Montserrat Martínez Vecina // Candidata a la CASS per la branca assalariada

“Hem d’establir un sistema de seguretat social més equitatiu i sostenible en el temps”

Nascuda el 1968 Escaldes-Engordany, va treballar 20 anys a la CASS i ara està al ministeri de Turisme i  Telecomunicacions, com Inspectora des allotjaments turístics. És sòcia del bàsquet Club Andorra. Es presenta amb Yolanda Font de suplent.

Montserrat Martínez Vecina.
Montserrat Martínez Vecina.

Comentaris

La branca dels assalariats a les eleccions al Consell d'Administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), una vegada més, acapara el gruix de les candidatures presentades amb un total de 10. Entre aquestes la de Montserrat Martínez Vecina que compta amb Yolanda Font com a suplent.

Montserrat Martínez Vecina i Yolanda Font consideren que "tots formem part de la CASS indistintament de la nostra situació personal. La majoria pertanyem a la gran massa d’assalariats" i recorden que "actualment vivim una crisi mundial que ens obliga a revisar tot el que ens afecta en quan a salut, benestar social, les noves generacions i el futur".

Què l'ha impulsat a presentar la seva candidatura?

Hem fet equip amb Yolanda Font mogudes per la preocupació que hi ha, per la realitat de la sostenibilitat de les pensions, de l'augment previst de les cotitzacions i la contenció de la despesa de la branca de malaltia. És un moment molt important que a tothom, preocupa els temes que hem mencionat abans, son temes de conversa habituals i entre els que més afecta a la població. No podem deixar de banda que no es pot ajornar i s'ha d'afrontar amb valentia, fermesa però sempre dialogant i amb consens.

Dins del marc de les prerrogatives que atorga la Llei 17/2008 al Consell d'Administració de la CASS en el seu art. 47; quines accions realitzareu per fer aportacions pels treballadors?

Està clar que treballarem fent les aportacions necessàries per fer les modificacions normatives que permetin establir un sistema de seguretat social més equitatiu i sostenible en el temps. Dialogarem i pactarem per poder ajudar al conjunt dels afiliats de la CASS.

Uns representants en minoria al Consell d'Administració de la CASS, quin pes específic poden tenir per influir en alguna decisió?

Sabem quina és la situació al Consell d'Administració de la CASS, però malgrat estar en minoria creiem fermament que podrem fer aportacions que es puguin tenir en compte, sempre dialogant i treballant en conjunt  per arribar a pactes en benefici de tots.

Sent l'única elecció al país on tothom pot votar, sigui quina sigui la seva nacionalitat, com s'explica que a cada elecció creixi el nombre de llistes i tinguem una participació tant baixa?

 El gran nombre de candidatures, en aquestes eleccions és una mostra clara de la gran preocupació del conjunt de la societat andorrana, sobre les decisions que s'han de prendre. Aquests dies ens hem adonat que la participació és tan baixa per manca d'informació i desconeixement, molta gent creu que només poden exercir els seu dret a vot els andorrans, com a les nacionals o parroquials, també el procediment no és prou clar, a més que el fet que la gent sap que estem en minoria no ajuda a participar en aquests comicis.

La CASS continua sent propietat dels cotitzants o és un instrument financer del Govern amb un botí de milers milions d'euros?

Ja en la nostra Professió de fe som clares: "La CASS som TOTS". El nostre sentir és el de tots els afiliats.

Quines millores operatives de la CASS creu que s'haurien d'implementar per funcionar millor?

Estem patint una situació econòmica complicada, com el preu del lloguer o la inflació entre altres, degut a factors externs, i per aquest motiu creiem que és poden prendre mesures una d’elles, molt urgent, és el tercer pagador per tothom (hi ha persones que no es pot fer les proves mèdiques per que no poden avançar els diners) ; Que el carnet de la CASS serveixi com a 100% i eliminar així el format en paper(estalvi econòmic i més sostenible). Informar adequadament i amb transparència de totes les decisions. Mantenir una atenció personalitzada i sobretot per a les persones grans.

 Quina valoració fa de les propostes presentades per a la reforma del sistema de pensions?

Augment de les cotitzacions i augment de l'edat de jubilació, haurem d'estudiar i valorar aquestes propostes amb dades reals per veure la viabilitat. Tot i que creiem que podríem haver altres tipus de propostes a tenir en compte que serien un afegit per millorar les que hi ha sobre la taula.

 Quines altres mesures proposaria per reformar el sistema de pensions?

 Aquesta pregunta va lligada amb l'anterior, tal com especifiquem a la nostra Professió de Fe, creiem que entre altre propostes nosaltres proposem tenir en compte els anys cotitzats i la professió exercida. També creiem que es pot estudiar si alguna part dels tributs dels productes que tenen un efecte perjudicial per la salut podríem derivar-se una part per la CASS.

És realment factible una reforma consensuada?

Efectivament, Si, creiem que ha de ser consensuada.

Caldria una consulta a la ciutadania per validar la reforma?

Creiem que per la importància de la reforma prevista, si seria convenient poder fer una consulta al conjunt dels afiliats.

 

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending