Nomen denuncia que els balanços de BPA demostren que "el procés de resolució és una fal·làcia"

Comentaris

L’exconseller general, economista i portaveu de la plataforma Raiffeisen.ad, Eusebi Nomen, ha denunciat aquest dimecres, després de tenir coneixement dels balanços que l’administrador de Banca Privada d’Andorra (BPA) continua presentant a l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), que “tot el procés de resolució és una fal·làcia” perquè les dades a les quals ha tingut accés evidenciarien “que no hi ha hagut cap traspàs real d’actius i passius de BPA cap a Vall Banc”, amb la qual cosa el nou suposat banc seria sols una aparença.

Nomen ha explicat que de la informació que ha rebut es despendria que a 31 d’agost BPA disposava d’uns actius de 1.760 milions d’euros, quan el ‘teaser’ que es va fer córrer entre les firmes interessades en quedar-se Vall Banc parlava de 1.588 milions. L’economista destaca que es tracta de xifres molt coincidents i que la diferència respon a “part dels dipòsits fora de balanç que han anat vencent” i s’han incorporat al balanç. Quant als passius, el balanç de BPA al darrer dia d’agost seria de 1.273 milions d’euros i el document incorporat el plec de clàusules per a la subhasta de Vall Banc reflectia una xifra de 1.206 milions. “Fora de balanç s’estarien gestionant entorn de 2.500 milions d’euros”, ha remarcat el cap visible de Raiffeisen.ad.

Per a Nomen, les dades demostrarien que “no han passat res de BPA a Vall Banc, tot plegat és una entelèquia”. Ens trobaríem, segons l’exparlamentari, en un doble possible escenari. O bé “quan vas a Vall Banc et donen unes dades artificioses del compte o et faciliten uns fulls de posició simulats o falsos” o bé “BPA presenta uns balanços falsos”. En qualsevol cas, per a Eusebi Nomen  hi ha “una connivència entre l’INAF i l’AREB” per embolicar-ho tot plegat però els actius i els passius continuen on estaven “i no han tingut ni la capacitat” per fer els traspassos corresponents.

Nomen ha reclamat “a les autoritats judicials que demanin oficialment aquests balanços i si es demostra que no s’han traspassat ni els actius ni els passius tal i com sembla quedarà clar que tot el procés de resolució ha estat una fal·làcia i que si no han estat capaços de gestionar aquests traspassos no sé pas com l’Estat es pot plantejar posar en marxa l’intercanvi automàtic de dades fiscals en un parell de mesos”.

Comentaris

Trending