La Roureda de la Margineda serà un parc públic amb una passarel·la per veure el jaciment medieval

La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, juntament amb la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el director general de Molines Patrimonis, Pascual Gracia, han signat un conveni de col·laboració entre les tres institucions per impulsar de forma decidida una gestió integral

Comentaris

Marsol, Riva i Gràcia signen el conveni.
Marsol, Riva i Gràcia signen el conveni. BRU NOYA

El comú d'Andorra la Vella habilitarà la Roureda de La Margineda com a parc públic, des d’on es podrà contemplar el jaciment medieval. L’espai boscós de 6.000 metres quadrats, que s’adequarà amb camins i zones de repòs, comptarà amb una passarel·la des d’on es podrà observar el jaciment. El comú ho ha fet públic durant la signatura del conveni amb el Govern i Molines Patrimonis per acostar a la ciutadania aquest bé d’interès cultural.

La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, juntament amb la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el director general de Molines Patrimonis, Pascual Gracia, han signat aquest dimarts un conveni de col·laboració entre les tres institucions per impulsar de forma decidida una gestió integral del jaciment medieval de la Roureda de la Margineda. La voluntat compartida és de posar a l’abast de la ciutadania i dels turistes aquest bé d’interès cultural.

El comú construirà una passarel·la que sobrevolarà el jaciment sense afectar-lo perquè tothom el pugui contemplar. L’actuació es farà a tocar del jaciment, a la roureda de 6000 metres quadrats adjacent de propietat comunal que, al seu torn, s’adequarà com a parc natural d’ús públic. A aquest nou espai boscós s’hi podrà accedir tant des del renovat tram sud de l’avinguda d’Enclar, com d’una connexió directa que s’adequarà des del poble de Santa Coloma a través del camí dels Sartells, i Roureda de Malreu. Marsol ha indicat que la previsió és que tot plegat es pugui inaugurar d’aquí a pocs mesos. Ha afegit que els treballs no implicaran una gran despesa.

S'instal·larà una estructura aèria per cobrir el jaciment

El Govern, per la seva part, es compromet a elaborar un pla de conservació del jaciment i crear una comissió tècnica i una comissió directiva per garantir el bon assoliment del pla. A més, i com a acció a mig termini per assegurar la preservació del jaciment, s’instal·larà una estructura aèria per cobrir el jaciment. Així mateix, el conveni també contempla elaborar un pla director amb l’objectiu d’assolir la conservació integral, el discurs museològic, la museografia i el model de gestió del jaciment, entès com un espai vinculat al poble de Santa Coloma i al roc d’Enclar.

La ministra Sílvia Riva ha destacat que l’entesa entre les parts “neix amb la voluntat de sumar esforços a fi de fer compatible la conservació del jaciment amb el gaudi públic” i potenciar d’aquesta manera el coneixement d’aquesta zona per part de la ciutadania i també dels turistes. Ha afegit que la conservació i manteniment del patrimoni cultural del país implica a tothom, i per aquest motiu és fonamental la difusió i l’acostament a la població.

S'han efectuat vuit campanyes arqueològiques des del 2007 al 2015

La propietat del jaciment, Molines Patrimonis, ha promogut i finançat vuit campanyes arqueològiques des del 2007 al 2015 que han donat com a resultat troballes que evidencien més de 3.500 anys de presència humana en aquesta zona. Els darrers anys, el ministeri de Cultura ha contribuït a la conservació del jaciment i també dels béns mobles exhumats, mentre que el comú d’Andorra la Vella s’ha encarregat del manteniment i la difusió .Pascual Gràcia, director general de Molines Patrimonis ga manifestat que “feia temps que reclamàvem una major implicació de les institucions, ja que considerem que un jaciment d’aquesta importància necessita anar de la mà de les administracions. Tot i que ja hi havia col·laboració, el Jaciment necessitava un nou impuls, i la signatura d’aquest nou conveni és una mostra de la voluntat de totes les parts. L'anterior conveni, signat el 2012, s'havia quedat desfasat"”.

La zona arqueològica de la Roureda de la Margineda és un dels jaciments medievals més rellevants d’Andorra i, pels seus valors, l’any 2009 va ser declarat Bé d’Interès Cultural en la categoria de zona arqueològica. Cal recordar, a més, que el jaciment és un dels elements inclosos en la candidatura per a la Unesco de ‘Els testimonis materials de la construcció de l’estat dels Pirineus: el coprincipat d’Andorra’.

Comentaris (2)

Trending