Salut va admetre als metges dificultats per accedir al tractament per combatre la bronquiolitis

El COMA assegura que “no tenim clar perquè a la Seu d’Urgell estan vacunant i nosaltres no; no tenim la resposta definitiva perquè uns l’han aconseguit i altres no”

El nirsevimab és un tractament encara molt nou però que dona bons resultats immunitzatoris.
El nirsevimab és un tractament encara molt nou però que dona bons resultats immunitzatoris. ARXIU

Responsables del ministeri de Salut haurien reconegut el mes de setembre al Col·legi de Metges (COMA) que hi estava havent “dificultats per aconseguir” el tractament, similar a una vacuna, que s’està duent a terme en la majoria de països de l’Europa occidental per combatre la bronquiolitis, per immunitzar els infants contra el virus respiratori sincicial (VRS). I encara ara no se sap ben bé en quina situació s’està ni tan sols si s’han pogut tractar degudament els infants menors a dos anys que es troben en una situació vulnerable o de risc.

Així ho ha confirmat el president del COMA, Albert Dorca, que ha assegurat que la posició del col·lectiu mèdic és que “vam fer una demanda (al ministeri de Salut) de perquè no tenim clar perquè a la Seu d’Urgell estan vacunant i nosaltres no. No tenim la resposta definitiva perquè uns l’han aconseguit i altres no”. En aquest sentit, Dorca hi ha afegit que “hem de traslladar la pregunta per com s’han fet les coses”. Hores d’ara els professionals de la medicina no tenen clar ni tan sols si s’ha pogut arribar a tractar els infants de risc, no ja tots, que és el que s’havia demanat.

La connexió a l'oxigen és bàsica una vegada es pateix VRS.

Relacionat

Situació crítica per la bronquiolitis: 8 infants ingressats a l’hospital i 3 més en UCIs catalanes

Dorca ha recordat que el novembre del 2022 l’Agència Europea del Medicament (EMA) va aprovar el tractament nirsevimab i al juliol l’Associació Espanyola de Pediatria va recomanar vacunar els menors de sis mesos de forma massiva. A partir d’aquí les comunitats autònomes espanyoles van anar prenent les seves decisions atès que tenen les competències en matèria de salut. També França i molts dels països de la UE van decidir vacunar abans que el VRS comencés “a fer estralls en la població infantil”.

Davant d’això, “a mitjan setembre” els responsables del COMA van contactar amb els encarregats de l’àrea de vacunes del ministeri de Salut per saber quin plan hi havia a Andorra i l’únic que van poder aconseguir saber és que “estava havent-hi dificultats per aconseguir-ne”, de nirsevimab, fins i tot pels infants “especialment sensibles”. No hi va haver més resposta i a principi d’aquest mes, arran d’una nova consulta, els metges van tenir clar que “no s’havia avançat massa més” i, de fet, no està gens clar que s’hagi aconseguit tractar ni tan sols els infants de risc.

Una imatge de la vacuna contra el VRS.

Relacionat

Salut admet ara que valorarà tractar tots els menors de dos anys contra la bronquiolitis

“No hi ha informació del ministeri” i no se sap què està passant més enllà que potser l’onada de virus ha arribat abans d’hora o el que sigui però el cas és que des de dijous de la setmana passada hi va començar a haver un allau de casos d’una certa rellevància i “la temporada de VRS ha tensat una mica ja” les estructures pediàtriques de l’hospital.

Comentaris (1)

Trending