Gallardo anuncia canvis a la llei d'immigració amb el 'nòmada digital' i el 'visat emprenedor'

El ministre de Presidència, Economia i Empresa presenta un projecte legislatiu que haurà de flexibilitzar els criteris en la concessió de les autoritzacions a societats i persones que vinguin al país per dedicar-se a la innovació

Comentaris

Jordi Gallardo i el vicepresident de la comissió, Marc Magallón durant la compareixença.
Jordi Gallardo i el vicepresident de la comissió, Marc Magallón durant la compareixença. BRU NOYA

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo ha presentat a la comissió legislativa d'Economia el projecte de llei d'economia digital, emprenedoria i innovació que inclou les figures del nòmada digital i el visat emprenedor. Això implicarà un canvi en la llei d'immigració per flexibilitzar els requisits en la concessió de les autoritzacions. No hauran de dipositar l'import de 25.000 euros que es demana actualment a una societat.

Han de ser societats dedicades a la innovació en l'àmbit digital. "Ha de quedar demostrat que tenen un valor afegit. Hi haurà una revisió per veure quins perfils s'hi poden acollir per no obrir la porta a tothom. Han de ser projectes d'alt valor digital", ha explicat el ministre. Els criteris es fixaran per via reglamentària. "Crear pàgines web, per exemple no entra en el concepte de nòmada digital. No ha de ser restrictiu però ha de ser un exercici controlat".

El projecte de llei, està dividit en onze títols. Els objectius són promoure l'economia digital i incentivar l'economia a més de potenciar la creació de noves empreses i desenvolupar un ecosistema innovador. Segons Gallardo, "dibuixa els marcs legals de les noves tendències laborals que estan apareixent al país i establir els marcs legals que el teixit empresarial demana".

El projecte contempla la creació de zones econòmiques especials

El text contempla la creació de zones econòmiques especials, amb incentius i eliminant obstacles, i l'adaptació de terrenys i infraestructures. Ha posat d'exemple Estònia i les Canàries. Aquestes zones han d'anar vinculades a sectors estratègics. Es vol estimular la creació de noves empreses, mitjançant la provisió de serveis específics d'acompanyament en el procés. Al mateix temps es preveu desenvolupar empreses existents. Gallardo ha destacat que es vol atreure talent i retenir el que hi ha al país. Un altre apartat està dedicat als 'coworkings' i' colivings', al lloguer d'espais compartits de treball i a les unitats iimmobiliàries i instal·lacions utilitzades en el marc d'aquesta activitat. "És un tipus d’habitatge pensat per al professional o estudiant que es desplaça temporalment en un lloc i que, per la tipologia de feina, prefereix un tipus d’allotjament compartit”, ha destacat.

Hi ha també mesures per afavorir el finançament i la inversio en 'startups'. Gallardo ha reconegut que l'elaboració del text "ha estat un autèntic repte, un exercici complex". El conseller socialdemòcrata, Roger Padreny ha recordat que la llei d’esports electrònics estableix que en un termini de sis mesos de l'entrada en vigor d'aquesta el Govern ha d’elaborar un Projecte de llei regulador de les relacions laborals en l’àmbit de les professions digitals. Gallardo ha contestat que "ara com ara no es veu una necessitat de regular les relacions i que abans cal que aquestes professions figurin en la Classificació Nacional d'Ocupacions (CNO)".

El ministre ha acabat la seva compareixença presentant l’estratègia d’innovació i emprenedoria d’Andorra, que insisteix en el procés de digitalització del teixit empresarial i del sector públic. Ha recordat que era un compromís adquirit en el darrer debat d'orientació. Els objectius principals són millorar la qualitat de vida del ciutadà, potenciar l'economia basada en el talent i promoure l'emprenedoria.

 

 

Comentaris (5)

Trending