Prendre la temperatura a l’entrada d’un local és il·legal

L’Agència de Protecció de Dades considera que la mesura no és proporcionada, considera que pot ser discriminatòria i recorda que no hi ha cap norma legal que ho faci obligatori

Una 'pistola d'infrarrojos' per prendre la temperatura.
Una 'pistola d'infrarrojos' per prendre la temperatura. ARXIU

“La presa de temperatura en establiments comercials i d’allotjament turístic entra en conflicte amb la normativa andorrana de protecció de dades ja que es tracta d’una mesura il·lícita que no s’empara en cap norma legal i suposa un tractament de dades desproporcionat a la finalitat perseguida”. L’Agència de Protecció de Dades (APDA) es mostra clarament en contra de què es prengui la febre a l’entrada dels supermercats o altres centres. Considera que vulnera la llibertat de moviments i recorda que la febre no és un element determinant per diagnosticar la Covid-19.

L’APDA ha emès una nota informativa sobre la legitimitat de la presa de temperatura a clients d’establiments comercials i de naturalesa hotelera. L’agència respon els dubtes que s’imposa una part de la ciutadania i deixa clar, després de citar la legislació aplicable al cas, que només podria ser legal si es disposa del consentiment exprés de la persona afectada -que en la majoria de casos es podria arribar a dir que hi és, perquè en ser demanat el client aquest no s’hi oposa- o si hi ha una obligació legal concreta imposada per l’autoritat sanitària.

L’APDA recorda que “l’autoritat competent no ha dictat cap normal legal que empari la presa de temperatura per permetre l’entrada a establiments comercials” i deixa clar que l’únic camí per considerar legal la comprovació de la febre és que l’interessat mostri la seva disponibilitat o consentiment. L’agència recorda que la protecció de dades no és un dret absolut i que cal ponderar-la amb altres drets fonamentals a partir del principi de proporcionalitat. I amb l’exercici que fa per avaluar aquesta proporcionalitat arriba a la conclusió que no és correcta prendre la temperatura com a requisit per permetre o denegar l’entrada en un local.

L’organisme que vetlla per la protecció de les dades recorda que “la presa de temperatura no és la mesura més idònia per a la finalitat buscada ja que la febre no és un símptoma que determini la infecció per Covid-19”, alhora, aquesta mesura “no és necessària per assolir la finalitat buscada ja que existeixen altres mesures menys lesives que puguin aconseguir el mateix resultat”. I posen l’exemple, en el cas d’establiments turístics com ara els hotels, d’una “declaració de corresponsabilitat voluntària signada pel propi interessat”.

L’APDA considera que permetre o denegar l’entrada a un establiment en base a la presa de la temperatura corporal pot vulnerar un dret constitucional com el de la igualtat, atès que la decisió en base a l’estat febril o no pot comportar una derivació de “tracte discriminatori”. Amb tot i per tot, l’agència afirma amb rotunditat que “la mesura descrita no és proporcional i per tant resulta incompatible amb la normativa andorrana de protecció de dades”.

Salut deixa clar que la febre no és concloent

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, no ha volgut entrar a valorar la nota de l'APDA des del punt de vista jurídic. Ni tampoc si amb el dret d'admissió tenen els establiments més força per poder implantar una mesura com la presa de temperatura. De fet, Martínez Benazet ha assegurat que aquesta mesura mai no s'ha imposat perquè, ha explicat, la febre no és un element concloent en relació amb la Covid-19. Més encara, segons el ministre, que també és metge, en molts casos la febre només apareix en moments puntuals i, per tant, a parer seu, no té cap sentit prendre la temperatura. Per tant, és molt més garantista assegurar una bona higiene de mans i un cert distanciament entre els clients.

 

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending