77 casos positius detectats amb el cribratge obligatori entre els escolars

Vilarrubla remarca que 38 de les infeccions no s’haguessin detectat amb l’anterior protocol i afirma que “ha valgut la pena”, a la vegada que assegura que de cara al futur no se saturaran els stop labs

La ministra d'Educació, Ester Vilarrubla.
La ministra d'Educació, Ester Vilarrubla. SFGA

Al llarg del cap de setmana, entre divendres i dissabte, fins a 2.100 escolars s’han fet proves d’antígens als stop labs. D’aquests tests, 77 han sortit positius, ja confirmats posteriorment per TMA. En 38 dels casos, es tracta d’alumnes que, amb el protocol anterior, no s’haguessin cribrat. Per això, la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ha afirmat que el canvi de procediment “ha valgut la pena”.

A partir d’aquest dilluns, ha entrat en vigor l’obligació dels escolars de primera i segona ensenyança de sotmetre’s al doble cribratge setmanal per poder accedir al menjador i també participar en activitats extraescolars. Al llarg del cap de setmana, fins a 2.100 alumnes han passat pels stop labs per poder tenir la prova negativa. D’aquests, 77 han acabat donant un resultat positiu. Per tant, estaven contagiats.

Sobre la proposta del SEP d’ampliar les proves a maternal, la ministra ha indicat que són nens massa petits per fer-se les proves sense la presencia dels pares i, per tant, hi ha “més inconvenients que beneficis”

Aquest contagi s’ha acabat confirmant posteriorment via proves TMA. Vilarrubla ha volgut destacar que 38 no s’haguessin detectat amb el protocol anterior, ja que abans no se sotmetien al cribratge. “Ha valgut la pena”, ha afirmat. Al mateix temps, ha celebrat l’important seguiment que ha tingut la mesura, ja que són molt pocs els casos d’alumnes que, normalment anaven al menjador, i aquest dilluns han acabat dinant a casa seva per no haver-se fet el test. Han estat, ha indicat, “xifres molt baixes”.

Sobre l’elevada afluència als stop labs i els problemes que això ha comportat, Vilarrubla ha volgut assegurar que no s’ha de repetir en el futur. Així, ha apuntat que, a partir d’ara, els dos cribratges setmanals tindran lloc als mateixos centres educatius, tot i que es mantindrà l’opció, si els pares així ho prefereixen, de fer-los o bé a la plaça de braus o bé a la instal·lació d’Escaldes-Engordany. Es confia, però, que aquesta elecció sigui minoritària i, per tant, la majoria de proves es puguin fer directament a les escoles.

Sobre la proposta feta des del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) d’ampliar les proves a maternal, Vilarrubla ha apuntat els motius pels quals, ara per ara, està descartat. Un argument que, ha afirmat, ja ha traslladat a l’entitat i “s’ha entès”. Així, ha explicat que “ja es va posar sobre la taula quan es parlava de cribratge i es va descartar per l’edat dels alumnes”. I és que, ha recordat, “són molts petits per fer-los les proves sols sense la presència de pares i mares” i tampoc es va considerar el més adequat “demanar que anessin als stop labs”. Per tant, “es va considerar que tenia més inconvenients que beneficis”.

Per cert que, al sistema escolar, l’afectació del coronavirus segueix sent important. Ara hi ha 77 aules amb algun o tots els escolars confinats -el que tècnicament es coneix com a vigilància activa-. D’aquestes, 39 estan completament tancades i 38 només de forma parcial. Al mateix temps, es va un seguiment passiu sobre 69 grups més.  

Comentaris (12)

Trending