tenim edificis antics que es poden rehabilitar, per exemple. Hem de respectar les normatives ambientals i pensar que els recursos són limitats.

“Tota la societat ha de parlar, no hi ha una fórmula màgica per baixar els lloguers d’un dia per l’altra. Si no parlem entre nosaltres haurem de marxar fora”

Com es regula el preu del lloguer?

L’article 33 de la Constitució diu que els poders públics han de promoure les condicions necessàries per garantir el dret a tothom a gaudir d’un habitatge digne. El primer és informar la població. Ei, despertem. Som una societat que tenim el dret i el deure d’actuar i hem de dir el que pensem. A quants llocs hem anat i hem callat que no podem arribar a pagar l’immoble? Tota la societat ha de parlar, no hi ha una fórmula màgica per baixar els lloguers d’un dia per l’altra. Si no parlem entre nosaltres haurem de marxar fora, com ha passat a Barcelona, per exemple. Volem això?

A la vostra presentació parlàveu d’entorn de qualitat, com seria?

Per exemple, la qualitat acústica. La gent està cansada de la contaminació sonora d’Andorra, i això pesa molt a la qualitat de vida de la gent. Abans hi havia més silenci. Si puges a Sorteny o a les Pardines, hi ha una massificació de gent insostenible, com si fos un parc temàtic. Això trenca els habitats naturals. Ara volen fer triatlons als llacs! Jo sóc triatleta, sóc esportista, però i la fauna i la flora del llac? És súper delicada! Perquè no regulem el que calgui i fem activitats que siguin respectuoses? Encara estem regulant l’accés rodat a les muntanyes! Que hi ha més perfecte que la natura? Mereix un respecte.

“Amb el confinament hem vist que depenem dels aliments que vénen de fora, ens hem quedat aïllats. Si hi ha una plaga, el monocultiu és molt fràgil”

Com es fa la transició del conrreu del tabac al d’aliments?

Les millors terres de conreu ja estan construïdes. On ara hi ha els camps de futbol abans hi havia prats. A l’altre costat de l’estació d’autobusos hi havia una borda antiga i les vaques estaven al mig d’Andorra. Ara que hi ha? Encara sort que fiquen quatre arbres. Amb el confinament hem vist que depenem dels aliments que vénen de fora, ens hem quedat aïllats. Si hi ha una plaga, el monocultiu és molt fràgil. Quants diners s’estan invertint en sosrtenir el tabac? Jo no dic que s’han d’expropiar els terrenys privats, hem de proporcionar alternatives, però els propietaris també han d’ampliar la seva visió. L’article 32 diu que l’estat pot intervenir l’ordenació del sistema econòmic, mercantil i laboral pel desenvolupament equilibrat de la societat. Ara, no han de fer de Robin Hood, s’ha de buscar una sostenibilitat econòmica per tothom.

Amb horts familiars, per exemple?

Perquè no? En aquest sentit estem fent un document més ampli, perquè hem trobat gent que ja ha treballat sobre això i gràcies a Ad.Hoc ara tindran més veu. L’objectiu és fer xarrades per explicar-ho amb detall. És un altre tipus de cultura i societat i la nostra missió és acollir la gent que pensa d’aquesta manera. Deixar un espai de reflexió.

“Les idiologies separen i nosaltres volem evitar-ho. La unió fa la força, està a la nostra bandera”

Demaneu participació ciutadana, però en quin grau?

Jo puc transmetre els meus valors, però tota sola no arribaré lluny. S’ha de crear un moviment que tingui més força. Quan hi ha un comandament per sobre nostre ens acomodem. N’hi ha un que dirigeix i ens deixem portar. Hem de recuperar la creativitat, la capacitat de decidir. Tenim una estructura que pensàvem que era súper estable i hem vist que no. Hem de reflexionar individualment i com a país el model de societat que volem. Les idiologies separen i nosaltres volem evitar-ho. La unió fa la força, està a la nostra bandera.

A curt termini, que teniu previst?

Fer xarrades als centres educatius i treballar les xarxes socials. Fomentar la cultura d’Andorra, donar-nos a conèixer i presentar la nostra iniciativa. També hem fet articles a altres mitjans de comunicació amb temes que considerem importants, com ara que ens estem quedant sense aigua potable al país. Hi ha molts temes a ficar sobre la taula.

“Estic segura que els polítics volen el millor pel país, el que potser falta és que la societat digui cap a on volen anar”

I a llarg termini, on voleu arribar?

Volem que tota la societat sigui Ad.Hoc.

Entrareu en política?

No, no, no. Tu, ciutadà, sigues Ad.Hoc, tu tens la responsabilitat de salvar la teva terra, la que et dóna la vida. No cal entrar en política, només reflexionar.

Quina opinió tens dels polítics del Principat?

De polítics n’hi ha molts. Avui he llegit a Ester Vilarrubla un article molt bonic que deia que hem de tornar a les escoles. A mi em sembla súper bé el que està dient i ella és ministra. No? Estic segura que ells volen el millor pel país, el que potser falta és que la societat digui cap a on volen anar. Hem de donar idees, traballar en sinergia. No hi ha ni dolents ni bons, tots som Andorra.

Comentaris (22)

Trending