Doble acció judicial d’Andorra la Vella contra la darrera ordinació d’Escaldes sobre el Madriu

El comú de la capital ja ha posat en marxa el conflicte de competències enviant el requeriment pertinent a la corporació liderada per Rosa Gili abans d’acudir al TC alhora que prepara un recurs administratiu

Una imatge de la vall del Madriu.
Una imatge de la vall del Madriu. ARXIU

El comú d’Andorra la Vella -i caldrà veure si posteriorment Sant Julià i Encamp- durà a terme dues accions jurídicament diferents però amb el mateix rerefons contra la darrera ordinació de la corporació d’Escaldes en relació amb el Madriu. L’ordinació que prohibeix de forma general l’accés roda en tota la vall. Andorra la Vella instarà un conflicte de competències davant el Tribunal Constitucional (TC) i presentarà una demanda administrativa reclamant l’anul·lació de la normativa comunal escaldenca.

La primera acció que s’ha començat a moure és la relativa al TC atès que la llei que regula aquest organisme estableix que abans dels 15 dies d’haver constatat la resolució o normativa invasora de competències, cal instar a la institució presumptament invasora que faci marxa enrere. El requeriment ja s’ha dut a terme i ara en quinze dies el comú d’Escaldes, que està a priori convençut d’haver actuat bé amb l’ordinació, hauria de dir-hi la seva. En cas de no fer cap canvi, el procediment ja arriba gairebé de manera automàtica al Constitucional.

Una imatge del camí de la Muntanya, a la vall del Madriu.

Relacionat

Andorra la Vella estudia impugnar per ‘excessiva’ la darrera ordinació d’Escaldes sobre el Madriu

Ja hi ha algun procediment previ del l’Alt tribunal en relació amb el Madriu i la seva gestió. El comú d’Andorra la Vella s’aferra a un conveni amb Escaldes de l’any 1988, uns mesos posterior als acords relatius amb la posada en marxa d’una societat -que mai no es va constituir- que havia d’explotar un camp de neu a Claror juntament també amb Sant Julià, on es deixa clar que tota la part no urbana de l’antiga parròquia d’Andorra és indivisa. I que hi ha dos formats d’administració: la única i la conjunta. Andorra la Vella defensa que al Madriu s’hi donen les dues fórmules. I que amb l’ordinació de fa pocs dies Escaldes acorda la prohibició d’accés rodat al conjunt de la vall.

Per tant, i vist el redactat de la normativa, segons les fonts consultades, queda tan obert i interpretable que es pot arribar a entendre no ja que tot ho pot administrar Escaldes sinó, fins i tot, que el territori és de propietat escaldenca. Davant aquest dubte interpretatiu, el comú de la capital exigeix una rectificació per tal que s’aclareixi exactament fins on pot arribar la facultat escaldenca i on no pot anar. Inicialment, però, la voluntat del comú liderat per Rosa Gili és deixar l’ordinació tal com està, sense variar el redactat. Si no hi ha marxa enrere, el Constitucional s’haurà de pronunciar sobre la discrepància entre les dues institucions.

Una imatge del refugi Claror.

Relacionat

Sant Julià es podria afegir a la impugnació de l’ordinació d’Escaldes sobre el Madriu

Pel mateix fet i amb arguments relativament similars, però per assegurar el tret, el comú d’Andorra la Vella instarà una demanda administrativa buscant que s’anul·li l’ordinació publicada al BOPA. En aquest cas la tramitació jurídica no està tan avançada perquè les regles del joc legal donen un termini d’un mes per poder accionar. Però el comú de la capital no s’arriscarà a esgotar terminis ni a renunciar a accions legals. I actuarà abans no s’esgoti el mes en qüestió.

Sia com vulgui, les fonts consultades han deixat clar que Andorra la Vella està completament d’acord a prohibir l’accés rodat a la vall, però les coses s’han de deixar clares i sense marge per a la interpretació. En aquest sentit, consideren que “el més fàcil hauria estat el que ja s’havia acordat, que Escaldes signés i aprovés l’ordinació conjunta” i, en tot cas, potser hauria calgut “que cada comú firmés i acordés la seva pròpia ordinació” però de manera consensuada i aquesta fos publicada alhora.

Comentaris (4)

Trending