Una estafa piramidal que sacseja l’Amèrica Llatina esquitxa el futbol andorrà

La divisió hispano-europea de la companyia Generación Zoe, el creador de la qual està cercat per l’Interpol per frau i associació il·lícita, controla d’aquesta temporada la gestió de la Unió Esportiva Santa Coloma; i no és l’únic club que està en mans d’inversors ‘alegres’

Daniel Paterna, president de Zoe Espanya-Europa, al costat de tres futbolistes de la UE Santa Coloma.
Daniel Paterna, president de Zoe Espanya-Europa, al costat de tres futbolistes de la UE Santa Coloma. ARXIU

Una estafa piramidal presumpta que està fent estralls a l’Amèrica Llatina, amb epicentre a l’Argentina, esquitxa el futbol andorrà. De moment col·lateralment. Però aviat ho pot fer més de ple. En tot cas, hi ha neguit al tomb dels clubs futbolístics aixoplugats per la Federació Andorrana de Futbol (FAF) i, en aquest cas, al centre de totes les mirades, la Unió Esportiva Santa Coloma. Hores d’ara és a aquesta entitat a la qual pot afectar més de ple la caiguda en desgràcia de Generación Zoe. Però no és l’únic club controlat per inversors ‘alegres’.

La UE Santa Coloma, que enguany està realitzant una notable campanya, lluitant fins i tot pel títol gràcies a diverses incorporacions de relleu començant pel tècnic, un Juan Velasco que en la seva etapa de futbolista va ser internacional amb la selecció espanyola i va jugar al seu dia en equips com el Celta o l’Atlètic de Madrid, per posar només dos exemples, està controlada, gestionada, o com se li vulgui dir, per la divisió hispano-europea de la companyia d’origen argentí Generación Zoe. De fet, les samarretes de l’equip, almenys fins ara, han lluït el logotip d’aquesta empresa d’inversionistes.

Les autoritats policials i judicials van intervenir la setmana passada la matriu del conglomerat societari a l’Argentina. Van dur a terme diversos escorcolls sense trobar ni un euro i van detenir diversos dels responsables de l’organització; el responsable màxim, Leonardo Cositorto, està fugat a la República Dominicana

Certament, costa de definir aquestes empreses que busquen inversors prometen alts rendiments i que, com en el cas de Zoe, tan aviat com han pogut han passat a ‘jugar’ amb les criptomonedes però que, ara ja, els investigadors tenen cada cop més clar, amb proves fefaents, que es tracta d’un esquema Ponzi de tota la vida. D’una estafa, vaja, jugant amb les emocions i les dificultats de la gent. A l’Argentina, aquesta conglomerat empresarial que es disposava a posar en marxa nous mecanismes d’inversió, ha paralitzat tota la seva activitat.

De fet, les autoritats policials i judicials van intervenir la setmana passada la matriu del conglomerat societari a l’Argentina. Van dur a terme diversos escorcolls sense trobar ni un euro (ni tampoc cap dòlar). O almenys, no pas per les ingents quantitats de diners que han mogut. I van detenir diversos dels responsables de l’organització, tot i que el creador de l’entramat, un home ja conegut a l’Argentina per estafes diverses, Leonardo Cositorto, va aconseguir marxar a la República Dominicana, on s’amaga. S’ha fet una ordre de recerca i captura internacional a través d’Interpol. Però entre dominicans i argentins no hi ha convenis d’extradició.

El daltabaix de Generación Zoe, que ja a l’Argentina havia invertit en diferents equips de futbol, sacseja molts països de l’Amèrica Llatina. I cal veure, ara, quin impacte tenen a Europa, a Espanya, els moviments haguts a l’altra punta del món. I és aquest punt el que esquitxa el futbol andorrà. Poc abans de l’esclat de la pandèmia, Generación Zoe va obrir delegació a Espanya capitanejada per l’empresari alacantí Daniel Paterna. Ell dirigeix la divisió espanyola i europea d’una organització que durant la crisi sanitària, per allò de l’impacte emocional, l’animar la gent, el fer creure en l’impossible, ha crescut d’una manera molt important.

En un dels seus ‘posts’ a Instagram, al costat de tres futbolistes del club colomenc, Daniel Paterna, president de Zoe Espanya i Europa, anunciava l’inici del “nostre nou projecte amb la UE Santa Coloma d’Andorra. Adquirir la gestió d’aquest club de primera andorrana farà parlar molt”

I com la matriu argentina, també la divisió hispano-europea de Generación Zoe es va immiscir en el món del futbol. A Espanya controla almenys un equip de Tercera RFEF. I a Andorra, Paterna va aterrar per fer-se amb la gestió de la UE Santa Coloma. L’empresari alacantí ha estat al Principat en més d’una ocasió, de fet, hi ha el dubte de si fins i tot hi ha fet alguna inversió immobiliària, que podria indicar quelcom més de les seves intencions. Daniel Paterna no es va estar de fotografiar-se amb jugadors de l’equip o aparèixer en alguns actes promocionals que després publicitava en les seves xarxes socials.

De fet, en un dels seus ‘posts’, al costat de tres futbolistes del club colomenc, Paterna anunciava l’inici del “nostre nou projecte amb la UE Santa Coloma d’Andorra. Adquirir la gestió d’aquest club de primera andorrana farà parlar molt”. Ho escrivia l’empresari líder de la divisió espanyola i europea de Generación Zoe al seu perfil d’Instagram, que ha clausurat. Com ha deixat d’aparèixer en altres xarxes socials on es vanagloriava de les consecucions realitzades o de les inversions fetes. Per ara, que hagi transcendit, no hi ha cap acció contra Paterna. Però…

Tampoc no hi ha a priori una afectació ja realitzada vers la UE Santa Coloma. Però el neguit hi és. No són pocs els jugadors de futbol, àvids de temps lliure en molts casos, que eren també inversors. Del patrocinador que fins i tot, almenys a Espanya, els prometia primes en criptomonedes. Que hi ha tensió, és evident. La situació que viu Generación Zoe a l’Argentina ja ha saltat cap a Europa. I a Andorra obre un altre interrogant: ¿estan tots els clubs en bones mans, en mans segures? ¿O resulta que també hi ha algun altre projecte basat en projectes empresarials de dubtosa viabilitat, per dir-ho d’alguna manera?

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending