Situació crítica per la bronquiolitis: 8 infants ingressats a l’hospital i 3 més en UCIs catalanes

Salut ha descartat administrar de forma generalitzada la vacuna que immunitza els menors de dos anys contra el virus respiratori sincicial malgrat les demandes dels metges i tot i que s’està ja vacunant des d’aquest hivern en l’entorn andorrà

La connexió a l'oxigen és bàsica una vegada es pateix VRS.
La connexió a l'oxigen és bàsica una vegada es pateix VRS. ARXIU

Malgrat que és l’època dels virus respiratoris i no és estrany que als hiverns, el servei d’Urgències s’ompli de famílies amb menors malalts, la situació derivada de l’impacte que està tenint el virus sincicial (VRS), el responsable de la bronquiolitis, està sent molt elevat. Fins i tot un punt crític. Hores d’ara a l’hospital hi ha vuit infants de menys de dos anys ingressats a causa dels efectes d’aquest virus i durant el mes que ara s’acaba s’han hagut de traslladar tres menors més en centres catalans on disposen d’UCIs pediàtriques. A Andorra no hi ha aquest dispositiu.

Les dades confirmades des del SAAS són circumscrites per l’operador sanitari públic dins d’una “situació habitual a partir del mes d'octubre i coincidint amb el canvi de temperatures i estem a l'espera de l’evolució en les properes setmanes”. Amb tot, però, i més enllà dels quadres més complexes que han obligat a enviar tres infants fora d’Andorra, es dona el fet que el ministeri de Salut ha descartat vacunar de forma generalitzada els menors de dos anys per immunitzar-los respecte del VRS. En canvi, una vegada s’ha demostrat que hi ha una vacuna que funciona, l’entorn territorial andorrà està vacunant aquest hivern els infants.

El nirsevimab és un anticòs monoclonal que presenta un bon perfil de seguretat i dades d'immunogenicitat de fins a cinc mesos i una eficàcia del 75-80% en la prevenció de les infeccions de vies respiratòries inferiors (IVRI) pel VRS per a la prevenció de la infecció pel VRS en infants

Dit d’una altra forma, a la Seu es vacunen els infants, i a Andorra, no. I això que tant els metges a través del col·legi com des dels responsables del servei de pediatria de l’hospital s’hauria com a mínim sondejat, sinó fins i tot demanat, que es pogués administrar nirsevimab a tots els menors, de manera òptima, de menys de dos anys atès que l’estructura poblacional del país ho permetria. Fins ara com a mínim des de Salut no s’ha inclòs aquest fàrmac en la pauta generalitzada pels infants. I només es vacunen aquells infants de menys d’un any i que són de risc, els cardiòpates o el que pateixen algun tipus de patologia pulmonar o renal.

El nirsevimab és un anticòs monoclonal que presenta un bon perfil de seguretat i dades d'immunogenicitat de fins a cinc mesos i una eficàcia del 75-80% en la prevenció de les infeccions de vies respiratòries inferiors (IVRI) pel VRS per a la prevenció de la infecció pel VRS en infants. El 31 d'octubre de 2022 l’Agència Europea del Medicament (EMA) va aprovar aquest medicament i tant a Espanya com a França s’està vacunant.

Per ara, i quan infant és ingressat al centre hospitalari afectat per un quadre agut de VRS, no es pot fer gaire cosa més que tenir monitoritzat el menor alhora que connectat les 24 hores del dia a l’oxigen i, periòdicament, anar subministrant nebulitzacions per facilitar l’obertura dels bronquis. De tractament farmacològic clar una vegada es pateix l’afectació no n’hi ha cap. Des del SAAS es recomana que, per prevenció, no es portin nens malalts a les escoles bressol.

Etiquetes

Comentaris (15)

Trending