Sindicatura frena un intent d’‘autoincrement’ de sou de la directora de Protecció de Dades

Un informe de la intervenció general del Consell hauria detectat, en el marc de la convocatòria d’una plaça de tècnic jurista, que els càrrecs polítics de l’APDA preveien una puja salarial a aplicar a partir del mes de juny i s’ha avortat per “incorrecte” i perquè no es considera que calgui  l’augment

El síndic general, Carles Ensenyat, durant la compareixença.
El síndic general, Carles Ensenyat, durant la compareixença. Toni Solanelles

La direcció de l’Agència de Protecció de Dades (APDA) continua fent punts per acabar amb la paciència del Consell General, per molt que el síndic general, Carles Ensenyat, hagi assegurat que el fet que s’hagi detectat un intent anòmal d’increment salarial “no és qüestió de paciència”. Com que l’increment, que Ensenyat no ha volgut dir de quin percentatge era, no s’havia d’aplicar fins en la nòmina de juny, al final no es farà. Sindicatura ho ha aturat abans perquè la puja es pretenia fer “per la via incorrecta” i perquè “la Sindicatura no vol apujar aquests salaris”.

Quins sous és el que es pretenien augmentar de manera incorrecta? Els de la directora de l’ens, Resma Punjabi, i els de l’única inspectora que hores d’ara hi ha a l’agència. És a dir, els dos càrrecs de designació política. Per a tota la resta de personal de l’ens, els que hi arriben per la via contractual, la direcció de l’APDA sí que pot decidir la política retributiva. Però pels càrrecs polítics és el Consell General i la Sindicatura més concretament, si cal amb l’acord de la junta de presidents com hauria estat la frenada salarial, qui ha de dir-hi la seva. L’‘autoincrement’ de sou no només no aplica sinó que pot ser reprovable.

La directora de l'APDA Resma Punjabi.
La directora de l'APDA Resma Punjabi. Toni Solanelles

Ensenyat ha estat clar però no ha volgut fer, en cap cas, sang. Ni tan sols entrar a valorar el comportament de la direcció de l’APDA, que des de fa molt temps està sota el focus polític i mediàtic, justament, pel seu comportament. “La decisió parla per si sola. Això no es podia fer”, ha remarcat el síndic general. “El que s’ha fet no tocava. No estava ben fet i no cal buscar-hi res més”, ha insistit Ensenyat, que s’ha vanagloriat d’haver frenat la situació a temps. És a dir, abans que s’hagi aplicat la puja. “Una persona ha pres una decisió mal presa i l’òrgan de control corregeix aquesta decisió”, ha remarcat el síndic general, molt políticament correcte.

LA DESCOBERTA

Carles Ensenyat ha explicat que durant la junta de presidents s’ha posat sobre la taula la decisió preadoptada per la Sindicatura i que, amb el suport dels grups parlamentaris, aquest dimecres es comunicarà a la responsable de l’APDA. El fet que la graella salarial que es pretenia que entrés en vigor a partir del mes que ve, pel que fa als càrrecs de designació política, no és correcte. Tot plegat ha quedat al descobert arran de la publicació del concurs per a la provisió d’una plaça de tècnic jurista.

“El que s’ha fet no tocava. No estava ben fet i no cal buscar-hi res més”

La revisió de la convocatòria per part de la intervenció general del Consell hauria encertat a veure, en la graella de llocs de treball annexada, que hi havia “una nova política retributiva que s’aplicaria al mes de juny, a futur”. I es va informar d’aquesta circumstància. De fet, “es va fer un informe desfavorable”. Ensenyat ha indicat que “cal diferenciar dos grups”. El que agrupa els tècnics, que tenen una relació contractual laboral amb l’ens, que té una graella en què la direcció sí que pot tenir incidència. Sobre aquest grup de professionals, res a dir.

De fet, Ensenyat ha assegurat que la plaça que es convocava, de tècnic jurídic, no presenta cap dubte. Però després hi ha el grup on s’inclou la directora i els inspectors. “Són càrrecs de decisió política” que estan sotmesos a la voluntat de la Sindicatura i és aquesta la que ha de fixar la política retributiva. Amb l’informe negatiu de la intervenció, l’ens col·legiat de representació de la presidència del Consell denegarà els increments projectats. Ja hi havia una predecisió pesa que s’ha acabat de confirmar en la reunió de la junta de presidents i que aquest dimecres es traslladarà a la direcció de l’APDA.

“No tot són males notícies”, envers l’agència quan ha dit que “està fent bona feina, no tot són males notícies. Hi ha una feina darrera, que no es veu, i que s’està fent bé. Posant els punts sobre les i”

“És sindicatura la que aprova els salaris i no el càrrec de designació política”, ha remarcat Ensenyat, que ha insistit en què la direcció de Protecció de Dades no ha optat pel bon camí més enllà que “no hi ha voluntat d’apujar aquests salaris”. Entre altres coses, perquè són remuneracions fixades fa un parell d’anys i que s’han anat actualitzant amb la inflació. “Són salaris moderns”, ha arribat a dir el síndic general, que ha mirat de ser molt contingut i moderat en tot moment. “Són sous comparables a la resta dels salaris de l’administració pública”.

Carles Ensenyat ha volgut llançar, a més, un missatge positiu, “no tot són males notícies”, envers l’agència quan ha dit que “està fent bona feina, no tot són males notícies. Hi ha una feina darrera, que no es veu, i que s’està fent bé. Posant els punts sobre les i”. Alhora, el síndic també ha destacat el fet que la intervenció general del Consell, que és relativament nova, “s’està adaptant” i “requereix un aprenentatge i anar-se modulant”.

PROPOSICIÓ DE LLEI

Finalment, i a preguntes dels periodistes, la primera figura parlamentària, que ha volgut donar compte en primera persona dels temes tractats durant la reunió dels presidents de grup parlamentari per evitar especulacions i filtracions, s’ha referit a la proposició de llei que estan preparant totes les formacions per canviar la legislació que regula l’APDA, i que ha de servir per agilitzar algunes qüestions i facilitar la gestió de la pròpia agència. Carles Ensenyat ha explicat que fa una setmana es va aportar informació tècnica sol·licitada pels grups. Qüestions gairebé de detall per anar polint la llei actual.

En tot cas, la proposició de llei hauria d’estar acordada com a molt tard durant el mes que ve i es preveu que a l’octubre hagi finalitzat la tramitació parlamentària i es pugui aprovar. A partir de llavors, i ho ha reconegut el síndic general, es podria convocar de nou la cerca de més reforços per a la inspecció.

Comentaris (38)

Trending