Sant Julià preveu posar en marxa nous ‘parquímetres intel·ligents’ abans de final d’any

El comú pretén renovar tota la infraestructura de control de les zones blaves, que s’aniran incrementant a aquelles urbanitzacions que esdevinguin públiques, gràcies a la inversió privada

Un parquímetre a l'avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià, aquest dijous.
Un parquímetre a l'avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià, aquest dijous. Toni Solanelles

Ampliar l’horari d’aparcament ‘blau’ des de casa o el lloc de feina. O comprar l’entrada per al teatre o el forfet de Naturlandia des del parquímetre. A Sant Julià serà possible a partir de final d’any. Així ho preveu el comú, que té en marxa un projecte (concurs públic inclòs) per renovar tota la infraestructura de control de les zones blaves de la parròquia. S’hi incorporaran “parquímetres intel·ligents”. I la voluntat és fer-ho a partir d’iniciativa privada. Que una empresa s’encarregui de tota la inversió a canvi d’un percentatge de la recaptació.

El cònsol major lauredià, Josep Majoral, estima que el mes de novembre ja es podria instal·lar la nova maquinària, que funcionarà amb energia fotovoltaica i que portaran associats una APP telemàtica que permetrà fer diverses gestions a distància, sense necessitat de deixar el que un estigui fent, per exemple, per allargar l’estada de l’estacionament tot afegint uns diners més sense risc a ser sancionat. Majoral ha assegurat que la immensa majoria dels parquímetres de la parròquia estan obsolets i ja que cal fer renovació, s’ha de fer un pas més.

La voluntat és que “la substitució de tots els parquímetres sigui inversió privada”. S’espera que una empresa s’acabi adjudicant (i es faci càrrec del maquinari i la seva instal·lació) el projecte i que “amortitzi la inversió amb els anys” amb un percentatge de la recaptació. Aquest percentatge no està establert ara per ara, segons el cònsol. Majoral espera que hi hagi interessats en la proposta, que ha reconegut que “surt de la Massana”.

La urbanització inicialment privada de la Borda del Jaile passa ser titularitat comunal i, en conseqüència, l’espai per estacionar es converteix en zona blava

El comú també té externalitzades les zones blaves, els parquímetres. En aquell cas, també els aparcaments verticals estan concessionats a privats. No serà el cas de moment a Sant Julià, tot i que el mandatari comunal ha explicat que sempre que es pugui implicar el privat és una bona cosa. A la Massana, des que la recaptació de la zona blava va un privat, hi ha ciutadans que es queixen de l’excessiva pressió dels agents de circulació per tal de multar.

“El comú de Sant Julià no canviarà els seus hàbits. Hi ha unes normatives i uns espais controlats que s’han de respectar. Nosaltres ho veiem de l’altre cantó; ho veiem des de la comoditat de poder anar a treure el tiquet i alhora comprar l’entrada per al teatre i evitar fer cua, per exemple”. “Renovarem un parc de parquímetres que està obsolet sense haver de fer una inversió”, ha insistit Majoral, que ha admès que hi haurà modificacions de la zona blava, més que res perquè s’hi aniran incorporant espais.

En aquest sentit, ha explicat que aquelles urbanitzacions privades que s’acabin entregant al comú i aquest les accepti i esdevinguin públiques, els espais d’estacionament a la via passaran a ser de manera habitual zona blava. El primer cas és el de la urbanització de la Borda del Jaile. I en breu, una altra urbanització privada, en aquest cas d’Aixirivall, també passarà a ser de titularitat pública. “Tan de bo estiguessin totes les urbanitzacions acabades”, ha deixat anar el cònsol.

Comentaris (2)

Trending