Els grups celebren l’exposició de la CASS i reclamen aclarir del tot ‘l’escàndol de les pensions’

Els parlamentaris esperen que la fiscalia avanci en les seves indagacions i Concòrdia, en un frec a frec amb Demòcrates, no descarta que calgui demanar responsabilitats polítiques en funció de com vagi tot plegat

Jordi Jordana i Cerni Escalé, observats per Meritxell López, han protagonitzat una picabaralla dialèctica.
Jordi Jordana i Cerni Escalé, observats per Meritxell López, han protagonitzat una picabaralla dialèctica. Toni Solanelles

Els grups parlamentaris celebren, més o menys unànimement, la informació aportada per la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i reclamen anar fins al fons de la qüestió per aclarir-la del tot. En aquest sentit, estan a l’expectativa de les indagacions que estigui fent la fiscalia. En major o menor mesura, totes les formacions estan pendents de rebre informació complementària que han sol·licitat per seguir valorant noves compareixences davant la comissió d’investigació.

La presència del president de la CASS, Marc Galabert, i la del director general, Josep Escoriza, ha permès als consellers, contràriament al que sol ser normal, una llarga bateria de preguntes. Especialment actius han estat els consellers de Concòrdia Cerni Escalé i Jordi Casadevall. De fet, Escalé i el president demòcrata, Jordi Jordana, han protagonitzat una picabaralla dialèctica política. Jordana s’ha sentit ‘ferit’ per algunes de les preguntes fetes per Escalé, que ha interpretat el demòcrata que buscava tres peus al gat insistint en els contactes que hi hauria hagut a l’agost passat entre la CASS i el ministeri d’Afers Socials, quan ja se sabia que hi havia un problema gros amb les pensions d’invalidesa parcial. 

Jordana (Demòcrates): “ara per ara les responsabilitats polítiques jo no les veig dibuixades. Tot hauria quedat en un àmbit intern de la Seguretat Social”

El líder de Concòrdia s’ha interessat també pel motiu pel qual “no es va tallar l’aixeta” amb anterioritat al que es va fer. Per tot plegat, Jordana l’ha reprès, insinuant que estava furgant per on no tocava i qüestionant decisions que no calia. En fi, que mirava de treure rèdit polític. Escalé -com també ha fet més discretament posteriorment el conseller socialdemòcrata Pere Baró- ha lamentat que el parlamentari demòcrata hagués dubtat de les seves preguntes i ha remarcat que la informació que sol·licitava era “rellevant” i el paper jugat pel Govern clau, més quan va sol·licitar la condonació dels imports indeguts “sense pràcticament facilitar informació”.

Evidentment, el toc d’atenció entre parlamentaris no ha passat d’aquí. Tot i que Escalé ha estat l’únic a posar sobre la taula la possibilitat, si escau, d’acabar demanant responsabilitats polítiques. En això no hi ha hagut especial coincidència. On sí que tots plegats coincidien en què calia aclarir com va anar tot el daltabaix de les pensions d’invalidesa. Això sí, des de l’òptica que havien assistit a una compareixença transparent i amb totes les dades damunt la taula. En aquest sentit, Jordana ha parlat de “compareixença positiva” alhora que deixava clar que “hem de tenir tota la documentació” per arribar al fons de la qüestió.

El president demòcrata sí que ha considerat “un nou element important” el fet que “des de la creació de la CASS” hi hagi hagut anomalies en la gestió de les pensions d’invalidesa parcial. A efectes d’aclarir eventuals responsabilitats polítiques, com ha apuntat Escalé, el fet que el descuit amb les esmentades pensions vingui de tant enrere, és un element molt a tenir en compte en paraules de Jordana, perquè “ara per ara jo no les veig dibuixades”. Per al parlamentari taronja les anomalies hauria quedat en “un àmbit intern de la Seguretat Social”.

Escalé (Concòrdia) ha ressaltat el fet que s’han pagar “molts milions de més i durant molts anys” amb la qual cosa la situació “s’ha d’examinar fins al final i mirar d’entendre què ha passat”

Cerni Escalé ha ressaltat el fet que s’han pagar “molts milions de més i durant molts anys” amb la qual cosa la situació “s’ha d’examinar fins al final i mirar d’entendre què ha passat”. Per al polític de Concòrdia es rellevant, també, mirar “perquè no s’ha actuat” quan al 2021 ja era clar que una de cada cinc pensions d’invalidesa parcial estava sobre pagada. D’aquí que s’hagi de fer comparèixer altres intervinents per tal de poder-los demanar sobre el succeït. Escalé s’ha mostrat prudent en el sentit que “penso que és prematur” treure conclusions, però no ha descartat que al final del procés calgui exigir responsabilitats polítiques. 

