Jordi Pujol Director de la Unió Hotelera

“Ja sabem que, a la temporada d’hivern, sortim amb un 35% menys de turistes”

Jordi Pujol va néixer l’any 1979 a Lleida però al cap de pocs mesos de vida ja es va traslladar, amb la seva família, al Principat. A Andorra va estudiar via sistema francès i, posteriorment, va aconseguir la diplomatura en Turisme a l’Escola Joviat de la Seu d’Urgell. Els seus primers anys de vida laboral va ser animador sociocultural en diferents càmpings, per treballar posteriorment al departament de màrqueting de Viladomat i com a gestor a BancSabadell. El passat desembre, va acceptar convertir-se en el nou director de la Unió Hotelera (UH).

Jordi Pujol, director de la Unió Hotelera.
Jordi Pujol, director de la Unió Hotelera.
T. S.

Està clar que un dels sectors econòmics, mundialment parlant, que més ha patit els efectes de la crisi provocada pel coronavirus és el Turisme. I, lògicament, els hotels. La pandèmia ha marcat, evidentment, els primers mesos de Jordi Pujol al capdavant de la principal patronal. El director de l’UH té clar que són temps durs i difícils i, justament, entén que ara, més que mai, és el moment d’unir esforços entre totes les empreses perquè per davant queda un camí molt i molt pedregós.

Arriba a la Unió Hotelera i, en dos mesos, esclata la crisi del coronavirus...

Jo començo el gener i estava intentant entendre què era la Unió Hotelera, cap on es volia anar i recuperar els temes urgents. I al març, arriba el virus. Va tocar oblidar-ho i centrar-se a això. Per sort, al banc he agafat molta experiència de parlar amb la gent. Vaig dir que, si ens tocava viure això, doncs calia anar a mort per intentar superar-ho. És una gran prova per a mi. Ara és quan has de donar el do de pit i en això estem.

És evident que és complicat fer un balanç d’aquests primers mesos al càrrec...

En el moment que el 99% del temps s’ha de dedicar a la Covid-19, les meves expectatives inicials van fer un gir. Venia a intentar captar més socis i a modernitzar una entitat que s’havia estancat una mica, a adaptar-la als nous temps. Tenia els meus projectes al cap i, ara, la majoria, estan en stand by. No és que fos fàcil canviar el xip, però l’experiència a la banca em va ajudar en l’adaptació. M’ho he agafat com una prova de foc i com una responsabilitat social. I, evidentment, amb l’objectiu que en algun moment podrem reprendre coses per a les quals vaig ser contractat.

“Crec que amb Govern i Andorra Turisme, la Covid-19 ens ha apropat; ara treballem més colze a colze que no pas abans”

Faci un mapa de què es la Unió Hotelera...

Quan arribo té uns 120 associats, 82 allotjaments i 39 bars, restaurants o similars. Durant la pandèmia, crec que vam perdre un hotel que havia canviat de gerència a inici d’any. Després, a nivell de restaurants hem pujat de socis. Estem prop de 130. Som uns quants més que fa uns mesos. Pel que fa als hotels, tenim el 45% de llits del país.

Per què creu que hi ha tants hotels que prefereixen anar per lliure?

Depèn molt de la tipologia dels establiments. Per exemple, els que estan a Autèntic Hotels són una mica els més tradicionals. I després, hi ha zones, com ara les del Pas de la Casa, on els costa integrar-se perquè la seva situació és diferent. Tenen altres problemes que no pas els del centre del país. És una casuística diferent. Esperem que, en el futur, puguin haver-hi més, que entenguin que l’UH és una representant forta a nivell del ministeri i d’Andorra Turisme. Crec que, amb aquests dos òrgans, la Covid-19 ens ha apropat, treballem més colze a colze que no pas abans.

Algun hotel ha hagut de tancar definitivament?

Només en tinc un. L’havien agafat uns gestors i estava tancat, van obrir al gener i després van tancar. Sí que és cert que a l’estiu molts no han obert perquè entenien que no els sortiria a compte i ara estan esperant al desembre. De moment, víctimes de la Covid, no n’hi ha, però estem a la meitat de tot; a mig camí per arribar vius al desembre. Espero que la majoria voldran tornar a obrir, però cadascú sap els números que porta.

