Laura Mas // Cònsol major d'Encamp

“La prioritat és fer projectes per aconseguir més vida, reactivació i qualitat pels ciutadans”

“A casa sempre es parlava de política”. I, així doncs, era complicat que Laura Mas, que admet que “escoltava les reunions que feien avis, pares i tiets”, no acabés contagiada per aquest cuc. Encampadana de 39 anys, casada i amb dues filles, va estudiar direcció i administració d’empreses a França. Va treballar a Andorra Telecom i a Andbank, a la vegada que feia part de la creació d’Units pel Progrés. Amb aquesta formació va liderar la llista d’En comú per Encamp que va guanyar les eleccions el 2019. Just ara, compleix dos anys com a cònsol major de la parròquia.

Laura Mas.
Laura Mas.
G. P.

Laura Mas arriba a l’equador del seu mandat al capdavant del comú d’Encamp. Han estat dos anys marcats per l’esclat de la pandèmia i les seves greus conseqüències, tant sanitàries com econòmiques. Aquestes darreres fan encara més necessari, indica, tirar endavant projectes claus per als dos nuclis de la parròquia, a la qual volen dinamitzar i reactivar apostant per convertir-se en una destinació turística que vagi molt més enllà de l’esquí. I això, assegura, sense oblidar de donar qualitat de vida als seus habitants.

A punt de complir dos anys de l’esclat de la pandèmia, es pot calcular ja quin ha estat l’impacte real a Encamp?

El vam poder veure a nivell econòmic al pressupost de l’any passat, que vam tancar amb un dèficit de tres milions. No es podien parar les inversions ja iniciades i també vam dedicar molts esforços a ajudar a ciutadans i al teixit empresarial. A més, vam ser solidaris amb Govern, aportant 1,5 milions. Mai vam dubtar que calia aquesta solidaritat. I, tot i això, dins les nostres possibilitats, també hem fet bonificacions i ajudes a les empreses.

La parròquia està superant la crisi Covid?

Crec que ens estem adaptant tots a la situació Covid. Superar-ho? Per ara, no m’atreveixo a dir-ho perquè tens moments de tot. Hi ha aquells instants en els quals comences a veure la llum a final del túnel i...

“Ens estem adaptant tots a la situació Covid. Superar-la? Per ara, no m’atreveixo a dir-ho perquè tens moments de tot”

...arriba Òmicron...

I et fa tornar a parar, a ser prudent i a anar pas a pas. Les decisions s’han de prendre a curt termini. Ens adaptem dia a dia. Per sort ja no és com l’any passat, que prenies una mesura a les nou i a les dotze l’havies de modificar. Era molt complicat. Ara, seguim sent molt prudents, perquè la situació no ens deixa liderar amb naturalitat o normalitat.

Que les estacions, per ara, funcionin gairebé amb normalitat és un respir...

Absolut. La situació que vam viure, perquè no va quedar més remei, la temporada passada seria catastròfic per a Andorra si es repetís. Per sort, veiem que el país i les pistes segueixen sent un atractiu. La situació ha revifat i estem esperançats, però cal veure què passarà. Ja es parla que, després de Reis, potser hi ha mesures més restrictives. Per ara, cal anar pas a pas, però podem respirar millor que l’any passat.

Els resultats de la temporada de neu de l’any passat van ser desastrosos...

Molt. De 38 milions d’euros de xifra de negoci vam passar a cinc... És un dels sectors que més tocat va estar. Per tant, ara estem esperançats que, com a mínim, la temporada està anant bé i esperem que continuï així fins a finals.

Han hagut de tancar molts negocis o empreses?

Pel que anem veient, sí que hem tingut baixes de comerços però també altes. Vam acabar l’any passat amb un balanç positiu. No tenim una sensació de molts tancaments. Els que ho han fet, en gra part, són aquells que estaven al mateix pis del propietari i eren més una activitat paral·lela que han decidit finalitzar per la crisi. La sensació no és que cada setmana caiguin negocis.

“Prada de Moles no serà només un estadi; ha de servir per reactivar i donar vida a la parròquia, més enllà del futbol i, per això, demanem que es facin altres esdeveniments que aportin pernoctacions i dinamització”

Quin retorn s’ha rebut del concurs per a l’estadi a Prada de Moles?

HI ha termini fins a finals de mes. És un projecte molt important i entenc que s’esgotaran els darrers dies per portar tota la documentació de la forma més completa possible. Per ara, una empresa ha demanat el plec i hi ha arquitectes que han volgut anar a les instal·lacions. Estem esperançats que tindrem una oferta que ens permetrà fer el pas de transformació d’Encamp per ubicar-nos com a destinació d’esport de primer nivell i internacional.

És una aposta important...

