Progressistes-SDP troba que l’heliport a la Caubella “no és viable pel fort impacte que generarà”

El representant de la formació a la Massana, Michel Moliné, ha presentat al·legacions a l’estudi ambiental davant la corporació massanenca

Comentaris

Simulació de com hauria de quedar l'heliport posicionat en el seu entorn.
Simulació de com hauria de quedar l'heliport posicionat en el seu entorn.

Progressistes-SDP considera que el projecte d’heliport nacional al planell de la Caubella, a Pal, “no és viable a la zona degut al fort impacte ambiental que generarà”. Ho manté la formació després que el representant de la mateixa i candidat territorial de l’aliança socialdemòcrata en les darreres eleccions generals, Michel Moliné, hagi estat estudiant els darrers dies l’estudi d’impacte ambiental elaborat a petició de la concessionària i que es troba en exposició pública al comú de la Massana.

De fet, Moliné va presentar aquest dimarts davant la corporació massanenca una bateria d’al·legacions sustentades fonamentalment en quatre aspectes a partir dels quals arriba a la conclusió de la inviabilitat del projecte a la zona en què està previst que es dugui a terme. A més, SDP remarca que l’empresa Euroconsult, autora de l’estudi, “presenta dos certificats el ISO 9001:2015 i el de ISO 1400:20151 caducats des del desembre 2022. Desconeixem si aquests certificats eren necessaris per a poder realitzar l’informe ja que no hem pogut consultar les bases del concurs per optar a la realització del dit informe”.

Una simulació de com hauria de quedar l'heliport.

Relacionat

La construcció de l’heliport obligarà a desbrossar un espai equivalent a 3,5 camps de futbol

Els quatre punts sobre els quals els progressistes basen les seves al·legacions i oposició al projecte són, d’entrada, que “és un projecte que ocuparà uns 110.000 m2 de bosc, amb una superfície principal de 24.000 m2 que resultarà afectada pels treballs de tala i desbrossada i també de moviments de terra per estabilitzar el terreny i aconseguir la plataforma de la infraestructura”. També que “els inventaris florístics es van realitzar al desembre del 2022, en una època d’una certa dificultat per a fer inventaris florístics a l’alta muntanya perquè, segons el propi parer dels tècnics, moltes de les plantes estan seques o ja no són visibles. S’hauria d’haver realitzat al juny que és quan les plantes rebroten”.

Representació de com es distribuiran els espais a l'heliport.

Relacionat

Casal defensa que només s’haurà de talar un 2% de tota la concessió per construir l’heliport

Els altres dos aspectes que ressalta la formació és que el projecte “tindrà una afectació paisatgística important, que farà desplaçar una planta, la Campanula precatoria, espècie d'interès detectada, que no està amenaçada, però que ha estat qualificada com a NT (Quasi amenaçada) a Andorra, tant a la Llista Vermella de 2008 com a l'actualització del 2018”. El darrer punt que al·leguen els progressistes per refutar el projecte és que “farà canviar els costums de la important fauna, protegida a diferents nivells que van de P a PE, que freqüenta la zona segons la informació de l’estudi”.

Comentaris (13)

Trending