Les pressions ‘patriòtiques’ a BPA al descobert a ‘Pujol: els secrets d’Andorra’

L’exconseller delegat de l’entitat bancària Joan Pau Miquel és un dels protagonistes del reportatge que Televisió de Catalunya emetrà diumenge a la nit en el marc del programa ‘30 Minuts’

Una de les imatges de Jordi Pujol que apareixen al reportatge.
Una de les imatges de Jordi Pujol que apareixen al reportatge. ARXIU / TVC

Les pressions que la denominada ‘policia patriòtica’ i algunes autoritats espanyoles van exercir sobre Banca Privada d’Andorra (BPA) per intentar desprestigiar l’independentisme català amb l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol al capdavant quedaran ben reflectides en el reportatge ‘Pujol: els secrets d’Andorra’, que Televisió de Catalunya emetrà diumenge a la nit en el marc del programa ‘30 Minuts’. L’exconseller delegat de l’entitat bancària Joan Pau Miquel és un dels protagonistes del documental.

De fet, serà pràcticament la primera vegada que Miquel apareix públicament -més enllà de compareixences judicials- després de l’esclat del ‘cas Pujol’ l’estiu del 2014 i, sobretot, després de la seva detenció i estada al centre penitenciari durant gairebé dos anys. Deu dels seixanta minuts que dura el reportatge són capitalitzats per l’executiu bancari andorrà, que de forma pausada, reflexiva i molt didàctica exposarà allò que va viure. Joan Pau Miquel és un dels testimonis del reportatge, del qual en són autors els periodistes Genís Cormand i Xavier Bonet.

L’equip que s’ha encarregat de l’elaboració del documental ha estat en dues ocasions al Principat els darrers mesos. El treball que es podrà veure a TV3 després del Telenotícies Vespre, a partir del tomb de les 10 de la nit, és d’una gran qualitat i ha satisfet plenament els seus autors, que presenten els fets que envolten la ‘persecució’ als Pujol, amb raó o sense. Tal i com presenta Televisió de Catalunya, “del 1980 al 2014. Durant 34 anys, Jordi Pujol va mantenir un secret guardat a Andorra. Se'n va desentendre, va nomenar dos gestors perquè se'n fessin càrrec, va mirar cap a un altre cantó i va deixar passar el temps. El 2014, la informació va sortir bruscament a la llum, en portada, a la premsa. La família Pujol Ferrusola havia fet un moviment de 3,4 milions d'euros entre dos bancs d’Andorra. El secret queda al descobert. Era una deixa, o diners de la corrupció?”

El reportatge sobre Pujol ve a ser un ‘spin off’ d’un altre treball televisiu anomenat ‘Operació Catalunya’, del qual ja se’n va encarregar el mateix equip de periodistes. En representació de la família de l’exmandatari català apareix al programa que s’emetrà aquest diumenge Josep Pujol. També es dóna veu a la defensa en sentit jurídic i a l’acusació particular exercida per Podem. Es traça força bé, segons els productors del documental, tot el camí dels diners cap a Andorra. I es deixa clar que l’aparell policial espanyol estava disposat a fer el que fos, saltant-se qualsevol norma i garantia judicial, per aconseguir informació sobre els dirigents polítics catalans. Els Pujol o els qui fossin que poguessin liderar el projecte independentista.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending