Vall Banc i JC Flowers preparen l'aterratge del fons americà als comandaments del banc pont

Comentaris

Alguns dels darrers moviments que hi està havent a l’entorn de Vall Banc pressuposen la immediatesa amb la qual, suposadament, s’hauria de fer responsable del comandament del banc pont el fons voltor americà JC Flowers. Un dels principals directius que va aterrar al Principat del bracet de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Óscar Ibáñez, hauria d’acabar en breu la seva missió a l’entitat. Alhora, el contracte de serveis que Vall Banc tenia amb Banca Privada d’Andorra (BPA) s’hauria deixat sense efecte i BPA haurà d’encarregar externament les feines que el banc pont li feia. Més enllà d’això, a Vall Banc hi continua havent baixes.

Ibáñez va ser un dels fitxatges de César Goyache i Fernando Vázquez de Lapuerta. Ha estat fins ara el màxim responsable de l’àrea de finances i tresoreria de Vall Banc i, segons algunes fonts, hauria arribat al terme del seu contracte i no li seria renovat. La seva tasca l’assumiria, segons les mateixes fonts, algun dels executius que enviarà directament JC Flowers per controlar l’entitat andorrana. També es preveu que el propi Vázquez de Lapuerta vagi fent un traspàs de funcions. Ell mateix hauria comunicat al seu entorn que té la intenció de deixar el projecte en unes setmanes. Algunes fonts han situat aquesta baixa al mes de setembre. L'aterratge del fons voltor també suposarà la reestructuració del departament que analitza els riscos, i que fins ara ha estat comandat per l'ex-INAF Òscar Gelabert. 

El que és clar és que Vall Banc deixarà de prestar serveis com els de gestió de nòmines o comptabilitat per a BPA. Per una qüestió de mida i recursos humans, el primer havia assumit prestar certes tasques per al segon. Però això deixarà de passar. I BPA haurà de subcontractar aquests serveis perquè no té els recursos per assumir-los ella directament. La desvinculació contractual seria producte de la necessitat de tallar qualsevol vincle entre el fins ara banc pont i el banc intervingut. Des del moment que JC Flowers estigui al capdavant de Vall Banc, han indicat les fonts, no hi ha d’haver cap vincle amb les dues entitats. De fet, la llei de l’INAF preveu la separació absoluta entre bancs.

Representants del fons americà haurien estat els darrers dies al país -i han visitat gairebé tots els departaments de Vall Banc- tancant els serrells que queden per poder firmar el definitiu contracte de compravenda del banc pont. No ha transcendit cap dada sobre l’esmentat contracte, encara que amb les característiques que sia, sembla que tirarà endavant. Almenys si es tenen en compte les paraules del ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, que dimecres anunciava un acord en breu perquè no haurien sorgit, a parer seu, dificultats majors. En tot cas, però, Cinca fins i tot va treure tota la responsabilitat no només a l’executiu: també a l’AREB. I va assegurar que el punt fort de la negociació, ara, se situa en un tauler on hi són l’INAF i el comprador, JC Flowers.

Baixes

I mentrestant es llimen les possibles asprors que hi pugui haver, on no deixa d’haver-hi baixes és en la plantilla de Vall Banc, que també és cert que va fer algunes incorporacions setmanes enrere i preveu fer-ne més per cobrir les nombroses vacants que li han anat sobrevenint. Segons les fonts consultades, dos informàtics estarien apunt d’abandonar l’entitat. I així deixarien molt coix un dels departaments que ha experimentat una de les fugues de personal més alt en el trànsit de la intervenció de BPA a la posada en marxa de Vall Banc. Una part dels serveis informàtics es temem subcontractats a la firma Ibermatica. La tensió entre les dues companyies seria força elevada i, possiblement en algun cas, font de la decepció dels molts professionals de l’àrea que han deixat l’entitat (ja fos primer BPA o després Vall Banc). Les fonts consultades també han assegurat que on es preveu una altra baixa és en el departament de compliment normatiu, d’on plegaria un dels homes de confiança d’Alfredo Español.

Comentaris

Trending