El PS acusa Govern de no tenir “voluntat política” per implementar el règim del tercer pagador

Pere López i Susanna Vela denuncien que el sistema anunciat per l’executiu queda molt lluny de la proposta d’acord validada al Consell i acusa la majoria de tenir “un doble discurs”

López i Vela durant la roda de premsa.
López i Vela durant la roda de premsa. G. P.

Per al Partit Socialdemòcrata (PS) el règim del tercer pagador que vol implementar Govern és clarament insuficient. Els parlamentaris Pere López i Susanna Vela han carregat contra el ministeri pel que consideren “una manca de voluntat política” per part de Salut per tirar endavant aquest sistema que consideren molt necessari. Insisteixen que cal ampliar-lo a tota la població i no només als jubilats i consideren “una excusa” l’argument que el programari informàtic de la CASS no està preparat.

López, president del grup socialdemòcrata, i Vela, consellera general, han comparegut per denunciar el que consideren un incompliment clar i flagrant per part de l’executiu. El líder del PS ha recordat que “la proposta d’acord demanava que en dos mesos s’implementés el règim del tercer pagador amb caràcter general i així es va votar”. En canvi, Govern només l’aplicarà als jubilats, i sense incloure la farmàcia. Molt lluny, doncs, d’un text al qual “els grups de la majoria no van fer cap esmena”.

Una creu d'una farmàcia.

Relacionat

Salut apunta que el Consell General va aprovar la farmàcia en el tercer pagador, tot i ser inviable

Per tant, des del PS s’ha expressat “una gran insatisfacció” amb l’anunci del Govern. Per a López, queda clar que “hi ha una manca de voluntat política” per tirar realment aquest sistema endavant amb l’excusa que farà incrementar la despesa. Un fet que, assegura, no succeiria, ja que “la proposta d’acord parlava sempre de proves o medicaments demanats pel metge referent o els especialistes als quals s’hagi derivat a la persona”. Per tant, en cap cas hi hauria “autoprescripció”.

De fet, López ha alertat que la realitat seria tot al contrari. Sense tercer pagador sí que augmentarà la despesa. “Si no es fa el tractament quan toca, la situació de la persona es pot agreujar i, al final, comportar un major dispendi”, ha advertit. També ha avisat que l’actual context econòmic encara fa més necessària la mesura. “Per a nosaltres, és igual de greu que una persona de 65 anys no es pugui fer una anàlisi que si li passa a algú de 50 anys”, ha indicat.

El PS també ha acusat la majoria de tenir “un doble discurs”. Així, López ha apuntat que “és còmode votar una resolució al Consell General i estalviar-se un debat en el qual és difícil dir que no hi estàs a favor”. En canvi, els fets demostren que “no hi creuen”.

Font, durant la compareixença davant els mitjans.

Relacionat

Els dentistes i les analítiques s’inclouen en el tercer pagador pels més grans de 65 anys

Per la seva banda, Vela s’ha referit a les declaracions del ministre Albert Font a Altaveu en les quals acusava la cambra parlamentària d’haver demanat una mesura que no és possible perquè no existeix encara la recepta electrònica. “No entenem que després de cinc anys de l’aprovació de la Llei de la història clínica compartida això no estigui en funcionament”, ha comentat la consellera general, que ha recordat que “s’està invertint molt en transformació digital però no hi ha planificació ni prioritats”.

Al seu entendre, és una “mancança”. Però reclama que “no es pot imputar als ciutadans”. I reclama que, “si hi ha un problema, es busqui una solució, encara que sigui intermèdia”.

Etiquetes

Comentaris

Trending