El que fem és el que es va determinar al pla director per a Encamp, on hi havia les estratègies que havíem d’impulsar per ser diferents de les altres parròquies, posicionar-nos i aconseguir més vida, reactivació econòmica i qualitat per als nostres ciutadans. Una de les premisses era, justament, marcar-nos com a destí esportiu i ho estem treballant. La segona era tenir millors instal·lacions. Per nosaltres, Prada de Moles no serà només un estadi. Ha de servir per reactivar i donar vida a la parròquia més enllà del futbol. Per això, demanem que es facin altres esdeveniments que aportin pernoctacions i dinamització. I a la vegada, tindrem noves instal·lacions de qualitat pels nostres ciutadans.

Quin projecte d’estadi té el comú al cap?

Els únics requisits que vam marcar és que havia de ser una instal·lació de qualitat i integrada a l’entorn. No volem un estadi ple de colors, tenint en compte que hi ha una zona residencial al costat. Per tant, l’impacte visual s’ha de respectar i també les vistes de les muntanyes. El plec és molt obert perquè són els tècnics, els qui entenen, els qui han de dir com ha de ser. Nosaltres sabem què volem amb l’estadi però com es fa i com es desenvolupa depèn de qui es presenti a la concessió.

Laura Mas, explicant projectes al seu despatx.
Laura Mas, explicant projectes al seu despatx.

Fins a quin punt farà falta posar diners des del comú?

Ho va marcar perquè pot haver-hi la possibilitat, sempre pensant que hi hagi un retorn a la parròquia. No és el primer cop que es fa. Amb la concessió del Pas es va donar un aparcament a condició que es fes un altre i un vial; pel Funicamp també va invertir el comú i ara el desenvolupa un tercer. No és una figura nova. Està clar que l’oferta que rebrem serà la que analitzarem i, si cal que el comú hi participi, ho farem sempre que estigui dins les nostres capacitats i que no es posin en perill les inversions d’altres mandats.

En quin estat es troba la reactivació de la zona d’Engolasters i les Pardines?

Es va treure un concurs d’idees i hi ha temps fins al gener per presentar ofertes. La nostra prioritat és poder fer projectes per a la reactivació i la dinamització, però també de qualitat de vida dels ciutadans. Tot el que podem desenvolupar, tenint en compte l’entorn natural i la sostenibilitat, pensem que té molt potencial. Volem que totes aquestes idees per fer el canvi de parròquia les puguem tirar endavant, com a mínim, les que determinaran l’estratègia a seguir pels pròxims consols. El que hem anat fent des de fa tres mandats és treballar perquè Encamp es posicioni i es desenvolupi, independentment de quin partit hi hagi a capdavant del comú.

“Telefèric a Engolasters? Dependrà de la proposta que es presenti, però sempre hem dit que la condició és que a dalt hi hagi un atractiu. Per això el concurs d'idees”

Han rebut interès d’empreses?

Sé, pels tècnics, que com a mínim tres empreses han trucat per demanar informació, però poca cosa més. Els polítics hem de tenir neutralitat perquè al final acabarem votant en el concurs. Sé que hi ha petició d’informació i això vol dir que hi ha empreses interessades. No sé què sorgirà.

La inversió serà totalment de qui presenti la proposta guanyadora?

La idea és fer el concurs d’idees i després la concessió a un privat. El comú no preveu invertir, però també dependrà del que ens presentin. També ens ha de convèncer molt el projecte. Es farà a un entorn natural i, per tant, ha de ser sostenible i molt específic, a nivell familiar i agradable. No podem anar i fer segons quines coses encara que sigui viable econòmicament.

Ha d’incloure un telefèric?

Depèn de qui es presenti. Hi haurà empreses que potser ho plantejaran a la seva proposta i altres no.

La idea sí que la portaven vostès al programa...

Amb la condició que hi hagi un atractiu a Engolasters. Per això, el primer pas és el concurs d’idees i, després, si és viable, treure la concessió.

I, pel que fa a la zona dels Cortals i la Baronia, tenen plans?

Sortirà un concurs a banda. Ara, farem un plec amb aquesta zona, el que era Cortals Aventura, però amb una filosofia similar. Serà una concessió directa, no pas un concurs d’idees. Estem acabant de decidir els detalls.

“Des d’UP hem donat sempre molta prioritat al Pas. Sembla que siguin els oblidats, però en els darrers quatre anys s’hi han invertit 11 milions: s’ha fet la nova escola bressol, els entorns de l’església o la nova ETAP. Li hem donat la importància que té no només per a Encamp sinó per a tot el país”

Què es vol fer?

El que es demanarà és que es conservin les estades a la casa colònies i que siguin activitats a l’entorn natural.

Quins plans de futur té el comú al Pas la Casa?