“La temporada d’estiu no ha sigut un desastre, però tampoc ha estat bona; dins del que cap, ens dona l’empenta per arribar vius a l’hivern”

Quina valoració fan de la temporada d’estiu?

S’ha d’agafar amb pinces i fer sobre dos variants. Una: comparat amb el que preveiem al juny, estem contents. No esperàvem aquest volum de clients. Ara, si apliquessin les dades de l’any passat, estem molt per sota. El 74% d’ocupació de l’agost, si ho agafem amb tots els hotels oberts, seria un 66%. I això és una dada propera a la que es van registrar durant la crisi del 2008. Estem contents, però cal tenir present que el sector no ha funcionat bé a l’estiu perquè hi ha establiment que no ho han fet. A més, si mires la gent que ha vingut, la xifra és inferior. No ha sigut un desastre, però tampoc ha estat bo. Dins del que cap, ens dona l’empenta per arribar vius a l’hivern.

Com valora l’adaptació a les mesures Covid?

Vam treballar amb Turisme i Salut un bon paquet de mesures, agafant idees de països propers i adaptant-les al que teníem i el que esperàvem. Han funcionat i han estat correctes. El problema que més ens hem trobat és no poder fer bufets perquè, al final, necessitaves més personal i, en canvi, teníem gent en ERTO.  Sobretot, ho vam patir a l’agost, amb més ocupació. Un exemple que les mesures han funcionat és que vam fer proves a l’agost a uns 500 treballadors i només vam tenir un positiu. Crec que no ha anat malament i que ho hem fet bé.

WhatsApp Image 2020 10 02 at 00.36.39(1)

I ara arriba la tardor...

A final d’agost, vam fer sondeig entre els associats per veure què pensaven fer. De fet, cada any era l’època en la qual es donava vacances als empleats. Dels que ens han contestat, la majoria diu que continuarà obert, tot i que alguns tancaran després del pont del Pilar. I algun altre també preveu fer-ho de dilluns a divendres. De fet, més o menys és el que es fa durant un any normal. A priori, pensàvem que tancarien més hotels.

“Estem segurs que, si el 30 de desembre estem tancats, hi haurà continuïtat dels ERTO”

Com està utilitzant el sector els ERTO?

Al maig era una situació i ara una altra. Llavors, tots estàvem tancats i tothom estava en ERTO. Ara, s’ha anat recuperant treballadors. La majoria dels que han obert han reincorporat el 90% de les plantilles. Ara, també és diferent. Els que no tanquen intentaran combinar-ho amb vacances i reduccions de jornada perquè confien que durant el cap de setmana es treballi encara una mica i es pugui trampejar fins al desembre.

Com valoren la mesura?

Quan es va tancar el país, ja sabíem que, si s’allargava més de quinze dies, calia buscar una mesura similar a la dels ERTO d’Espanya. Si està tancat, ens havien d’ajudar a no haver d’acomiadar la gent. En molts casos, els hotels tenien i tenen gent formada que, si la despatxes i després la vols tornar a contractar, no és segur que ho puguis fer, a banda del cost econòmic.

Tenen ja resposta de Govern a la demanda d’allargar-los més enllà del desembre?

Oficialment, no. Extraoficialment, sabem el que ha dit el cap. Tampoc pretenem que ens ho diguin ja. Entenem que ara es pot assegurar l’allargament per sectors amb situació més complicada, com l’oci nocturn. El que entenem és que si la temporada es para o no comença  no deixaran caure el sector. Entre comerç i hoteleria, som uns 9.000 empleats. No poden no fer tot més enllà del desembre si torna a passar el que va succeir al març. Estem tranquils, ja que tot just seria allargar la llei, però aquesta ja existeix. Estem segurs que, si el 30 de desembre estem tancats, hi haurà continuïtat.

“A l’hivern sabem que la gent vindrà el cap de setmana, per Nadal, Cap d’Any i Carnaval, però ens faltarà el turista internacional, un 35% menys del nostre client”

Com esperen que vagi l’hivern?

La frase del president va ser molt bona: sabem que anirà malament però no sabem fins a quin punt. Sabem que la gent vindrà els caps de setmana. També esperem que ho facin per les vacances de Nadal, Cap d’Any o Carnaval. Diem que anirà malament perquè ens falta el turisme internacional, que és el que ens omple de dilluns a divendres, perquè els països no permeten viatjar o t’obliguen a fer quarantena. Això suposa el 30 o 35% del turista d’hivern als hotels. Ja saps que parteixes amb un 35% menys. Tenim clar que estarem per sota d’altres anys, però no quant.

