L'oposició en ple exigeix la sortida del Govern del ministre de Finances

Comentaris

Tots els partits de l’oposició, d’una manera o altra, han expressat la seva demanda perquè el cap de Govern, Toni Martí, destitueixi el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, si el titular de la cartera financera no dimiteix per iniciativa pròpia. En el fons de tot plegat cal situar-hi l’afer dels ‘Papers de Panamà’ i el ‘cas Orfund’. Divendres de la setmana passada l’expresident del grup refinador d’or, Joan Samarra, va interposar davant dels jutjats ordinaris de Barcelona una querella per blanqueig de capitals, apropiació indeguda i administració deslleial contra Cinca.

Des que el propi ministre reconegués haver estat apoderat d’una societat panamenya, el Partit Socialdemòcrata (PS) va reclamar la dimissió del titular de Finances. I encara ahir la formació liderada en seu parlamentària per Pere López considerava “injustificable” que Cinca es mantingués al capdavant de la cartera ministerial. En les darreres hores, i just el dia que el Govern celebra el seu tradicional consell de ministres dels dimecres, Liberals i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) s’han sumat sense embuts a la petició de dimissió o destitució.

A través d’un comunicat, i després que el president del grup parlamentari, Josep Pintat, manifestés als micròfons d’Andorra Televisió que ja seria hora de la sortida de Cinca del gabinet ministerial, Liberals d’Andorra ha afirmat que “el continu degoteig d’informacions que relacionen Jordi Cinca amb negocis poc transparents afecten greument la imatge del país i la credibilitat del titular de finances”. En aquest marc, Josep Pintat s’hauria mostrat prou contundent: “No cal fer més valoracions. No en farem més. Exigim la dimissió del ministre de Finances i si aquest no la presenta, el cap de Govern l’ha de destituir”. Pintat assegura que “la situació està malmetent la imatge de país i que les informacions es repetiran en un futur”. 

Encara més: el president del grup parlamentari liberal s’adreça als consellers generals demòcrates perquè es posicionin en aquest aspecte i reclamin al Govern la destitució de Jordi Cinca o actuïn en conseqüència . Per tant, segons Pintat, “els consellers de DA han de sortir a defensar el ministre de finances si tenen clar que no perjudica la imatge del país o forçar al Govern la seva destitució”.

D’una forma similar quant a reclamar la sortida del gabinet ministerial de Cinca s’ha expressat SDP. La comissió de política nacional de la formació ha analitzat la situació en què es troba el Govern després de la querella presentada contra el titular de Finances i, també, després que el líder parlamentari de la formació, Víctor Naudi, denunciés que Toni Martí va continuar firmant projectes com a arquitecte mentre era cònsol major d’Escaldes-Engordany. La formació arriba a afirmar que si el Govern manté “la tossuda defensa” de Cinca SDP es retirarà del pacte d’Estat per la negociació s’obre l’associació amb la Unió Europea. 

Segons SDP, “la credibilitat de les institucions andorranes està aquesta setmana molt malmesa”. Especialment rellevant, considera la formació, és la querella de l’expresident d’Orfund. “En aquestes condicions, mantenir el senyor Cinca al capdavant del ministeri de Finances esdevé una irresponsabilitat i una autèntica provocació a la comunitat internacional. ¿Quina credibilitat pot tenir el Govern d’Andorra si el titular del ministeri de Finances és notícia negativa, des de fa setmanes, en relació a afers renyits amb la transparència i les bones pràctiques empresarials i financeres?”, es demana el partit.

SDP justifica l’hipotètica sortida del pacte d’Estat sobre la UE pel fet que “no ens podem sentir representats per un ministre sota sospita i no volem ser considerats avaladors de conductes ni actuacions que, amb independència de la seva eventual qualificació jurídica i hipotètica sanció judicial, mereixen la nostra més absoluta reprovació”.

En alguns àmbits es dóna per fet que la sortida de Cinca de l’executiu podria donar-se en breu, sense que s’hagi establert quin seria l’hipotètic calendari. Tot i això, hi hauria molt de debat sobre la qüestió. Toni Martí no voldria destituir-lo perquè considera que això simbolitzaria un suposada debilitat governamental i el podria afectar també ell. No obstant això, també creu que si la situació del ministre continua tenint rellevància a nivell de mitjans de comunicació estrangers, es pot trobar en el mateix cas: que la corrent l’arrossegui també a ell. Cinca, d’altra banda, hauria mostrat a persones del seu entorn el cansament pel fet d’haver de continuar sent blanc de crítiques i epicentre d’informacions molt poc agradables. Una de les darreres, que s’hauria associat amb narcotraficants, segons Crónica Global, per adquirir or a l’Àfrica.

Comentaris

Trending