La policia espanyola deté a Alacant el patrocinador de la UE Santa Coloma

Des que va esclatar la intervenció a l’Argentina contra Generación Zoe, el club colomenc ha mirat de reduir la presència del seu principal espònsor

La policia ha acordonat la zona propera al local que ocupa les oficines de Zoe a Elda.
La policia ha acordonat la zona propera al local que ocupa les oficines de Zoe a Elda. POLICIA NACIONAL ESPANYOLA

La policia espanyola ha detingut a Elda, a Alacant, el president a Espanya de l’empresa patrocinadora de la Unió Esportiva (UE) Santa Coloma, la societat d’inversió Zoe, Daniel Paterna. Com en el cas de la matriu argentina, a la divisió espanyola de Zoe se l’acusa d’estafa piramidal. Solament amb deu afectats es considera que la companyia basada en les criptomonedes hauria pogut defraudar uns 350.000 euros. Des que va saltar l’escàndol de Generación Zoe a l’Argentina, el club colomenc ha intentat rebaixar la presència que tenia el seu patrocinador.

I és que Paterna no s’havia amagat en alguna ocasió d’assegurar que la seva irrupció en el futbol andorrà no era d’un simple espònsor, sinó que hauria assumit el control de la UE Santa Coloma, situació que va rebatre el club a través d’un comunicat assegurant que Zoe era un patrocinador i que fins llavors estava complint el que establia el contracte. Segons fonts properes al club, que mai ha explicat si el daltabaix de l’espònsor podria posar en risc la viabilitat del projecte esportiu, periòdicament Zoe anava fent aportacions en virtut de l’acord al qual s’havia arribat. Algunes fonts han situat en 250.000 euros el que s’hauria pactat per la present temporada des que Zoe, al novembre, s’havia convertit en el principal espònsor del club.

Daniel Paterna, president de Zoe Espanya-Europa, al costat de tres futbolistes de la UE Santa Coloma.

Relacionat

Una estafa piramidal que sacseja l’Amèrica Llatina esquitxa el futbol andorrà

Mentre el cas estava situat a l’Argentina, la situació quedava lluny. Amb la detenció aquest dijous de Daniel Paterna, que en més d’una ocasió havia fet estada al Principat, l’afer en relació amb la UE Santa Coloma pren una altra dimensió. En relació amb Zoe Espanya, Daniel no és l’únic detingut. També s’ha detingut el seu germà, Camilo Paterna, responsable de l’oficina de Zoe a Elda, on tenia la seu central aquesta societat d’inversió que disposava de la seva pròpia moneda virtual amb la qual pagava una part dels emoluments, especialment de les primes, dels jugadors dels clubs que controlava.

Daniel Paterna, president de Zoe Espanya-Europa, al costat de tres futbolistes de la UE Santa Coloma.
Daniel Paterna, president de Zoe Espanya-Europa, al costat de tres futbolistes de la UE Santa Coloma.

La UE Santa Coloma no és l’únic club de futbol que patrocinava Zoe Espanya, que a imatge de la seva matriu, havia vist en el futbol modest una forma de complementar el negoci del que presumptament és una estafa piramidal. Fonts de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) han assegurat que estan fent seguiment del cas no perquè l’afer pugui esquitxar el futbol andorrà però sí perquè es tem per la viabilitat d’un club que justament aquesta temporada havia fet un salt de qualitat important.

Fonts de l’entitat colomenca han desvinculat, quedi clar, l’arribada a la banqueta del primer equip del club de l’ex-futbolista internacional espanyol Juan Velasco del suport econòmic percebut via Zoe. De fet, Velasco es va comprometre durant l’estiu passat i l’empresa d’inversió no va signar el contracte de patrocini fins al novembre. Just llavors va ser quan Paterna va mostrar la seva satisfacció a les xarxes socials de les quals fa unes setmanes que ha desaparegut per anunciar que havia assumit la gestió de la UE Santa Coloma.

LES DETENCIONS

Les detencions que s’han realitzat aquest divendres a Paterna, segons que informa la premsa alacantina, serien producte de la denúncia d’alguns dels inversors a Zoe i, alhora, afectats per la presumpta estafa. Tot plegat estaria directament vinculat a la situació de la matriu Generación Zoe a l’Argentina, que fa un parell de dies, encara amb el màxim responsable de la companyia i conegut defraudador Leonardo Cositorto en parador desconegut, va anunciar el seu tancament definitiu.

Una rotllana de l'equip; Zoe apareix per tot arreu.

Relacionat

La UE Santa Coloma es desmarca de les activitats de Zoe però manté el contracte de patrocini

A Elda, agents de la policia nacional espanyola han detingut els dos germans Paterna i també una treballadora de la companyia que, suposadament, hi feia tasques de tresorera. Policies de l’esmentat cos han acudit a la seu de Zoe en aquella població i n’han rebentat l’accés per poder registrar el local. Formalment, Zoe es venia com una escola d’educació intel·ligent, de ‘coaching’ emotiu, que convidava els clients-inversors a fer dipòsits dineraris a canvi d’unes bonificacions mensuals del 7,5% que podien ser encara més elevades si es captaven nous inversors. L’estafa piramidal per excel·lència, vaja.

Dels locals de la companyia, davant dels quals s’havien aplegat alguns dels afectats per la presumpta estafa, els agents de la policia que hi han accedit n’han sortit al cap d’una bona estona amb nombroses caixes plenes, suposadament, de documentació relativa a la societat i a tots els moviments que s’han anat fent. No es descarta que hi apareguin connexions amb Andorra, atès que, segons algunes fonts, el patrocini a la UE Santa Coloma podria amagar altres operatives que podrien ara ressortir a partir de l’anàlisi de tota la paperassa i els dispositius electrònics comissats.

Comentaris (3)

Trending