Des del Partit Socialdemòcrata (PS), la presidenta del grup parlamentari, Judith Casal, ha agraït “l’oferiment de la CASS de complementar la informació” oferta durant la compareixença i ha explicat que cal estudiar els propers dies quins passos continuar donant des de la comissió d’investigació que també presideix. Casal, fins fa poc Salazar, ha deixat clar també que “cal analitzar la informació -que s’hagi rebut o es pugui rebre- per determinar les responsabilitats que s’escaiguin”.

Andorra Endavant no acaba de comprendre que hi hagi tants frens vers els parlamentaris quan hi ha dades pel mig. Per a la líder de la formació i assistent a la reunió de la comissió, Carine Montaner, “no hem après gran cosa”. Montaner s’ha mostrat sorpresa pels procediments interns de la CASS i que al seu dia es fes una revisió manual de 525 casos en una sola setmana i, per exemple, no es revisés la totalitat de les pensions d’invalidesa. 

IMG 9402
Jordi Jordana, Carol Puig i Manel Linares (en primer terme) i, darrere, Pere Baró i Víctor Pintos.

“Hi ha coses que no queden gens clares”, ha remarcat Montaner, que ha lamentat “la manca de procediments d’organització. Hi ha una falta de lideratge claríssim que ens amoïna”. Amb tot, espera la parlamentària que “la fiscalia faci la seva feina” i està convençuda que des de l’arc parlamentari, en vista a l’exercici 2025, “dotarem la CASS dels recursos necessaris” perquè “l’important és que una situació com aquesta no es torni a produir”. 

Un altre dels impulsors de la comissió d’investigació, el conseller no adscrit Víctor Pintos ha reconegut  haver quedat “molt satisfet” amb les explicacions donades durant la compareixença, que a parer seu han deixat clar que a la CASS “no hi havia traçabilitat ni pràcticament documentació”. I ha explicat que “més que responsabilitats polítiques es tracta d’una qüestió d’ètica professional”. Pintos ha recordat que “no podem erigir-nos en jutges de ningú” i per això “el forensic està a la fiscalia”

“Hi ha coses que no queden gens clares”, ha remarcat Montaner (Andorra Endavant), que ha lamentat “la manca de procediments d’organització. Hi ha una falta de lideratge claríssim que ens amoïna”

Des de la comissió d’investigació cal ser “el màxim d’objectius possible” i mirar d’aclarir “perquè s’ha arribat a aquesta situació d’omissió o negligències”. El polític liberal ha destacat que “encetem una etapa nova amb els òrgans d’administració de la CASS”, fet que, ha dit, “ja tocava”. I en aquest sentit ha destacat la feina i el caràcter d’Escoriza i Galabert, “dues persones que s’arromanguen i que volen optar per la professionalització” de la parapública.

Finalment, el conseller general de Ciutadans Compromesos Manel Linares ha reconegut que “l’explicat a la compareixença ja ho havíem vist en el forensic que havíem anat a consultar fa dos dies”. “Tot quadra amb el que hem vist a l'informe i als annexos. Nou han estat les xifres definitives de la ‘no regularització’, que finalment, tot i ser una xifra molt important parlant de diners públics -també ho seria si parléssim de diners privats-, ha estat menys del que s’estimava inicialment”. Linares ha celebrat la predisposició de la CASS de lliurar tota la informació so·licitada.

El conseller de CC ha reconegut que en funció del que rebin i d’allò que analitzin es pot arribar a sol·licitar nova informació o dades. “El que sí tenim clar és que hem d'aclarir el que ha passat” tenint també en compte que “finalment som una comissió d'enquesta, no un tribunal”. Linares ha explicat que “a nivell personal tornaria a defensar la condonació com ho vaig fer des de l’inici”. I “això no treu que hem de veure com hem pogut arribar a aquesta situació”

Comentaris (3)

Trending