Quines opcions hi ha de recuperar aquest turisme internacional?

Segur que hi són. Per exemple, el que es va proposar des de Govern d’intentar cribrar turistes abans d’entrar i en sortir. Pot ser un argument de venda, però falta que sigui viable a nivell logístic. Es treballa en aquesta direcció: vendre la màxima seguretat possible perquè la gent es pugui desplaçar. També sabem que no és senzill ni a nivell logístic ni diplomàtic.

El sector està disposat a col·laborar econòmicament per fer aquestes proves?

Entenem que es podria repercutir en el preu del client, per molt que l’hoteler assumeixi una part. És un argument de venda a nivell dels operadors internacionals correcte, però encareix el producte. És una de les solucions però és complicada de muntar. Si volem recuperar el turisme internacional, hem d’entendre que hem de participar tots: Govern, empreses i també la gent d’Andorra. És evident que ens costarà alguna cosa però no hi ha cap alternativa.

“Cribrar als turistes perquè puguin venir pot ser una solució; entenem que es pot repercutir en el preu i que l’hoteler assumeixi també una part”

Més enllà del coroanvirus, quin són els reptes del sector?

Una de les coses que em marcava era intentar apropar-nos al ministeri i a Andorra Turisme per anar més de la mà. Com més ens puguem seure, més treball comú es pot fer i en la mateixa direcció. Ara, gràcies a la Covid-19, ja ho estem fent. Hem de continuar de la mà tots plegats i, sobretot, créixer a nivell d’associats perquè com més unit estigui el sector, més i millor podrem vetllar pels nostres interessos.

El sector està prou unit?

Tenim un 50% que està amb nosaltres. Gran part de l’altre, no està enlloc, imagino perquè tenen visions diferents del que necessiten. Per això intento fer els apropaments amb tothom; parlar amb els que no estan a cap associació per fer-los entendre la importància d’anar tots a una. Hi ha punts on no ens posarem d’acord, però hi ha temes en els quals sí. Quan hi ha qualsevol problema, des del Govern no es va a preguntar a 180 hotels sinó a l’entitat que en representa més.

 Hi ha moltes diferències entre la forma de funcionar dels diferents hotels?

No tant en la forma de pensar sinó que són gestions diferents de l’establiment. Passa fins i tot a hotels de la mateixa UH. Però hi ha coses que et toquen igual i per tant és important que algú et representi.

Com esta funcionant la reclassificació hotelera?

Estava en marxa i va tirant. Que jo sàpiga, crec que cap hotel s’ha quedat amb una classificació que no fos la que volgués.

“Bars, cafeteries i granges estan patint molt les noves mesures; potser es podria haver deixat els quatre o cinc clients per taula als esmorzar i fer una crida perquè es vigilés més”

Hi ha massa llits al país?

Crec que no si mires la quantitat de turistes, uns 8 milions a l’any. Quan tenim dies punta, els hotels estan pràcticament tots del 70 al 100%. Si hi hagués algun més, també hi hauria ocupacions correctes. Pot donar aquesta sensació de claustrofòbia perquè som un país petit, però no n’hi ha massa.

Com està vivint la restauració les noves mesures?

Sobretot ho pateixen bars, cafeteries i granges. És on tenen el gran problema. Entenc que la salut és primordial, però potser es podria haver deixat els quatre o cinc per taula als esmorzars i fer una crida perquè propietaris i clients vigilin més. Només dos és bastant difícil. Imagina un hotel: una família que vingui de cap de setmana pot dinar plegada però per esmorzar ho ha de fer separada. Se’ls explica i hi ha gent que no entén.

Posen en risc el futur d’algun establiment?

Sí, perquè adaptar-se és complicat. Cal tenir present que mo només són aquests quinze dies, sinó que venim d’on venim. I pinta que les mesures encara no s’aixecaran del tot. I abans tenies ajudes i ara no. Sabem indirectament que alguns ho estan passant malament i que, si no es retiren les mesures, ho poden passar encara pitjor a partir de la setmana vinent.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending