Rebombori pels tests turístics tot mirant a Madrid, Barcelona i París

Govern encomana un estudi jurídic sobre com caldria gestionar el positiu d’un visitant enmig d’una tempesta entre operadors i sempre pendents dels confinaments que dictin els territoris veïns

Els quatre contagiats van confirmar que estaven malalat
Els quatre contagiats van confirmar que estaven malalat Toni Solanelles

El debat sobre si cal fer tests als turistes està portant cua i una forta divisió entre alguns operadors turístics. Fins al punt que no hi ha manera d’aclarir-se. Formalment no hi ha una posició clara en associacions tan transcendents com Ski Andorra o la Unió Hotelera. I no hi és perquè dins de cadascuna d’aquestes organitzacions hi ha rellevants associats que discerneixen del que manté la majoria o del criteri que defensa Govern, contrari a cribrar de forma massiva els turistes atès que no està gens clar com gestionar els eventuals contagis.

El debat, la divisió, que hi és i de quina manera, pot quedar però en no res en funció de quines siguin les mesures que adoptin els territoris veïns. I si les restriccions nocturnes que s’apliquen tant en molts departaments francesos com a Catalunya s’incrementen. De fet, els agents turístics i per extensió econòmics del país estan molt pendents de les decisions que es puguin donar aquest dimarts des de Madrid, des de Barcelona i des de París. La Generalitat ja va deixar anar aquest dilluns que estava sobre la taula la possibilitat d’un confinament domiciliari de cap de setmana. El consell de seguretat francès es reuneix aquest dimarts amb tres escenaris sobre la taula: ampliar el toc de queda i imposar-lo des de les 7 de la tarda, impulsar un confinament de cap de setmana o decretar un confinament total.

El teixit empresarial i econòmic andorrà reclama a l’administració quin pla B hi ha més enllà de les operacions de màrqueting sanitari per intentar atraure turisme; si fins i tot els territoris de proximitat tanquen fronteres qualsevol debat sobre el turisme és sobrer

Davant d’aquest panorama dels veïns, el teixit empresarial i econòmic andorrà reclama a l’administració quin pla B hi ha més enllà de les operacions de màrqueting sanitari per intentar atraure turisme. Si fins i tot els territoris de proximitat tanquen fronteres qualsevol debat sobre el turisme és sobrer. Per ara, les crides de les organitzacions econòmiques i empresarials a quina és la proposta del Govern per salvar el que seria un cop molt difícil de digerir han quedat en el no res. La compareixença de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, per explicar allò que la immensa majoria dels ciutadans ja coneixen perquè són els primers interessats en saber què passa al voltant perquè molts d’ells tenen interessos, els que sigui, més enllà de les fronteres del Principat, no només no va aportar res sinó que va evidenciar que no hi ha rumb clar.

Com no hi és, tampoc, entre hotelers o estacions d’esquí amb la qüestió del cribratge als turistes. La Unió Hotelera va mantenir una reunió aquest dilluns i va exigir una posició clara a Ski Andorra. Malgrat que institucionalment hi ha una alineació aparent amb el Govern en relació amb el fet que es pot testar el ciutadà local i adoptar mesures en relació amb aquest però és més complicat de poder impulsar un cribratge sobre el turisme a no ser que aquestes proves ja vinguin fetes d’origen, hi ha operadors com Saetde-Viladomat en el món de l’esquí que estan entestats, i mai millor dit, que o es fan tests massius o les pistes de Pas de la Casa i de Grau Roig no seran accessibles per a qui no pugui acreditar que no té el virus.

El problema és: què passa amb aquella persona, visitant, turista, que estant ja en territori andorrà doni positiu? Algú que ve a Andorra per un parell de dies pot acabar confinat al país dues setmanes? 

I la posició del conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, enrocada, ha convençut a alguns hotelers, a algunes agències de viatges, a apartaments turístics i fins i tot a portaveus comercials, que també estan decidits a fer tests ràpids de saliva -de molt baixa fiabilitat, tot sia dit- a les portes dels establiments, com aquell que diu, i qui no resulti lliure de Covid no podrà accedir a la botiga. El problema és: què passa amb aquella persona, visitant, turista, que estant ja en territori andorrà doni positiu? Algú que ve a Andorra per un parell de dies pot acabar confinat al país dues setmanes? Saetde trasllada la responsabilitat a l’administració i als hotels, que considera que haurien de tenir punts d’anàlisis en les seves recepcions.

Per mirar d’aclarir que és impossible poder testar els turistes al Principat, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, s’hauria compromès davant els operadors turístics a encomanar un esudi jurídic que hauria de determinar com es podria articular la gestió dels casos positius que apareguin al Principat. Per contra, la solució més assenyada sembla que seria, o així ho defensen alguns dels operadors, que els turistes es cribrin en origen i hagin d’aportar un certificat del seu estat de salut en relació amb el virus. No és una cosa nova. Hi ha països com Portugal que ja ho fan.

Comentaris (8)

Trending