L’aeroport no frena: es preveu convocar el concurs per a França i Portugal aquest any

Gallardo ha assegurat que la incidència en els vols entre la Seu i Madrid és mínima, i que més enllà d’aquests petits problemes, la satisfacció per part dels usuaris és elevada

Simulats passatgers a la porta de l'aeroport.
Simulats passatgers a la porta de l'aeroport. SFGA

Els dubtes que han sorgit els darrers dies respecte a l’aeroport de la Seu – Andorra i, principalment, pel que fa al vol a Madrid, no fan frenar l’expansió de connexions. En aquest sentit, el ministre d’Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha comunicat aquest dijous durant la jornada d’Andorra Business Market que el concurs per als vols fins a França i Portugal s’espera poder convocar-se aquest mateix any. Així mateix, pel que fa a la problemàtica dels darrers dies, ha assegurat que la incidència, tot i que no ho sembli, és mínima, i que la satisfacció per part dels usuaris d’aquest trajecte és elevada.

L’aeroport dóna al país, segons Gallardo, l’oportunitat de superar un hàndicap important com és la connexió internacional. Per aquest motiu, el ministre ha assegurat que s’està treballant durant tota la legislatura per revertir la situació, i que per això es va optar per tenir l’espai fora d’Andorra. En aquest sentit, un cop instaurats els vols amb Madrid, s’ha començat a buscar obrir-se cap a un mercat més ampli, però sense sortir-se’n de la proximitat. Amb anterioritat ja s’havia anunciat que es posava el punt de mira en França i Portugal, i Gallardo va mantenir una reunió fa unes setmanes per poder connectar també amb Londres.

D’aquesta manera, l’evolució de l’aeroport sembla que continua sent lineal, malgrat les problemàtiques que han sorgit els darrers dies. En aquest sentit, Gallardo ha explicat que “tenim en ment llançar aquest any el concurs per poder assentar si és possible la connexió amb França i Portugal”. Tot i això, també ha remarcat que “no podem descartar d’altres”. Com, per exemple, el mercat britànic, on Gallardo ja ha obert una porta a les negociacions per crear un trajecte cap a Londres. “La proposta va ser ben rebuda, ja que actualment arriben al país 100.000 turistes anglesos, i estem convençuts que aquesta connectivitat podria millorar i incrementar les xifres”, ha explicat, “ara estem analitzant les possibilitats del seu costat i del nostre”.

Sobretot, intentant també atansar-se a possibles problemes que puguin anar sorgint, ja que es tracta d’un país que, actualment, se situa fora de l’espai Schengen. “L’aeroport necessita una autorització no únicament pels vols que puguin venir, sinó per la connectivitat de vols amb helicòpter”, ha explicat Gallardo. Malgrat que el projecte, ha assegurat, està en un estat molt incipient, des de les autoritats espanyoles ja s’ha fet la petició per poder tenir aquest permís, “l’ambaixador n’és conscient que per nosaltres és un tema important”.

ES PODRÀ ATERRAR A L’AEROPORT AMB FINS A 37ºC

L’aeroport, però, es continua trobant dintre d’una problemàtica que encara no està solucionada. El motiu principal pel qual es va desviar el vol des de Madrid cap a l’Alguaire ha estat, com ja s’havia explicat, un protocol obsolet de 2015 que es va activar de forma automàtica. Des d’Air Nostrum expliquen que fa dos mesos s’havia fet la petició des d’Aeroports de Catalunya per tal d’adaptar aquesta restricció i que es pugui arribar als 37ºC. En aquest sentit, Gallardo ha explicat que es va engegar el procés gràcies a la revisió de la campanya d’hivern, que també comptava amb protocols de límit de càrrega, i ja amb la línia establerta i amb un cert rendiment.

“No tenim tradició aèria, i tothom està molt pendent d’aquesta connexió”

Tot i que el procés i la petició ja estaven en marxa des de principis d’abril, les sobtades elevades temperatures dels darrers dies van fer saltar el protocol sense que es pogués fer res per evitar-ho. En aquest sentit, Air Nostrum assegura que estan “treballant intensament”, per resoldre com abans millor la situació amb l’Agència Estatal de Seguretat Aèria, “que ha mostrat molt bona predisposició en posar solució”. Així mateix, Gallardo s’ha mostrat tranquil i ha explicat que també s’ha elevat la petició a través del ministeri, “i esperem que tot s’acceleri i que es pugui tenir resposta abans que no les temperatures es tornin a elevar al mes de juny o al juliol, com solia ser històricament”.

Gallardo, però, ha volgut treure-li ferro a l’assumpte, i ha afirmat que “la satisfacció del comportament pel que fa a ocupabilitat, retorn i penetració d’aquest vol al mercat està sent molt positiva”. En aquest sentit, ha remarcat que “els que hi entenen diuen que els quatre vols que s’han hagut de desplaçar suposen una incidència molt baixa”. Les solucions que s’han ofert, per tant, suposen la millor opció sempre que no es pugui aterrar a la Seu, i “però en el nostre cas entenc que no tenim tradició aèria, i tothom està molt pendent d’aquesta connexió”.

 

 

Comentaris (1)

Trending