Per un costat, ja dins de la futura nova concessió de l’estació, es vol treballar en un canvi radical a peu de pistes, a dalt de tot, a l’avinguda d’Encamp, però hi ha altres coses. Vull deixar clar que des d’UP hem donat sempre molta prioritat al Pas. Sembla que siguin els oblidats, però en els darrers quatre anys s’hi han invertit 11 milions: s’ha fet la nova escola bressol, els entorns de l’església o la nova ETAP. També hem invertit al centre esportiu, que ens ajuda a aconseguir pernoctacions més enllà de la temporada d’hivern. Hem apostat molt pel Pas i li hem donat la importància que té, no només per a Encamp sinó per a tot el país. Es va demostrar quan vam poder tornar a obrir fronteres després del confinament. Per l’any vinent, hem de completar el carrer Sant Jordi i després volem fer actuacions a l’antiga escola bressol per fer una reforma de l’espai i ubicar el Punt Juvenil i un espai per a la gent gran. Tenim una partida prevista.

Expliqui aquest projecte...

El que ens demana la gent gran és un lloc per fer activitats. El que volem, ara que hem traslladat els nens a la nova escola bressol, aprofitar l’antiga per donar aquest servei. I també, com ens ha funcionat bé a Encamp, que la gent gran interactuï amb els joves i a la inversa. En definitiva, crearem una mena de ‘pool’, ja que a la mateixa zona hi haurà la llar d’infants, les dues escoles, el centre esportiu, els dos parcs infantils i aquests serveis.

Laura Mas balcó
Laura Mas, al balcó del despatx del comú.

Al Pas també tira endavant la xarxa de cogeneració...

Els terminis no els marquem nosaltres, sinó FEDA. Ja vam manifestar que hi estem d’acord. De fet, s’ha modificat el projecte de forma consensuada. Estem a favor de tot que siguin projectes mediambientals.

HI havia algun dubte sobre la seguretat. Està garantida?

No hi ha cap dubte. Són projectes revisats pels tècnics del Govern i del comú.

Per a quan els nous accessos a pistes... A partir del 2023?

Esperem que sí. De fet, al Pas ja no quedaran moltes infraestructures importants a fer. Restaran dos projectes bàsics, ja en el pròxim mandat. Un, el peu de pistes per part del nou concessionari. Per part nostra també tenim pendent la remodelació de l’avinguda d’Encamp, però es fa complicat no lligar-ho perquè és el mateix carrer i s’ha de consensuar entre les dues parts. I l’altre projecte és pensar com atansar encara més el centre esportiu i els aparcaments a les pistes. I aquí també necessitarem la col·laboració amb qui guanyi la nova concessió. Volem que sigui peu de pistes a tot el poble.

Amb les inversions anunciades, es confia que, ara sí, se solucionin els problemes d’accés a l’hivern?

Crec que sí. Entenc que per part de Govern, i sobretot arran de l’esllavissada del 2019, es va posar en relleu aquesta necessitat i França també té la voluntat de fer millores. Esperem que hi hagi aquesta inversió.

“No tenim la sensació de ser dues formacions [UP i Liberals]. Som només un equip de majoria i tots els temes es tracten per igual. Som un de sol i així treballarem fins a final de mandat”

I a Ràdio Andorra, se li donarà per fi algun ús?

No ens han dit quina és la decisió definitiva de qui l’ocuparà. Sé que Govern treballa i que més aviat que tard prendrà una decisió. Estem esperant que es faci realitat. Ja hem pogut veure el ministeri de Cultura i Esports al Rosaleda, que ha donat molta vida a la zona i hi ha plena sintonia. Estarem molt contents amb tot el que sigui aportar vida. Sé que calia fer unes obres que ara ja tiraran endavant. Desitjo que, com abans millor, es prengui la decisió i que s’instal·li un altre ministeri, si pot ser.

Un ministeri?

Entenc que la decisió que es prengui serà la correcta. El que vull és que tingui i aporti vida a la parròquia, sigui el que Govern determini.

S’ha travessat ja l’equador del mandat. Ja es planteja si es presentarà a la reelecció?

No m’ha passat pel cap. La nostra responsabilitat és pensar fins al 2023. En pandèmia, el desgast ha estat força important. De moment, ens adaptem al dia a dia. No m’he plantejat encara si vull estar al pròxim mandat. I crec que tampoc s’ho ha plantejat el partit. Són coses internes a parlar més endavant. Encara estem lluny.

Com funciona la coalició amb Liberals?

No tenim la sensació de ser dues formacions. Som només un equip de majoria i tots els temes es tracten per igual. Cap sensació que siguem dos equips diferenciats. Som un de sol i així treballarem fins a final de mandat.

Com és la relació amb les minories?

Bona i fluida. Els fem partícips de tot, els traslladem la informació i els donem l’oportunitat de poder manifestar quines són les seves aportacions. És estrany que algunes propostes que facin no les recollim. Crec que la relació és bona. Tant el pressupost com el marc pressupostari han tingut el suport d’una part de l’oposició. La nostra forma de treballar és respectar absolutament els consellers i els partits de l’oposició perquè també formen part del comú i representen la ciutadania.

Comentaris (7)

Trending