El dia que Lluís Llach i Càritas Andorrana es van unir per Aina

El cantant va actuar el 1982 a Escaldes-Engordany en dos recitals per recaptar fons per a la casa de colònies, en un any on també van passar per Andorra Marina Rossell, Jaume Sisa, Maria del Mar Bonet i La Trinca

Comentaris

Lluís Llach en concert.
Lluís Llach en concert. ARXIU

En un mateix any, el 1982 i ara ja en fa 40 van actuar a Andorra Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Marina Rossell i La Trinca, quatre dels més destacats intèrprets catalans. També es van representar les obres de teatre ‘Terra Baixa’  amb la companyia  d’Enric Majó i ‘La nit de Sant Joan’ de Dagoll Dagom amb el cantant Jaume Sisa.

Lluís Llach va fer dos recitals a la sala Cristall d’Escaldes-Engordany,  el mateix recinte que acolliria l’actuació de Maria del Mar Bonet, que havia editat 'Jardí tancat', un disc enregistrat a París, amb arranjaments musicals de Jacques Denjan i la col·laboració d'Alan Stivell. Llach, per la seva banda, estava en plena gira de promoció del seu disc 'I el somriure, la revolta', la seva primera col·laboració amb el poeta Miquel Martí i Pol i també és el primer cop que utilitza sintetitzadors.

L'actuació va ser organitzada per Càritas Andorrana per recollir diners per equipar la nova casa de colònies d’Aina.  Es va inaugurar el 19 de juny del 1982 en presència de les primeres autoritats i del Copríncep episcopal,  Joan Martí Alanis. La casa té 96 places, cuina, menjador, diverses sales d’activitats i un espai de trobada.  Durant els mesos de juliol i agost s’organitzen tres torns de colònies, i la resta de l’any és oberta a tota mena de grups.

Les altres actuacions de cantants catalans van ser organitzades en el marc de festes o d’una inauguració. En el cas de la Trinca va ser per obrir la caseta de la Unió Proturisme de la Massana . El grup format per Josep Maria Mainat, Toni Cruz i Miquel Àngel Pascual va congregar un bon número d’espectadors per assistir la seva original proposta artística, que es basava en la crítica social i política sempre amb humor, fent paròdia, i amb atrevides posades en escena.  

Van actuar a la Massana en ple èxit pel seu treball ‘Nou de Trinca’ que es va estrenar e  format d’espectacle al Teatre Barcelona amb totes les entrades venudes, fet que els va obligar a reposar-lo al cap d'un any i durant una llarga temporada, aquest cop al Teatre Tivoli. Van rebre el disc de platí per aconseguir vendre la xifra rècord de 150.000 còpies en poc temps, tot i que en total n'arribarien a despatxar més de 300.000 exemplars.

Marina Rossell va actuar a Ordino en plena promoció del seu treball ‘Cos meu, recorda’

Marina Rossell, per la seva part, va actuar a Ordino. Havia ofert un recital al Festival Tenco de Sant Remo (Itàlia) i estava en plena promoció del seu disc ‘Cos meu, recorda’ amb el tema central del poema de Konstandinos Petru Kavafis i amb una adaptació de ‘Les fulles mortes’ de Jacques Prévert. Rossell és un figura clau de la segona generació de la Nova Cançó, entre el seu repertori s'hi troben tant cançons tradicionals clàssiques catalanes, així com havaneres i cançons pròpies.

També va passar per Andorra aquell 1982, Jaume Sisa amb ‘La nit de Sant Joan’ de Dagoll Dagom. L’obra es va representar per Sant Jordi.  S’havia estrenat uns mesos abans al Teatre Romea de Barcelona. El tema és la nit del solstici d’estiu, la més curta de l’any, a la qual tradicionalment s’han associat qualitats fantàstiques i sobrenaturals. Aquest és l’embolcall màgic que agrupa una sèrie de cançons, històries i escenes amb el fil conductor d’un follet inspirat en el Puck shakespearià.

Jaume Sisa va començar a col·laborar amb Dagoll Dagom el 1977, quan va crear la banda sonora d'Antaviana, un espectacle basat en textos de Pere Calders.  Sisa, per motius de salut, no va poder actuar a l’estrena de Barcelona però va estar present en la representació  andorrana.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending